Slovenci so rahli favoriti, toda v Veszpremu jih čaka pekel

Vladan Matić, bivši trener Celja, o kvalifikacijskih tekmah z Madžari: Vujović in Vranješ se bosta šla taktične igrice.
Fotografija: Mate Lekai je veliko rokometnega znanja dobil v Celju med letoma 2012 in 2014. Foto: Roman Šipić
Odpri galerijo
Mate Lekai je veliko rokometnega znanja dobil v Celju med letoma 2012 in 2014. Foto: Roman Šipić

Ljubljana – »Slovenija je zame rahel favorit, ampak Madžari bodo storili vse, da si v Veszpremu priigrajo nastop na svetovnem prvenstvu,« je pred sobotno prvo tekmo v Kopru razmišljal Vladan Matić, bivši trener Celja Pivovarne Laško, ki je večino igralske in trenerske kariere preživel pri vzhodnih sosedih.

Srb, ki dobro pozna razmere v slovenskem in še bolje v madžarskem rokometu, je že četrto sezono trener Tatabanye, tretje ekipe v madžarski ligi. Pozorno bo spremljal razplet najmočnejšega kvalifikacijskega para od devetih.



»Madžari imajo težave, nikakor jim vložka v rokomet ne uspe pretvoriti v uspeh moške reprezentance. Privabljajo vrhunske trenerje, da bi se nekaj premaknilo naprej, ampak tako Talantu Dušebajevu kot Xaviju Sabateju je spodletelo, tudi Ljubomir Vranješ se je na zadnjem EP na Hrvaškem poslovil že v prvem delu, kar je bil šok. Zato Madžari dvoboju s Slovenijo pripisujejo ogromno pomembnost. Angažirali so celo veterana Laszla Nagya, kar pove dovolj o tem, kako močno hrepenijo po uspehu,« je razmišljal Matić, ki se je včeraj udeležil trenerskega seminarja v Zagrebu.

Madžari imajo največ težav z organizatorjem igre, samo nekdanji celjski igralec Mate Lekai je na dovolj visoki ravni. Matić ga še kako dobro pozna, z njima se je Celje v sezoni 2013/14 nazadnje uvrstilo v osmino finala lige prvakov.



»Mate je imel težko poškodbo, zlomil si je palec na desni roki. Verjamem, da bo igral, ampak vprašanje je, v kakšni formi bo, potem ko že dolgo ni odigral resne tekme. Kako ključen je za Madžare, smo lahko videli v finalu lige, brez njega je Veszprem prepustil naslov prvaka Pick Szegedu. Slovenci imajo na mestu srednjega zunanjega igralca veliko prednost. Miha Zarabec in Marko Bezjak sta vrhunska dirigenta. Tudi zato jim dajem prednost, poleg tega pa imajo v zadnjem času več uspeha. V prid Madžarov je revanša v Veszpremu, kjer se obeta pravi pekel, že zdaj tam vlada popolna mobilizacija.«
 

Sodniki iz Danske in Češke


Ko je predsednik madžarske rokometne zveze Mate Kocsis ob žrebu parov izjavil, da se mora Madžarska za vsako ceno uvrstiti na SP, se je slovenski selektor Veselin Vujović kar zdrznil. »Ne vem, kaj naj si mislim glede na to, koliko denarja Madžari vlagajo v rokomet,« se je zakulisnih igric zbal Vujović, ki ima letos slabe izkušnje s sodniki in EHF.

A strah je verjetno odveč, v Kopru bo pravico delil izkušeni danski par Gjeding-Hansen, v Veszpremu češki Horaček-Novotny. S slednjim imajo Slovenci dobre izkušnje, sodil je tekmo s Španijo v Malmöju, kjer so si odprli vrata Ria.

...
...


»Pričakujem, da bo vse skupaj minilo v športnem duhu in da bo zmagal boljši. Vujović in Vranješ se bosta šla taktične igrice. Madžari so robustni, visoki, težki in malce počasnejši, Slovenci spretnejši in tehnično bolje podkovani. Odločale bodo malenkosti, morda dober dan vratarja ali kaj podobnega. Nehvaležno je napovedovati zmagovalca,« je bil razdvojen Matić, ki je podobno kot Vranješ in Vujović vodil tudi reprezentanco Srbije (2014).



Gašper Marguč in Blaž Blagotinšek si bosta celila rane po slabi sezoni z Veszpremom in želela sezono skleniti z rokami, dvignjenimi v zrak. Je lahko prednost Slovenije v tem, da trije reprezentanti (tudi Matej Gaber iz Pick Szegeda) igrajo za najboljša madžarska kluba? Selektor Vujović misli, da ne. »To je dvorezen meč, v karieri sem že velikokrat videl, da je igralec najslabše odigral ravno proti reprezentanci države, v kateri si služi kruh. Morda izgorijo v preveliki želji, morda je kaj drugega,« je v Zrečah dejal Vujović, ki lahko stavi na mladost, saj je nekaj Madžarov, nosilcev igre, že precej v letih: Ilyes (36 let), Mikler (33), Nagy (37), Schuch (33).

Težava tekmecev je v tem, ker so v najboljših klubih nosilci igre tujci, Madžarom večinoma pripradajo stranske vloge. Za nameček je Gabor Csaszar (Kadetten) odpovedal sodelovanje, tudi Hrvat Renato Sulić, a še najbolj boleča je odsotnost levega zunanjega igralca iz Nantesa Rudolfa Faluvegija, ki ima poškodovano ramo in ni prišel na priprave v Siofok.

Komentarji: