Najraje bi si zavil obraz v brisačo in čakal na konec

Aljaž Bedene se je s poškodovanim gležnjem poslovil od zadnjega turnirja sezone za grand slam, najodmevnejša slovenska zmaga pa je pripadla Kaji Juvan.
Fotografija: Aljaž Bedene se je trudil po najboljših močeh, a mu je boljšo predstavo proti Stefanosu Tsitsipasu preprečila poškodba gležnja.
FOTO: Thomas Samson/AFP
Odpri galerijo
Aljaž Bedene se je trudil po najboljših močeh, a mu je boljšo predstavo proti Stefanosu Tsitsipasu preprečila poškodba gležnja. FOTO: Thomas Samson/AFP

Sanje o Slovencu med posamezniki v drugem tednu odprtega teniškega prvenstva Francije se niso uresničile. Naš edini adut v moški konkurenci Aljaž Bedene namreč ni ponovil februarskega podviga, ko je v Rotterdamu ugnal enega vodilnih zvezdnikov teniških igrišč Stefanosa Tsitsipasa. Tokrat je bil Grk boljši, povrhu pa je bolj enakovreden boj Ljubljančanu pokvarila poškodba gležnja.

Tako kot za vse številne člane teniške karavane po svetu je tudi za izbrano slovensko falango sezona 2020 zelo posebna. Pol leta je bilo treba čakati na nadaljevanje turnirjev, prav Bedene je bil med tistimi, ki se je zelo resno lotil priprav ob jasnem cilju, da se vidno premakne navzgor in tudi preseže svojo najboljšo uvrstitev doslej na lestvici ATP – 43. mesto. Trenutno je 56., v Parizu pa je spodobno opravil svojo nalogo z zmagama, ko je bil sam v vlogi favorita. Nato pa dodane vrednosti proti šestemu igralcu sveta le ni bilo.

Aljaž Bedene je v Parizu ponovil svoj doslej najboljši dosežek, uvrstitev v 3. kolo. FOTO: Thomas Samson/AFP
Aljaž Bedene je v Parizu ponovil svoj doslej najboljši dosežek, uvrstitev v 3. kolo. FOTO: Thomas Samson/AFP


Vodilni slovenski teniški igralec je sanjal o svojem tretjem uspehu doslej proti tekmecu iz vodilne deseterice, pred februarsko zmago prav proti Tsitsipasu je maja 2018 v Rimu ugnal takrat sedmouvrščenega Kevina Andersona. Tokrat je šlo za izziv na peščeni podlagi, na kateri se Bedene ponavadi dobro počuti. Obenem pa je bilo prav počutje, ne glede na razmere in pesek znamenitega Roland-Garrosa, odločilno za visok poraz. Že tako Ljubljančan v zadnjih dneh ni imel brezhibnega zdravstvenega kartona, zdaj pa so ga zmotile močne bolečine v predelu gležnja in narta. In to prav ob tako težko pričakovanem dvoboju na odmevnem prizorišču.


Brez zdravniške pomoči ni šlo


Zgodbe je bilo tako pravzaprav konec že v uvodnem nizu ob zaostanku z 0:5 in takratni prekinitvi zaradi zdravniške pomoči. Aljaž se je vrnil na igrišče, hitro je bilo jasno, da v tem dvoboju ne more uprizoriti želenega scenarija – 1:6, 2:6, 1:3. »V takšnih trenutkih gre športnikom tudi na jok. Sploh, če igraš na takšnem igrišču in v 3. kolu turnirja za grand slam. Po eni strani bi si najraje zavil obraz v brisačo in čakal, da mine. Ampak ne morem, treba je iti naprej. Dal sem vse od sebe.« In tako je domala v solzah zapustil OP Francije 2020, pa četudi je pravzaprav ponovil svoj najboljši dosežek na tem prizorišču doslej, uvrstitev v 3. kolo glavnega turnirja. Toda kot smo že zapisali, se je lotil nadaljevanja sezone po dolgi prekinitvi zelo ambiciozno, obenem iz glave ni izginjalo spoznanje, da je Tsitsipasa že premagal ...



Tako pa najodmevnejša slovenska zmaga ostaja tista Kaje Juvan v uvodnem kolu proti Angie Kerber. Zdaj je slovensko najstnico spoznala vsa športna Nemčija, saj prav Kerberjeva, trikratna zmagovalka turnirjev iz prestižne serije za grand slam, v največji srednjeevropski deželi ohranja izjemno prepoznavnost in priljubljenost. Res pa je, da je bilo nato pariške pravljice za 19-letno Ljubljančanko na igrišču hitro konec. Kot je sama presenetila z uspehom proti krepko uglednejši tekmici, je nepričakovano ostala praznih rok proti domači vrstnici Clari Burel. In podobno je proti slabše postavljeni igralki, Kanadčanki Leyli Fernandez, v 2. kolu končala svojo udeležbo Polona Hercog. Omenjeni, poleg njih še Tamara Zidanšek, tudi v dvojicah niso pokazali presežka. Živahen teden jim je ponudil vzpone in padce, tudi rahel premik s krivuljo navzgor, a do želene točke z izbrano elito je pot vendarle še dolga ...

Senzacijo dneva je pripravila 19-letna Poljakinja Iga Šviatek. FOTO: Martin Bureau/AFP
Senzacijo dneva je pripravila 19-letna Poljakinja Iga Šviatek. FOTO: Martin Bureau/AFP

Preberite še:

Komentarji: