Tekmeci za euro 2022 Poljaki, Nizozemci in Turki

Slovenija v kvalifikacijah z dvema starima znankama in uganko iz Male Azije. Začetek novembra.
Fotografija: Najvišji med Slovenci Borut Mačkovšek in najnižji Miha Zarabec bosta želela dominirati v kvalifikacijah za EP. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Najvišji med Slovenci Borut Mačkovšek in najnižji Miha Zarabec bosta želela dominirati v kvalifikacijah za EP. FOTO: AFP

Slovenski rokometaši se bodo za nastop na evropskem prvenstvu leta 2022 merili z Nizozemsko, Poljsko in Turčijo.

Na EP se uvrstita po dve reprezentanci iz vsake od osmih skupin in še štiri tretjeuvrščene glede na točke, osvojene proti prvemu in drugemu v skupini. Kvalifikacije se bodo začele 4. novembra in končale 2. maja prihodnje leto.

Dean Bombač se je takole prebijal skozi nizozemsko obrambo oktobra lani v Ormožu. FOTO: Tadej Regent
Dean Bombač se je takole prebijal skozi nizozemsko obrambo oktobra lani v Ormožu. FOTO: Tadej Regent


Nizozemsko, vzpenjajočo se rokometno silo, so Slovenci dodobra spoznali, ko so se z njo merili v kvalifikacijah za letošnje EP. V Almereju v predmestju Amsterdama so bili na pragu poraza in se izvlekli v zadnji minuti (27:26), v Celju so bili bolj prepričljivi (30:23). Toda jeseni lani so na prijateljski tekmi v Ormožu (29:29) z njimi zgolj remizirali, to je bila predzadnja tekma selektorja Veselina Vujovića na slovenski klopi.
 

Poljska želi nazaj na vrh


Poljska, nekdanja velesila, je v dobi tranzicije in Slovencem ni bila kos na prvi tekmi predtekmovanja EP v Göteborgu, tekma se je končala s 26:23. Toda treba je vedeti, da bo Poljska leta 2023 skupaj s Švedsko gostila svetovno prvenstvo in je začela graditi reprezentanco za visoka mesta, zato utegne biti nevarna.

Jure Dolenec je bil boljši od Poljakov na letošnjem EP v Göteborgu. FOTO: kolektiff
Jure Dolenec je bil boljši od Poljakov na letošnjem EP v Göteborgu. FOTO: kolektiff


S Turčijo iz četrtega bobna naša izbrana vrsta nima veliko izkušenj.
 

Štirje neposredno uvrščeni


Prvenstvo bosta januarja 2022 organizirali Slovaška in Madžarska. Pred tem bosta SP v Katarju in OI v Tokiu. Na 17. euro sta poleg gostiteljic neposredno uvrščeni tudi letošnji finalistki Španija in Hrvaška.Slovenija je bila v žrebu na sedežu EHF na Dunaju v vlogi nosilke. Nazadnje je EP izpustila leta 2014. Deset let pred tem je osvojila srebro na domačem euru. Letos je bila na Švedskem pod vodstvom selektorja Ljubomirja Vranješa četrta.

Ljubomir Vranješ ima velike načrte s Slovenci. FOTO: kolektiff
Ljubomir Vranješ ima velike načrte s Slovenci. FOTO: kolektiff


Preberite še:

Komentarji: