Riko Ribnica spet črna mačka za favorite

V Slovenj Gradcu nocoj prva tekma 29. sezone v ligi NLB. Trener Damjan Škaper stavi na uigranost.
Fotografija: Riko Ribnica je v prejšnji sezoni premagala prvake iz Celja. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Riko Ribnica je v prejšnji sezoni premagala prvake iz Celja. FOTO: Uroš Hočevar

Medtem ko so se rokometaši Celja Pivovarne Laško in Gorenja že utaborili na okopih nekje pri Arji vasi, pri Riku Ribnici vlada relativno zatišje, a prav suhorobarji utegnejo favoritom (z)mešati štrene v boju za državnega prvaka, če bi bilo že razmišljanje o osvojitvi prve trofeje v zgodovini kluba morda preveč neskromno.

V primerjavi z verjetnimi glavnimi tekmeci v ligi NLB ima Ribnica prednost v kontinuiteti. Čez poletje se v moštvu, ki je nazadnje osvojilo tretje mesto, praktično nič ni spremenilo in vsaj na začetku sezone bi lahko trener Damjan Škaper žel sadove uigranosti.
 

Telesno še močnejši


»Strinjal bi se s tem. Čez poletje smo imeli mir, lahko smo se bolj posvetili telesnim pripravam, uigranost pač ni sporna,« je lahko na minuli sezoni gradil Škaper, ki je za razliko od predhodnika Siniše Markote dal več priložnosti mlajšim domačim igralcem.

Tilen Strmjan je v prvi sezoni pri Ribnici pokazal reprezentančni potencial. FOTO: Jože Suhadolnik
Tilen Strmjan je v prvi sezoni pri Ribnici pokazal reprezentančni potencial. FOTO: Jože Suhadolnik


Generalka in premiera sta bili spodbudni, Dolenjci so osvojili domači Šilčev memorial, v soboto pa v prvem predkolu pokala EHF za 10 golov premagali ekipo Pölva Serviti ter si že pred revanšo v Estoniji praktično zagotovili napredovanje, v katerem se jim čez mesec obeta dvoboj s SKA Minsk. Danes pa bodo imeli čast, da bodo odprli 29. sezono v slovenskem prvenstvu, ko bodo ob 19. uri gostovali pri povratnikih v 1. SRL iz Slovenj Gradca.
 

Na Koroško po dve točki 


»Estonci niso tako slabi, kot kaže rezultat, še v drugem polčasu so se nam približali, zato sem fante že opozoril, da nam nič ne bo podarjenega. Vseeno bi morali naprej, SKA pa je že tekmec višjega ranga, vendar o njem še ne razmišljam, ta čas me zanima samo uspešen štart v ligo. Zavedamo se, da prihajamo na Koroško, kjer nas čaka zanimiv in odločen tekmec. Tekmo jemljemo skrajno resno, gremo 100-odstotno vanjo in pričakujem obe točki,« Škaper ne beži od vloge favorita.

Risto Vujačić je bil najučinkovitejši desni zunanji igralec v ligi NLB FOTO: Jože Suhadolnik
Risto Vujačić je bil najučinkovitejši desni zunanji igralec v ligi NLB FOTO: Jože Suhadolnik


Igralski kader je ostal isti, manjka le Grega Košmrlj, ki je sklenil rokometno kariero, na črti ga bo zamenjal mladi Brin Cimerman. Igra v napadu bo še naprej slonela na Tilnu Strmljanu, Blažu Nosanu in Ristu Vujačiću, korak naprej pričakujemo od mladinskega reprezentanta Gašperja Horvata in Srba Stefana Ranisavljevića; na krilih ostajajo izkušeni Rok Setnikar, Jan Pucelj in Uroš Knavs, vendar je Setnikar poškodovan in ga še ne bo kakšen mesec.
 

Močan vratarski par


Ribnica je v prejšnji sezoni Celjanom vzela tri točke in bila usodna za trenerja Branka Tamšeta, z Gorenjem je dvakrat remizirala. Njen zaščitni znak bo ostala agresivna in čvrsta obramba, v kateri bodo imeli pomembno besedo kapetan Mitja Nosan ter močan vratarski tandem Nebojša Bojić-Mark Klarič.

Vsestranski Blaž Nosan je nepogrešljivi adut Ribničanov. FOTO: Uroš Hočevar
Vsestranski Blaž Nosan je nepogrešljivi adut Ribničanov. FOTO: Uroš Hočevar


Kot malce v šali poreče dolgoletni predsednik kluba Marko Obrstar, ki že dolga leta uživa zaupanje glavnega sponzorja Janeza Škrabca, je edina okrepitev David Kovačič, čeprav je v Ribnici že tri leta. Odlični krožni napadalec bi namreč že zapustil vrste dolenjskega prvoligaša, če si ne bi konec februarja huje poškodoval koleno in moral na operacijo križne vezi.
 

Tretje mesto kar v redu, ampak ...


Z veliko volje in trme je Gorenjec okreval hitreje od pričakovanj in že konec prihodnjega meseca naj bi se vrnil na igrišče, kar seveda veseli Škaperja, ki je spomladi zamenjal Markoto, s katerim je Ribnica v sezoni 2017/18 celo osvojila drugo mesto v državi.

Damjan Škaper je marca postal glavni trener. FOTO: RD Ribnica
Damjan Škaper je marca postal glavni trener. FOTO: RD Ribnica


Ga lahko ponovi, ali je zadovoljna s številko 3? »S tretjim mestom bi bili kar zadovoljni. Zavedamo se kakovosti in vložka Celja in Gorenja. Bomo pa skušali izkoristiti vsako priložnost in ju presenetiti. Raje čakamo v ozadju in vzamemo, kar se nam ponudi,« je še povedal nekdanji rokometaš, ki se je po daljšem razmisleku odločil zagristi v profesionalizem.

Preberite še:

Komentarji: