Avstralka po prestižni peščeno-travnati dvojček

Ashleigh Barty, zmagovalka OP Francije, med glavnimi favoritinjami Wimbledona, trava je njena najljubša podlaga
Fotografija: Ashleigh Barty si je z zmago v Birminghamu zagotovila status prve nosilke v Wimbledonu. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Ashleigh Barty si je z zmago v Birminghamu zagotovila status prve nosilke v Wimbledonu. FOTO: AFP

London – Dvojček Roland-Garros, Wimbledon je zelo težko dosegljiv teniški rezultat, le redki v zgodovini se lahko pohvalijo z njim. V moški konkurenci le štirje (nazadnje Rafael Nadal in Roger Federer), pri ženskah jih je bilo nekoliko več, sedem, a od sedanjih igralk zgolj Serena Williams, pred njo je bila zadnja Steffi Graf, edina v zgodovini z zlatim klasičnim slamom. Bi lahko peščeno-travnato kombinacijo naslovov za veliki slam vpisala Ashleigh Barty?

Vsak teden na pesku je teden dni bližje travnatemu delu, je lani dejala Avstralka, nato pa letos presenetljivo osvojila OP Francije, po katerem ni zapadla v krizo, ki je zelo pogosta za igralke, ko dosežejo prvo veliko zmago in potrebujejo kar nekaj časa, da jo ponotranjijo. Bartyjeva, ki so jo pred leti pričakovanja tako bremenila, da je prekinila kariero, se je tokrat hitro prilagodila novemu položaju in osvojila tudi turnir v Birminghamu, kar pomeni, da je letos slavila že na treh različnih podlagah (do naslova je prišla v Miamiju), najpomembneje pri tem je seveda bilo, da je z lovoriko na 1. mestu svetovne lestvice prehitela Naomi Osaka.

»Razen tega, da smo se preselili na travo, se zame po pariški zmagi ni nič spremenilo. Bila sta dva izjemna tedna, o tem ni nobenega dvoma, ustvarila sem spomine, ki jih ne bom nikdar pozabila, a še vedno sem ista oseba. Še vedno sem ista Ash Barty, še vedno se skušam na enak način pripravljati na dvoboje. Pred Birminghamom sem si vzela nekaj prostih dni, igrala golf in preživljala čas z najbližjimi, sicer pa sem se pogovarjala s čim manj ljudmi, nato je turnir poskrbel, da sem spet padla v že znano rutino,« je o dneh po zmagoslavju dejala Bartyjeva, 27. igralka na vrhu lestvice WTA in druga Avstralka po Yvonne Goolagong. Ter seveda tekmovalka z enim najhitrejših vzponov, saj je pred dobrimi tremi leti zaradi premora in skoka v kriket sploh ni bilo v svetovnem zaporedju.


Osako št. 1 preveč obremenila


Morda bo prav s statusom št. 1 vse veliko težje, zadnji takšen primer je bila Naomi Osaka, ki ni zmogla bremena tarče na hrbtu. Potem ko je osvojila dva zaporedna turnirja za veliki slam, OP ZDA in OP Avstralije, ter si z zmago v Avstraliji zagotovila tudi 1. mesto na WTA, se nenadoma ni več znašla. Na osmih turnirjih odtlej si je zagotovila le en polfinale, veliko manj torej, kot bi pričakovali od najboljše na svetu. Japonki bo poslej gotovo lažje, Bartyjeva bo odgovor dala v naslednjih dveh tednih in še malo. Je pa jasno, da je prav trava njena najljubša podlaga, v Wimbledonu je leta 2011 že zmagala v mladinski konkurenci, med ženskimi dvojicami je bila s Casey Dellacqua finalistka v sezoni 2013.

»Prehod na travo je zame lahek, saj se na tej podlagi počutim kot druga oseba. Dvoboji so povsem drugačni, sama pa se počutim zelo domače. Seveda to nujno ne zagotavlja dobrega rezultata, je pa dobro biti brez pritiska, skrbi in stresa, kako se bom privadila na novo podlago,« poudarja 23-letnica iz Queenslanda, velika navdušenka nad Wimbledonom. »Nanj imam izjemne spomine, tako zaradi mladinske konkurence kot dvojic s Casey. In prav vsakič, ko greš v All England Club, se naučiš nekaj novega, vsaka izkušnja je drugačna,« pravi Bartyjeva. Če ji torej letos ne bo šlo – njen najboljši posamični rezultat je lansko 3. kolo –, se bo pač še bolj potrudila naslednje leto, a za številne bo že tokrat glavna favoritinja. Pa četudi je morala nastop ta teden v Eastbournu odpovedati zaradi ponavljajočih se težav z ramo. Serena, zadnja igralka s prestižnim dvojčkom v zadnjih dveh desetletjih, bi vsekakor lahko dobila naslednico.

Komentarji: