Roger je motivacija, ne obsedenost

Za Rafaela Nadala bo naslednji turnir po pariški zmagi šele Wimbledon.
Fotografija: Sezona na pesku se za Rafaela Nadala ni najbolje začela, se je pa imenitno končala. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Sezona na pesku se za Rafaela Nadala ni najbolje začela, se je pa imenitno končala. FOTO: AFP

Pariz – Je premagati Rafaela Nadala na Roland-Garrosu najtežji izziv v športu? Vprašanje je vzniknilo, potem ko je Španec s finalno zmago nad Dominicom Thiemom (6:3, 5:7, 6:1, 6:1) peščeni teniški turnir za veliki slam dobil še dvanajstič, kar je absolutni rekord za to raven. Če že ni najtežja stvar, je to gotovo ena od najtežjih, statistika Španca je namreč na OP Francije strah vzbujajoča: v 15 nastopih je dobil 93 dvobojev in le dva izgubil.

Smrt, davki in tudi zmaga Nadala na Roland-Garrosu bi lahko dejali, da so edine zanesljive stvari, saj je Rafova prevlada v Parizu zares dih jemajoča, odkar je leta 2005 debitiral, sta ga ugnala le Robin Söderling (2009) in Novak Đoković (2015). A letos dolgo časa ni kazalo, da bo na tako prepričljiv način (skupno je izgubil le dva niza) prišel do še ene lovorike. Šele v Rimu, zadnjem večjem turnirju pred Roland-Garrosom, je namreč vpisal prvi naslov v sezoni, pred tem je izgubil tri zaporedne polfinale. Nad takšnimi rezultati bi bila večina navdušena, pri peščenem kralju pa so vzbujali skrb.

Rafael Nadal je v 15 nastopih na Roland-Garrosu dobil 93 dvobojev in dva izgubil. FOTO: AFP
Rafael Nadal je v 15 nastopih na Roland-Garrosu dobil 93 dvobojev in dva izgubil. FOTO: AFP


Sam je bil najbolj nezadovoljen s predstavo ob zmagi v uvodnem dvoboju Barcelone proti Leonardu Mayerju. "Po Indian Wellsu sem bil tako telesno kot mentalno na zelo nizki ravni. Začelo mi je zmanjkovati energije, preveč težav v nizu je bilo. Nisem užival, saj me je skrbelo za zdravje, bil sem preveč negativen. In po prvem dvoboju v Barceloni sem ostal sam nekaj ur v sobi in razmišljal o tem, kaj se dogaja, kaj moram storiti. Ena možnost je bila, da si vzamem premor, druga, da močno spremenim svoj odnos in razmišljanje. Odločil sem se za drugo in odtlej je šlo vsak dan vsaj malo na bolje, pravi odnos in prava strast sta bila edina prava pot zame, da sem danes tu z lovoriko. Zame osebno je največje zadovoljstvo, da sem lahko spremenil tok stvari," se je trenutka, ko si je nastavil ogledalo, spomnil 33-letni španski matador, za katerega je bila zmaga toliko bolj čustvena, ker je za njim še eno zelo težavno obdobje.


Težavnih 18 mesecev


Lahko bi rekli 18 mesecev, potem ko je v lanski sezoni odigral le sedem turnirjev, na dveh – OP Avstralije in OP ZDA – se je vdal zaradi poškodbe, po zadnji (koleno) se je odločil še za operacijo gležnja. Letos se je spet zaradi kolena vdal v Indian Wellsu, posledično je moral izpustiti Miami. "Mislim, da sem v karieri zaradi poškodb izgubil vsaj 15 ali še več nastopov na grand slamih. Res je bilo težko. Tudi v zadnjih 18 mesecih je bilo veliko preveč težav, zato sta zadnja sva tedna toliko bolj posebna," o dodani vrednosti pokala mušketirjev pravi Nadal, ki se tako rekoč vso kariero bori z zdravstvenimi preglavicami. Seveda je njegov način igre telesno veliko zahtevnejši kot denimo pri Rogerju Federerju in če ne bi imel toliko težav, je vprašanje, ali bi bil Švicar rekorder po številu zmag za veliki slam (20). Že tako ali tako Rafa zaostaja zdaj le še za dva, najmanj v karieri, Federer se zdi dosegljiv.

Rafael Nadal ima zdaj že ducat lovorik z največjega peščenega turnirja. FOTO: Reuters
Rafael Nadal ima zdaj že ducat lovorik z največjega peščenega turnirja. FOTO: Reuters


"Če sem iskren, se s tem preveč ne obremenjujem. Ne moreš biti nenehno obremenjen, ker ima sosed večjo hišo, večji televizor, večji vrt. Sam ne gledam na tak način na življenje. Roger je moja motivacija, ne obsedenost. Želim hoditi po svoji poti. Če ga bom ob koncu ujel ali prehitel, bo to izjemen dosežek, če ga ne bom, pa prav tako," je v svojem slogu razmišljal drugi igralec sveta, ki si bo zdaj vzel nekaj tednov premora, njegov naslednji turnir bo namreč šele Wimbledon.

Da bo izpustil večino travnatega dela sezone, ne čudi, saj podlaga ne vpliva blagodejno na njegovo telo, na njej ne bi mogel zdržati več tednov zapored. "Zadnji dve leti sta pokazali, da imam možnosti v Wimbledonu, tudi če pred tem ne igram na travi. Lani sem bil zelo blizu še eni lovoriki in ne vidim razloga, da bi karkoli spreminjali v urniku. Zame je najpomembnejše, da se dobro pripravim in pridem v London zdrav. Gotovo bom imel večje možnosti, če bom zdrav, kot če bom pred tem igral turnirje," je pojasnil Nadal, ki je lani v Wimbledonu doživel boleč polfinalni poraz proti Novaku Đokoviću, ki se je nato spet izstrelil med zvezde.

Tretji turnir za veliki slam v sezoni se bo začel 1. julija.

Komentarji: