Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Peking 2022

Nesrečni Peter Prevc: Vsak sodnik se odloči po svoje

V skakalnem centru Zhangjiakou se ni izšlo po željah slovenskih orlov, Peter Prevc je tekmo končal na 4. mestu, Timi Zajc deveti. Zmaga za Rjojuja Kobajašija.
Peter Prevc je moral čakati na ocene sodnikov, ki pa niso šle v njegov prid. FOTO: Hannah Mckay/Reuters
Peter Prevc je moral čakati na ocene sodnikov, ki pa niso šle v njegov prid. FOTO: Hannah Mckay/Reuters
6. 2. 2022 | 10:48
6. 2. 2022 | 18:06
5:50

Petru Prevcu se je za pol točke izmuznila tretja olimpijska kolajna. Prvo posamično tekmo smučarskih skakalcev v olimpijskem centru Zhangjiakou je končal na nehvaležnem četrtem mestu. Po prvi seriji je bil drugi za končnim zmagovalcem Rjojujem Kobajašijem. Prevcu so odličje odnesle nekoliko slabše sodniške ocene.

»Če povem po pravici, sem zdaj kar precej potrt. Čisto malo je zmanjkalo. Žal,« razočaranja v izjavi za TV Slovenija ni skrival nekdanji zmagovalec svetovnega pokala in novoletne turneje. »Ne glede na to, kakšna sezona je za tabo, če si drugi po prvi seriji na ekipni tekmi, sta breme in pritisk prisotna. Konec koncev je to moja najboljša uvrstitev v sezoni. Ampak ne pomeni prav dosti. Ko sem zagledal zeleno črto, sem samo upal, da ima tisti, ki je v vodstvu, veliko prednost pred drugouvrščenim. Na koncu sem moral čakati na oceno. Vsak sodnik se odloči po svoje.«

Timi Zajc se je izkazal z drugim skokom. FOTO: Hannah Mckay/ Reuters
Timi Zajc se je izkazal z drugim skokom. FOTO: Hannah Mckay/ Reuters

Slovenski orli so sicer dosegli lep ekipni uspeh. Timi Zajc (po prvi seriji 18.) je bil z izjemnim drugim skokom deveti, Anže Lanišek (9.) trinajsti in Lovro Kos (28.) 28. Slovenija bo imela novo priložnost za kolajno na jutrišnji tekmi mešanih ekip.

Prevc (265,4 točke) je za pol točke zaostal za tretjim Dawidom Kubackim (265,9). Drugi je bil Manuel Fettner (270,8). Japonec Kobajaši je bil suvereno prvi z 275 točkami. Postal je prvi Japonec s posamično zlato olimpijsko kolajno zunaj Japonske. Jukio Kasaja je zmagal na srednji napravi leta 1972 v domačem Sapporu, leta 1998 v Naganu pa je Kazujoši Funaki slavil na veliki skakalnici in z ekipo.

Po prvi seriji drugi 

Na srednji skakalnici je prvi od štirih Slovencev s številko 33 nastopil najbolj izkušeni Prevc in z 12. naletnega mesta pristal pri 103 metrih ter zasedel prvo mesto. V vodstvu je 29-letni veteran, ki je v Sočiju leta 2014 osvojil srebro in bron, ostal vse do nastopa predzadnjega Kobajašija (104,5 m). Japonec je imel 6,2 točke prednosti pred Prevcem.

Anže Lanišek je v prvi seriji zasedel deveto mesto, na koncu je bil 13. FOTO: Matthias Schrader/AFP
Anže Lanišek je v prvi seriji zasedel deveto mesto, na koncu je bil 13. FOTO: Matthias Schrader/AFP

Lovro Kos (št. 37) se ni znašel v razmerah in je skočil samo 95 metrov, kar je bilo ravno dovolj za nastop v finalu. Malce bolje se je odrezal Timi Zajc (39) s 97 metri. Najboljši Slovenec v svetovnem pokalu Lanišek (46) je ob slabem vetru dosegel dobrih 99 metrov.

Polomila sta ga favorita Marius Lindvik in Karl Geiger, ki sta bila zunaj boja za kolajne. Za Prevcem je za 2,9 točke zaostajal Kamil Stoch, četrti je bil Jevgenij Klimov in peti Fettner.

V drugi seriji je odlično skočil Zajc (104,5) in se z 18. mesta zavihtel celo v deseterico, malce slabše Lanišek (98 m) in Kos (92 m). Prevc je pristal pri 99,5 m, če bi bil pol metra daljši, bi imel kolajno. Novo priložnost bo imel jutri na tekmi mešanih ekip.

Z izjemo izkušenega Prevca preostali trije slovenski skakalci prvič nastopajo na olimpijskih igrah, vsi so nastopili v finalu.

Himna in kolajni za Uršo Bogataj in Niko Križnar

Za spodbudo Slovencem je bila sobotna prva tekma v skakalnem centru Zhangjiakou, kjer sta si olimpijsko zlato in bron priskakali Urša Bogataj in Nika Križnar, ki so jima danes med premorom med serijama fantov ob igranju Zdravljice podelili odličji.

image_alt
Slovenski junakinji prejeli kolajni

Urša Bogataj je prejela zlato kolajno. FOTO: Jewel Samad/AFP
Urša Bogataj je prejela zlato kolajno. FOTO: Jewel Samad/AFP

Peter in Timi jutri z novo priložnostjo

Jutri bosta slovenski junakinji nastopili v tekmi mešanih ekip. Slovenci bodo morda celo prvi favoriti za zlato kolajno. Trener Robert Hrgota je že povedal, da bosta Slovenijo zastopala tudi Peter Prevc in Timi Zajc.

»Na mešanih tekmah smo bili Slovenci že favoriti, pa smo bili na koncu ponavadi tako razočarani, kot sem jaz danes. Zato se mora vsak osredotočiti na svoje skoke, potem pa bomo na koncu videli, kakšne volje se bomo tukaj pogovarjali,« je za STA še povedal razočarani Prevc.

Petru Prevcu se je za las izmuzmila tretja olimpijska kolajna. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Petru Prevcu se je za las izmuzmila tretja olimpijska kolajna. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters

Slovenija je na generalki za OI v Willingenu zanesljivo zmagala na tej tekmi; takrat so slovenske barve zastopali Nika Križnar, Ema Klinec, Cene Prevc in Lanišek.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine