Celjani usmerili travme v sijajno zmago v Zagrebu

Sosedski derbi lige prvakov se je razpletel po željah ekipe Tomaža Ocvirka, ki si je odprla vrata napredovanja v izločilne boje.
Fotografija: Tomaž Ocvirk je še četrtič v petih tekmah z Zagrebom izšel kot zmagovalec. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Tomaž Ocvirk je še četrtič v petih tekmah z Zagrebom izšel kot zmagovalec. FOTO: Uroš Hočevar

Velika zmaga rokometašev Celja Pivovarne Laško je vrnila nasmehe na obraze pivovarjev. Po štirih visokih porazih v ligi prvakov so vso negativno energijo usmerili proti Zagrebu in v hrvaški metropoli razbili največje tekmece. S prvima točkama so si na stežaj odprli vrata napredovanja iz skupine. Zdaj lahko mirno čakajo še drugega neposrednega tekmeca, Motor iz Zaporožja.

Celjani so dosegli drugo zaporedno zmago v Zagrebu in prvič v sezoni pokazali, da so resna ekipa v elitnem tekmovanju. Pred tem so proti favoritom hitro izobesili belo zastavo in si prislužili kritike zaradi bledih predstav. Ampak odgovorili so na najboljši način.



Začelo se je sicer zelo slabo za 24-kratne slovenske prvake. Zagreb je po drugem golu slovenskega legionarja Aleksa Vlaha ušel na 5:1, a minuta odmora celjskega trenerja Tomaža Ocvirka je imela želen učinek. Gostje so kar poleteli po igrišču skoraj povsem prazne zagrebške Arene in naredili delni izid 9:1, ko je po tretjini tekme lepo zadel mladi reprezentant Kristjan Horžen za 11:7.

Celjani, evropski prvaki iz leta 2004, so imeli napad za plus 5, toda nepotrebna napaka jih je drago stala in Zagreb, pri katerem je vlogo koordinatorja stroke le dan prej prevzel hrvaški selektor Lino Červar, kar je bil nedvomno psihološki moment, je rad sprejel darilo in se približal le na gol zaostanka.



A strah je bil odveč. Tik pred odmorom je vodstvo podvojil izkušeni kapetan David Razgor, ki se je vrnil po poškodbi, kar je bila velika pridobitev za Celjane, pri katerih je Patrik Leban na zadnjih tekmah v rokah držal vse vajeti igre.
 

Po minus 15 na plus 8


Drugi polčas se je začel po željah Slovencev, ki jim je v prejšnji sezoni osmino finala, prvo po šestih letih, vzel koronavirus. Prerojeni Horžen je vodstvo dvignil na plus 6 (20:14) in Zagrebčanom se je zelo slabo pisalo. Celjani so se po štirih porazih, ki so jim načeli samozavest – nazadnje so v Veszpremu doživeli blamažo z minus 15 – strgali z verige.



Še en prerojeni adut Gal Marguč je po dveh tretjinah tekme prvič prednost povišal na šest golov (21:15), zbudil se je tudi prej neprepoznavni nekdanji zagrebški vratar Filip Ivić in ubranil »zicer« (skupaj je na prvi resni tekmi za Celje zbral 15 obramb), nakar je Tilen Kodrin zadel za 22:15. Ko je reprezentant Kodrin zadel prazen gol in povišal na 25:16, je bilo ob vstopu v zadnjo četrtino jasno, da bo Celje še tretjič zapored premagalo Zagreb in se na 23. tekmi v ligi prvakov po zmagah z njim izenačilo pri 11:11.

Tomaž Ocvirk je še četrtič v petih tekmah z Zagrebom izšel kot zmagovalec. FOTO: Uroš Hočevar
Tomaž Ocvirk je še četrtič v petih tekmah z Zagrebom izšel kot zmagovalec. FOTO: Uroš Hočevar


Končnica je bila bolj ali manj formalnost, slovenski šampioni so nalogo opravili z odliko in se lahko veselijo naslednje prav tako pomembne tekme, ko bodo gostili še drugega neposrednega tekmeca za napredovanje Motor iz Zaporožja. Veselje ob zmagi je bilo razumljivo, vsem se je odvalil velik kamen od srca, še posebej trenerju Ocvirku, ki je lani prebil zagrebški led in ponovno dokazal, da zna fante pripraviti za najpomembnejše tekme. Ti so mu vrnili zaupanje in čudno sezono naredili zanimivo.

Preberite še:

Komentarji: