Derbi z dna, kot bi šlo za F4 v Kölnu

Nocoj že 23. balkanski clasico med Zagrebom in Celjem, točke štejejo dvojno. Celjani želijo ponoviti lanski podvig. Zagrebčani pripeljali Lina Červarja.
Fotografija: Celjani so lani le dočakali zmago v Zagrebu. FOTO: Cropix
Odpri galerijo
Celjani so lani le dočakali zmago v Zagrebu. FOTO: Cropix

Celje Pivovarna Laško: štiri tekme, nič točk, razlika v golih minus 42; PPD Zagreb: štiri tekme, nič točk, minus 41. Nekdanja evropska velikana iz sosednjih držav bosta danes ob 20.45 v Zagrebu odigrala derbi z dna lestvice skupine B lige prvakov. Kdor bo prekinil negativni niz, bo storil velik korak k izločilnim bojem, sploh če bo Celje ponovilo lanski uspeh v Areni.



Celje je novembra lani prvič v zgodovini zmagalo v hrvaškem glavnem mestu in se kasneje uvrstilo v osmino finala, ki zaradi covida-19 ni bila odigrana. Zagrebčani, ki jih je takrat še vodil Veselin Vujović, so od takrat doživeli več sprememb, večino na slabše, pred kratkim so spet zamenjali trenerja, namesto Igorja Vorija je ekipo prevzel nekdanji vratar Vlado Šola. Lani je pri Celjanih ob zmagi z 31:27 blestel hrvaški reprezentant Josip Šarac, ki pa v tej sezoni še ni našel prave forme, vsaj v Evropi ne, je pa nazadnje proti Ribnici z desetimi goli dokazal, da se dviga.



»Vsi se zavedamo, kakšen je vložek na tej tekmi. Oboji smo slabo začeli letošnje tekmovanje in doživeli visoke poraze. Tako si še nihče ni priigral prednosti, prav tako pa bi težko ocenili, kdo je v boljši formi. Naša prednost je domače prvenstvo, kjer dobimo malce več ritma, morda tudi samozavesti, na drugi strani pa je prednost Zagreba, da igra doma. Pričakujem trdo, težko tekmo z zelo agresivno obrambo, odločale bodo malenkosti,« razmišlja Šarke, adut na levem zunanjem položaju.

Takole sta se lani veselila Gal Marguč in Patrik Leban. FOTO: Cropix
Takole sta se lani veselila Gal Marguč in Patrik Leban. FOTO: Cropix


Za Zagreb, evropskega prvaka iz let 1992 in 1993, igrata slovenska legionarja Aleks Vlah in Darko Stojnić, še pred kratkim je bil tam Žiga Mlakar, ki pa se je vrnil v Celje. »O dvobojih med Zagrebom in Celjem ne gre izgubljati veliko besed. Že od nekdaj so to prave tekme s pravim nabojem. Gre za neposrednega tekmeca za napredovanje. Vse je jasno, moramo iti na zmago,« pravi Mlaki, ki je dve leti igral na Poljskem pri Wisli Plock.
 

V golih 525 : 512


V zgodovini tako imenovanega balkanskega clasica, ki je bil v 90. letih središče športnega zanimanja v obeh državah, so v rahli prednosti Zagrebčani, na dosedanjih 22 tekmah so vpisali 11 zmag, Celje deset, eno srečanje se je končalo neodločeno. Razlika v golih je 525:512. A trener Tomaž Ocvirk ima dober »score«, tri zmage in en poraz.

Tomaž Ocvirk ima dobre izkušnje iz Zagreba. FOTO: Cropix
Tomaž Ocvirk ima dobre izkušnje iz Zagreba. FOTO: Cropix


»Že od nekdaj so dvoboji Celja in Zagreba na visoki čustveni ravni. Lani smo dvakrat zmagali, verjamem v ekipo in prepričan sem, da to zmoremo tudi letos,« je optimističen Ocvirk, ki spoštuje tekmeca. »Zagreb je zelo dobra ekipa z nekaj izkušenimi posamezniki. Od naše zadnje tekme so se okrepili predvsem na zunanjih položajih. Dobra je igra na krožnega napadalca (moštvo je okrepil nekdanji član Gorenja Senjamin Burić; op. p.). Pomembno je, da se držimo vseh nalog tako v napadu kot tudi v obrambi in da smo šestdeset minut osredotočeni na igro, vse drugo pa pustimo ob strani,« se noče s sodnikoma, to bo znan in tudi razvpit makedonski par Načevski-Nikolov, ukvarjati Čvari, ki je ravno za ta čas načrtoval formo, a na zadnjih tekmah ta ni takšna, kot si je želel. Bi pa ena zmaga vse slabe misli v hipu odpihnila stran.
 

Prihaja Červar


Ocvirk takrat še ni vedel, da je Zagreb na predvečer tekme povlekel zanimivo potezo in za koordinatorja stroke imenoval nikogar drugega kot izkušenega trenerskega lisjaka Lina Červarja ...

Preberite še:

Komentarji: