Celju prva zaključna žoga za 22. prvenstveno zvezdico

Pivovarji bodo danes ob 19. uri lovili zmago, ki bi jih dve tekmi pred koncem že okronala za prvake, a Ribnica želi pokvariti veselico v Zlatorogu.
Fotografija: Celjani so pokalni prvaki postali po zmagi proti Krki (na fotografiji akcija Žige Mlakarja), točki proti Ribnici bi jim prinesli t. i. dvojno krono, že peto zapored. Foto: Tadej Regent
Odpri galerijo
Celjani so pokalni prvaki postali po zmagi proti Krki (na fotografiji akcija Žige Mlakarja), točki proti Ribnici bi jim prinesli t. i. dvojno krono, že peto zapored. Foto: Tadej Regent

Bo nocoj okrog 20.30 v dvorani Zlatorog padla odločitev o državnem prvaku v rokometu? Če bo odgovor pritrdilen, se bo Celje veselilo 22. naslova, petega zapored. Toda Riko Ribnica ima svoje načrte, trener Siniša Markota pivovarjem odkrito sporoča: »Prezgodaj je za fešto!«

Celjani bodo prvaki, če bodo zmagali, pa tudi, če bi bil izid neodločen in Ribnica ne bi dosegla 24 golov. Če bi doživeli prvi poraz od 31. oktobra 2015, pa bi se v končnici zakuhalo, česar si trener Branko Tamše, ki nikomur še ni oddal nobene lovorike (pokal, superpokal, prvenstvo), odkar je sredi sezone 2013/14 prevzel člansko ekipo v Celju, nikakor ne želi, zato tudi ostaja previden.



»Piščanec je še v kletki, zato še nima smisla pripravljati omake. Do konca so še tri tekme in o naslovu ne razmišljamo, dokler delo ne bo opravljeno,« fante na trdnih tleh drži Tamše, ki se je v sredo veselil zmage v domačem Velenju, s katero je prišel na prag svojega sedmega zaporednega naslova, potem ko je bil z Gorenjem prvak v letih 2012 in 2013.
 

V Ribnici nazadnje 24:24


Lani so Celjani lovoriki nazdravili po zmagi v Novem mestu v predzadnjem kolu, zdaj imajo priložnost piko na i postaviti še teden prej. Vendar se jim ne obeta lahko delo, Ribnica je resna, kar je pokazala 24. marca, ko je bilo 24:24.

Ob tem ima Tamše več težav od kolega Markote. Celjska ekipa je bila v drugem delu sezone močno obremenjena z igranjem v ligi prvakov, ligi SEHA, pokalu RZS in 1. SRL. Utrujenost je prišla do živega igralcem, ob tem Tamše ne bo mogel računati na prvega organizatorja igre Jako Malusa, ki si je na derbiju poškodoval koleno, in Kristiana Bećirija, ki mu je RZS naložila še eno tekmo kazni zaradi incidenta v Kopru.
 

Razgor namesto Malusa?


»Igramo proti kakovostnemu nasprotniku, ki je ta čas zasluženo drugi na lestvici. Goji zanimiv rokomet s čvrsto in na trenutke grobo obrambo. Želimo odigrati svoj rokomet, upam, da nam uspe, pripravljali smo se dobro, kolikor smo pač imeli časa za to. Gremo v borbo,« je razmišljal Tamše, ki bo dirigentsko palico morda izročil kapetanu Davidu Razgorju, od 17-letnega čudežnega dečka Domna Makuca je težko pričakovati, da bo odigral 60 minut na visoki ravni, Luka Mitrović pa je daleč od tekmovalne forme.

»Lahko rečem le, da bomo rezerve in alternativne rešitve iskali znotraj svoje ekipe,« ni želel kart razkriti 40-letni strokovnjak.
Devet let starejši Markota je odkrito povedal, da želi Ribnica pokvariti veselico. »Zakaj ne bi dodali še malo popra ... Groba igra? Pri meni je vedno 'fajt', a v pozitivnem smislu, brez namernih prekrškov. Tako bo tudi tokrat. Vemo, da so Celjani favoriti, da so prvaki, že dolgo neporaženi in da pripravljajo 'fešto'. Mislim pa, da je še malo prezgodaj za to,« je odločen Dalmatinec.
 

Tamše ne ve za zabavo


Tamše mu odgovarja: »Najprej bi ga vprašal, o kakšni zabavi sploh govorimo, vsaj jaz ne vem zanjo. Seveda pa je povsem pravilno, da razmišlja na tak način. V 60 minutah se bo že videlo, kako in kaj.«



Potem ko je v zadnjih štirih letih najpomembnejši pokal vselej dvignil kapetan Luka Žvižej, se to obeta njegovemu nasledniku Razgorju, ko bo 25. t. m. s tekmo proti Gorenju padel zastor nad sezono 2017/18. To si lahko Celje zagotovi že nocoj.
 

Kot finale lige prvakov


»Tekma bo odločala o tem, ali bomo naslov osvojili zdaj, ali pa se bo vse skupaj 'zakompliciralo'. Z dobrimi igrami in ob spodrsljajih tekmecev smo prišli do možnosti, da predčasno končamo zgodbo, kar je naš cilj,« je povedal »Raza« in nadaljeval: »Ta tekma je ena za vse. Ribnica bo šla v njo, kot da gre za finale lige prvakov. Enako bo veljalo za nas, dobro vemo, da se za točki ne bo dovolj zgolj pojaviti na igrišču. Treba bo pokazati kakovost, željo, borbo. Le tako se bomo lahko predčasno veselili.«

Komentarji: