Đoković priznal kršenje pravil, končna odločitev morda v četrtek

Srb Novak Đoković še vedno čaka na odločitev, ali bo lahko ostal v Avstraliji in prihodnji teden nastopil na uvodnem velikem slamu sezone.
Fotografija: Novak Đoković med treningom v Melbourne Parku po izpustitvi na prostost. FOTO: William West/AFP
Odpri galerijo
Novak Đoković med treningom v Melbourne Parku po izpustitvi na prostost. FOTO: William West/AFP

V sredo se je Novak Đoković prvič odzval na očitke, zaradi katerih mu grozi izgon iz države, in zanikal namerno uporabo napačnih podatkov pri vstopu v Avstralijo in namerno ogrožanje ljudi v času okužbe s koronavirusom. Teniški zvezdnik se je na sago, ki se je začela pred slabim tednom dni, ko je prispel v Melbourne, odzval na instagramu. Tam je poudaril, da v dokumentih za vstop v Avstralijo ni namerno uporabljal napačnih podatkov o svojih krajih bivanja 14 dni pred vstopom v Avstralijo. Prav tako je zanikal, da je poznal pozitivni izid testiranja na koronavirus v času, ko je brez ustrezne maske obiskal prireditev za mlade igralce.

O vseh teh informacijah 34-letni Srb trdi, da jih je treba popraviti, saj vznemirjajo in blatijo njegovo družino. V izjavi za javnost je Đoković dejal tudi, da želi izpostaviti dejstvo, da se je zelo trudil za varnost drugih v času okužbe. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pa je priznal pogovor z novinarjem časnika L'Equipe 18. decembra, dva dni po pozitivnem testu, kar je označil za »slabo presojo«. K temu je dodal, da je na srečanju spoštoval medsebojno razdaljo in nosil masko. Snel jo je le za fotografije.

Takoj po tem vnaprej dogovorjenem terminu z novinarjem naj bi se Đoković po lastnih navedbah podal v izolacijo. Dodal je še, da je zanj pomembno, da je vse to pojasnil, a se iz spoštovanja do avstralskih oblasti na to temo do nadaljnjega ne bo več odzival. Avstralska mejna policija je prejšnjo sredo Đokoviću preprečila vstop v državo na letališču Melbourne, ker ni cepljen proti covidu-19 in ker organom na meji zdravstvena dokumentacija, ki bi ga opredelila kot izjemo za vstop v državo, ni zadostovala.

Napake tudi pri delu policistov

V ponedeljek je nato sodišče odločilo, da igralec sme ostati v Melbournu in Avstraliji, med samim sodnim procesom pa so se pokazale tudi nekatere napake pri delu policije, in sicer predvsem, da se ni držala dogovorjenih rokov in športniku ni dala dovolj časa, da razjasni vso problematiko svoje dokumentacije. Ne glede na odločitev sodišča pa lahko pristojni minister Alex Hawke še vedno izžene igralca iz države.

Med treningom v Melbournu z legendarnim Splitčanom Goranom Ivaniševićem. FOTO: William West/AFP
Med treningom v Melbournu z legendarnim Splitčanom Goranom Ivaniševićem. FOTO: William West/AFP

V primeru se je pojavila vrsta očitkov tudi na račun Đokovića, zaradi katerih ne žanje simpatij pri navijačih. Igralec vstop v Avstralijo utemeljuje z okužbo na koronavirus 16. decembra, v javnosti pa so se pojavili dokazi, da se je 17. decembra udeležil prireditve z mladimi igralci in tam ni niti uporabljal zaščitne maske niti ni skrbel za varnostno razdaljo do mladih igralcev. Dan kasneje je dal intervju za L'Equipe.

Nazadnje so se potrdile tudi trditve o lažnih podatkih, ki jih je igralec posredoval avstralskim organom ob vstopu v državo. Ta je v dokumentih zapisal, da ni obiskal nobene države v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Avstralijo, kar je med epidemijo koronavirusa še posebej pomembno. Na socialnih omrežjih pa je Đoković posredno potrdil, da je bil vsaj v Španiji, kjer je neposredno po prestani izolaciji treniral.

Vse to so pojasnjevali tudi Đokovićevi odvetniki, ki pravijo, da je podatke ob vstopu v Avstralijo napačno izpolnil Đokovićev agent. Za druženje z mladimi igralci pa igralec trdi, da takrat še ni vedel za pozitivni test. Kot pravi, je bil hitri test na okužbo negativen, preventivno se je odločil nato še za PCR-test, v času prireditve pa pozitivnega izvida še ni poznal.

Ni še jasno, kako bodo njegova pojasnila vplivala na Hawkovo odločitev ali pa bodo pomirila izražene skrbi nekaterih drugih teniških igralcev v karavani. Škotski tenisač Andy Murray je tako včeraj ocenil, da mora Đoković odgovoriti na neskladnosti glede zgodbe pozitivnega testa in njegovega pojavljanja v javnosti v naslednjih dneh.

Odločitev o primeru Đoković morda v četrtek

Končna odločitev o dovoljenju avstralskih oblasti za vstop srbskega teniškega zvezdnika v državo in s tem tudi za nastop na prvem grand slamu sezone, ki se bo začel v ponedeljek, ne bo znana pred četrtkom, poročajo agencije, ki se sklicujejo na avstralsko agencijo AAP. Iz pisarne pristojnega ministra Alexa Hawka so sporočili, da so prejeli dodatno gradivo Đokovićevih odvetnikov, ki ga morajo pred končno odločitvijo natančno preučiti. Imajo pa tudi dodatne dokumente, ki bi bili lahko relevantni, da se Đokoviću razveljavi vizum, ki mu dovoljuje bivanje v državi.

»Vse to seveda vpliva na časovni okvir za dokončno odločitev,« so zapisali na ministrstvu. Po sodniški odločitvi je dokončna odločitev o dovoljenju za bivanje v Avstraliji in nastop v Melbournu povsem v njihovih rokah.

Preberite še:

Komentarji: