Slovenija končala na visokem drugem mestu v Pekingu

Slovenski športniki so na olimpijskih igrah osvojili sedem kolajn, kar Slovenijo uvršča na drugo mesto po uspešnosti glede na število prebivalcev.
Fotografija: Nika Križnar, Timi Zajc, Urša Bogataj in Peter Prevc v mešani ekipni tekmi skakalcev. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Nika Križnar, Timi Zajc, Urša Bogataj in Peter Prevc v mešani ekipni tekmi skakalcev. FOTO: Matej Družnik

Slovenski športniki so na zimskih olimpijskih igrah osvojili sedem kolajn, kar Slovenijo med 29 državami, ki so osvojile vsaj eno kolajno, uvršča na drugo mesto po uspešnosti glede na število prebivalcev. Na prvem mestu je Norveška, na tretjem je Avstrija.

image_alt
Koliko evrov prinaša zlata olimpijska kolajna

Norvežani so v Pekingu osvojili 37 medalj, od tega 16 zlatih, osem srebrnih in 13 bronastih. Vsak po pet sta jih kot najuspešnejša prispevala biatlonca Johannes Thingnes Boe in Marte Olsbu Roeiseland, po štiri sta dodala biatlonec Tarjei Boe in smučarski tekač Johannes Klaebo.

Norveška v Pjongčangu druga po številu kolajn na prebivalca

Norveška, ki je bila na prejšnjih igrah leta 2018 v Pjongčangu druga po številu osvojenih medalj glede na število prebivalcev, tokrat vrh lestvice zaseda z enim odličjem na 146.520 prebivalcev.

Glorija Kotnik FOTO: Matej Družnik
Glorija Kotnik FOTO: Matej Družnik

Tim Mastnak FOTO: Matej Družnik
Tim Mastnak FOTO: Matej Družnik

Sedem kolajn za Slovenijo pomeni eno na 296.991 prebivalcev. Osvojili so jih smučarski skakalki Urša Bogataj in Nika Križnar, mešana skakalna reprezentanca, v kateri sta bila poleg Bogatajeve in Križnarjeve še Peter Prevc in Timi Zajc, skakalci na ekipni tekmi v postavi Peter in Cene Prevc, Zajc in Lovro Kos, deskarja Tim Mastnak in Gloria Kotnik ter alpski smučar Žan Kranjec.

Avstrija na tretjem mestu sledi z eno medaljo na 500.355 prebivalcev. Njeni športniki so domov odšli z 18 medaljami. Največ jih je prispeval alpski smučar Johannes Strolz, in sicer tri. Skupaj je na igrah na Kitajskem sodelovalo 2871 športnikov iz 91 držav.

Lovro Kos, Cene Prevc, Timi Zajc in Peter Prevc na moštveni tekmi skakalcev. FOTO: Matej Družnik
Lovro Kos, Cene Prevc, Timi Zajc in Peter Prevc na moštveni tekmi skakalcev. FOTO: Matej Družnik

Žan Kranjec FOTO: Matej Družnik
Žan Kranjec FOTO: Matej Družnik

Preberite še:

Komentarji: