Četrtfinalni šok v Wimbledonu: Anderson izločil Federerja

Južnoafričan branilca naslova ugnal v petih nizih, v odločilnem nizu s 13:11.
Fotografija: Kevin Anderson je dosegel največjo zmago v karieri. Foto AFP
Odpri galerijo
Kevin Anderson je dosegel največjo zmago v karieri. Foto AFP

London – Kar je več kot dve uri v četrtfinalu Wimbledona nakazovalo na še eno rutinsko opravljeno nalogo Rogerja Federerja, se je na koncu spremenilo v največji šok turnirja. Švicar je proti Kevinu Andersonu vodil z 2:0 v nizih, si v tretjem priigral zaključno žogico, a jo zapravil, nato še celotno vodstvo, po pravi srhljivki je Južnoafričan prišel do največje zmage v karieri. Branilca naslova in skupno osemkratnega zmagovalca je v maratonskem teniškem dvoboju ugnal z 2:6, 6:7 (5), 7:5, 6:4, 13:11.

Federer je veljal za velikega favorita Wimbledona, to vlogo je potrjeval iz kola v kolo, ko se je sprehajal skozi dvoboje. Zavoljo izjemnega servisa Kevina Andersona se je zdelo, da bi bil lahko Južnoafričan nekoliko težji zalogaj, uvodni niz, v katerem je izgubil dve igri na svoj servis, pa je nakazoval še eno lahko delo za branilca naslova. Njegova prevlada v Wimbledonu je bila tolikšna, da je kot "izredna novica" obveljala njegova izguba servisa v drugem nizu, saj se to ni zgodilo od lanskega polfinala proti Tomašu Berdychu. Švicar je odtlej dobil 85 zaporednih iger na svoj začetni udarec …

Anderson te prednosti ni znal zadržati, ko je bilo 2:0 za Federerja, se je zdelo vse skupaj bolj ali manj odločeno, še bolj, ko se je dokopal do zaključne žogice. A ni je izkoristil … "Ne vem, kdaj sem izgubil nadzor nad dvobojem. Morda ob zaključni žogici, morda ob breaku v naslednji igri. Veliko je bilo majhnih stvari, a ne bi nobene izpostavil, zgolj zaključno žogico," je razmišljal Federer, ki je upal, da bo nekako preživel težaven dan, a se mu ni izšlo. Tretjič na velikih slamih je izgubil, potem ko je vodil z 2:0 v nizih, enako se mu je pripetilo proti Jo-Wilfriedu Tsongaju v četrtfinalu Wimbledona 2011 in istega leta proti Novaku Đoković v polfinalu OP ZDA.

Anderson se je lani sicer prebil vse do finala newyorškega velikega slama, a zmaga proti Rogerju Federerju v Wimbledonu je njegova največja doslej. In povsem zaslužena, poseben psihični napor je moral preživeti v odločilnem nizu, ko je serviral drugi. "Danes sem čutil, da bo moj dan. Vseskozi sem verjel, da mi bo uspelo. Prvega niza sicer nisem odigral dobro, ker sem bil živčen, v drugem sem že igral veliko bolje, čeprav sem ga izgubil, ko sem rešil zaključno žogico, pa sem se vendarle začel dobro počutiti na igrišču," je po prvem preboju v wimbledonski polfinale dejal Anderson, čigar prvi cilj za ta turnir je bil, da izboljša svoj najboljši dosedanji rezultat. To je bila osmina finala, presegel jo je že za dva koraka, zmaga nad Federerjem pa ta uspeh postavlja v povsem drugo dimenzijo. "To zmago si bom zapomnil za vedno. Danes bom užival v dosežku, nato pa se bom posvetil nadaljevanju turnirja, upam da še z dvema dvobojema zame …" si je zaželel Južnoafričan, ki se bo v polfinalu pomeril z Johnom Isnerjem. Slednji je za svoj prvi polfinale na velikih slamih ugnal Miloša Raonića.
 

Polfinale Nadal – Đoković


Da bo finale obračun dveh povsem različnih slogov, je jasno že zdaj, saj bo drugi polfinale prava poslastica, v bistvu finale pred finalom. Pomerila se bosta namreč Rafael Nadal in Novak Đoković, ki nista na velikem slamu igrala vse od Roland Garrosa 2015, ko je Nole s četrtfinalno zmago prekinil Rafovo vladavino v Parizu. Srb se na teniških igriščih že dolgo ni kazal v tako dobri podobi kot tokrat, pri Špancu velja enako za Wimbledon. Đoković je v četrtfinalu precej zanesljivo ugnal Keija Nišikorija, po pričakovanju pa je Nadal izjemen dvoboj odigral s Juanom Martinom del Potrom. Bržčas bi veliko hitreje rešil vse dvome, če bi v drugem nizu izkoristil kar štiri žogice za skupno z vodstvo z 2:0, a jih ni in si s tem precej zapletel življenje. Namesto tega se je celo znašel v zaostanku z 1:2, a po petih napetih nizih na koncu le napredoval.

Moški, četrtfinale – Anderson (JA, 8) :Federer (Švi, 1) 2:6, 6:7 (5), 7:5, 6:4, 13:11, Nadal (Špa, 2) : Del Potro (Arg, 5) 7:5, 6:7 (7), 4:6, 6:4, Đoković (Srb, 12) : Nišikori (Jap, 24) 6:3, 3:6, 6:2, 6:2, Isner (ZDA, 9) : Raonić (Kan, 13) 6:7 (5), 7:6 (7), 6:4, 6:3; mešane dvojice, osmina finala – Venus, Srebotnik (NZ, Slo, 9) : Mektić, Chan (Hrv, Tjv) 4:6, 7:6 (2), 6:4.

Komentarji: