Ura resnice: v Kairo kot lovci na zaklad ali turisti?

Ruska zaušnica vzela šalo, Belorusom je treba vzeti točki. Danes se bo izkazalo, ali je bila sobota le slab dan, ali so težave v reprezentanci globlje narave.
Fotografija: Bodo Slovenci strnili vrste? FOTO: Hazem Gouda/Reuters
Odpri galerijo
Bodo Slovenci strnili vrste? FOTO: Hazem Gouda/Reuters

So Slovenci iz pravega testa ali iz te moke ne bo kruha? Potem ko so proti Rusom odigrali najslabšo tekmo v mandatu Ljubomirja Vranješa in izgubili s 25:31 (13:16), je danes (18.00) pred njimi ura resnice, ki bo dala odgovor na vprašanje, ali lahko posežejo visoko na svetovnem prvenstvu v Egiptu, ali bodo v drugem delu v Kairu bolj za številko.

image_alt
Vranješ: Želim agresivno Slovenijo; Dolenec: Znali smo se že pobrati


V 48 urah je morala v slovenskem taboru v mehurčku v Aleksandriji padla z neba v brezno. Rekordni zmagi proti Koreji je sledil boleč poraz proti reprezentanci Ruske rokometne zveze, ki je bila na papirju za razred šibkejša, oslabljena in pomlajena. Ampak proti razglašeni slovenski četi je delovala kot v zlatih časih, ko je osvajala zlate kolajne. Slovenci pa niso bili niti senca reprezentance, ki je pred letom zasedla četrto mesto na EP na Švedskem, kjer je bila Rusija (na SP je prišla kot povabljenka) šele 22.

Dean Bombač je ostal dolžnik, ampak njegova kakovost ni sporna in bi lahko prišla do izraza proti Belorusiji. FOTO: Jozo Čabraja/kolektiff
Dean Bombač je ostal dolžnik, ampak njegova kakovost ni sporna in bi lahko prišla do izraza proti Belorusiji. FOTO: Jozo Čabraja/kolektiff


Od obrambe, ki je gostiteljem Švedom v Göteborgu dovolila samo 19 golov, ni bilo ne duha ne sluha, pa četudi je visoki zid z Borutom Mačkovškom in Blažem Blagotinškom okrepil močni Matej Gaber. Slovenci so bili mehki, niso delali prekrškov, Vranješ tudi ni poskusil z globljo različico obrambe, ki bi morda manj ustrezala odličnemu mlademu zvezdniku Sergeju Kosorotovu in Dmitriju Kiseljevu, strelcema šestih golov.Še bolj mučno je bilo gledati slovenski napad, ki ga ni znal povezati Dean Bombač. Ko so Rusi prvič prišli v vodstvo pri 5:4, so se roke zatresle tudi najbolj izkušenim možem, krilni igralci Dragan Gajić (5:10), Blaž Janc (2:5) in Darko Cingesar (0:3) so ogreli ude nepričakovanega junaka tekme, vratarja Viktorja Kirejeva, ki je zbral 17 obramb.

Ljubomir Vranješ zaupa fantom. FOTO: Hazem Gouda/Reuters
Ljubomir Vranješ zaupa fantom. FOTO: Hazem Gouda/Reuters


Da se zgodba ne bo dobro končala, je postalo bolj ali manj jasno, ko je Gajić pri 20:25 zastreljal 7-metrovko in še »zicer« po odbitku. Staš Skube je sicer poživil slovensko igro v drugem polčasu, ampak transibirski vlak je že odpeljal.


 

Vranješ ni našel recepta


Novi ruski selektor Velimir Petković je taktično ukanil prijatelja Vranješa, ki je na klopi pustil evropskega prvaka Miho Zarabca. Edini, ki je bil na svoji ravni, je bil kapetan Jure Dolenec, ki je na začetku držal Slovence nad vodo in imel strel 6:6. Zato je bil po tekmi tudi upravičeno jezen na svoje fante.

Matej Gaber ni mogel zaustaviti mladega Sergeja Kosorotova.<br />
FOTO: Hazem Gouda/Reuters
Matej Gaber ni mogel zaustaviti mladega Sergeja Kosorotova.
FOTO: Hazem Gouda/Reuters


»Treba bo pokazati precej več. Kako? To je vprašanje za selektorja, ki bo zagotovo imel svoje odgovore. Igramo za Slovenijo, za naše barve. Če nisi po takšni tekmi popolnoma telesno uničen, potem nisi dal dovolj. Težko bi rekel, da kdor koli od naših igralcev lahko to reče. Že od druge tekme z Nizozemsko ponavljam, da nekaj ni v redu, žal se je preneslo tudi na prvenstvo,« je bil zelo kritičen Dolenec, eden od peterice Slovencev, ki so igrali na nedavnem F4 lige prvakov v Kölnu. Pri Rusih ni niti enega takšnega, večina jih prihaja iz Čehovskih medvedov, ki nastopajo v evropski ligi.»Z menoj na čelu smo zgrešili precej neoviranih strelov. S takšnim izkoristkom je težko premagati kogar koli. Tokrat nam res ni šlo nič od rok. Proti Belorusiji nas čaka tekma za biti ali ne biti. Pokazati bomo morali vse, kar imamo. Videli bomo, ali smo iz pravega testa,« se je s pepelom posul najizkušenejši Gajić.

BelorusijaPostavaRokomet
BelorusijaPostavaRokomet

 

Dve točki bi vrnili nasmehe


Kar je bilo, je bilo. Vsakomur se lahko zgodi slab dan. Mnogokrat se je zgodilo, da je kasnejši prvak v predtekmovanju doživel hladno prho. Tudi Hrvatom in Špancem, zadnjim finalistom EP, se je že zalomilo v Egiptu. Jasno pa je, da je vrag vzel šalo že po drugi tekmi. Če Slovenija tudi nocoj proti Belorusiji ne bo prenesla vloge favorita, ki ji očitno predstavlja coklo, bo šla v Kairo brez točk z minimalnimi možnostmi za četrtfinale.

Če se bodo fantje zbrali in odigrali, kot znajo, pa bodo z dvema točkama še vedno resni kandidati za odločilne tekme. Na drugi strani so namreč Švedska, Egipt in Severna Makedonija vsekakor premagljivi. Upajmo le, da težave niso globlje narave ...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Jure Dolenec je bil edini na svoji ravni proti Rusiji. FOTO: Hazem Gouda/Reuters
Jure Dolenec je bil edini na svoji ravni proti Rusiji. FOTO: Hazem Gouda/Reuters

Preberite še:

Komentarji: