Đoković želi vzeti rekorda Samprasu in Federerju

Srbski teniški igralec je razkril svoje načrte pred turnirjem ATP na Dunaju.
Fotografija: Novak Đoković se je nedavno za daljši čas mudil tudi v Beogradu. FOTO: Marko Djurica/Reuters
Odpri galerijo
Novak Đoković se je nedavno za daljši čas mudil tudi v Beogradu. FOTO: Marko Djurica/Reuters

Srbski teniški igralec Novak Đoković je pred turnirjem ATP na Dunaju razgrnil svoje načrte. Njegova primarna želja je, da sezono konča na prvem mestu lestvice ATP. V tem primeru bi izenačil rekord svojega velikega vzornika iz mladosti Peta Samprasa, ki je med letoma 1993 in 1998 sezono končal kot številka 1.

Trenutno prvi igralec na lestvici ATP iz Srbije je doslej petkrat sezono končal na prvem mestu, po letih 2011, 2012, 2014, 2015 in 2018 pa to želi storiti tudi v letu 2020. Po petkrat sta sezono na prvem mestu končala tudi njegova največja tekmeca: Španec Rafael Nadal in Švicar Roger Federer.

Đoković ne skriva želje do rekordnega dosežka slovitega »Pistol Peta«, v devetdesetih letih minulega in v začetku tega stoletja najbolj dominantnega igralca v svetu tenisa in zmagovalca 14 turnirjev za grand slam.


»Pete Sampras je bil moj teniški vzornik iz otroških let«


»Pete Sampras je bil moj teniški vzornik iz otroških let. Odraščal sem ob njegovih predstavah in prav neverjetno je, da imam priložnost, da izenačim njegov rekord,« je pred turnirjem v avstrijski prestolnici dejal 33-letni Đoković.

Đoković bi rekord Samprasa zagotovo izenačil v primeru zmag na uvodnih dveh dvobojih na Dunaju. V prvem krogu ga čaka rojak Filip Krajinović, v drugem pa zmagovalec hrvaško-ameriškega dvoboja Borna Ćorić vs. Taylor Fritz.

Đoković želi zrušiti kar dva rekorda: enega od Peta Samprasa (levo), drugega od Rogerja Federerja. FOTO: Jo Yong-hak/Reuters
Đoković želi zrušiti kar dva rekorda: enega od Peta Samprasa (levo), drugega od Rogerja Federerja. FOTO: Jo Yong-hak/Reuters


Njegovi največji tekmeci za peto turnirsko zmago v tej sezoni bodo domači matador in lanski zmagovalec Dominic Thiem, Grk Stefanos Cicipas in Rus Danil Medvedjev.

A Nole, kot imenujejo 17-kratnega zmagovalca turnirjev za grand slam (tri manj od Federerja in Nadala), ima tudi željo, da zruši rekord Federerja, ki je bil kar 310 tednov na prvem mestu lestvice ATP. Đoković bo ta teden začel svoj 292-tedenski mandat na čelu jakostne lestvice, tovrsten rekord pa lahko doseže v začetku marca prihodnje leto.

»To je eden od mojih ciljev, a živimo v zelo nepredvidljivih časih, zadeve se spreminjajo iz tedna v teden,« je dejal Đoković, ki je nazadnje na turnirju v avstrijski prestolnici nastopil leta 2007.

Preberite še:

Komentarji: