Vučić: Srbija se ne bo maščevala avstralskim športnikom

Srbski predsednik meni, da je izgon Novaka Đokovića krivičen, a ga bo sprejel dostojanstveno.
Fotografija: Za Aleksandra Vučića je Novak Đoković junak, ki so ga po nepotrebnem maltretirali. FOTO: Florion Goga/Reuters
Odpri galerijo
Za Aleksandra Vučića je Novak Đoković junak, ki so ga po nepotrebnem maltretirali. FOTO: Florion Goga/Reuters

Srbska javnost je izgon Novaka Đokovića sprejela z ogorčenjem. Domala vsi se strinjajo, da je politika premagala šport, prepričani so, da se je najboljšemu teniškemu igralcu na svetu zgodila krivica. A predsednik Aleksandar Vučić trdi, da bo Srbija odločitev sprejela dostojanstveno in se avstralskim športnikom ne bo maščevala.

»Mi ne bomo maščevalni, avstralski narod ni nič kriv. Narod je pokazal, da je z nami, politika ni bila. Avstralski športniki bodo kmalu prišli k nam na atletsko prvenstvo, mi jih bomo dočakali odprtih rok. Obnašali se bomo povsem drugače, kot so se oni do Đokovića,« je dejal Vučić, ki je s teniškim igralcem pred vrnitvijo v domovino opravil tudi telefonski pogovor.

Novak Đoković (v sredini) se je medtem že odpravil na letališče v Melbournu in zapustil Avstralijo. FOTO: Loren Elliott/Reuters
Novak Đoković (v sredini) se je medtem že odpravil na letališče v Melbournu in zapustil Avstralijo. FOTO: Loren Elliott/Reuters

»Mi ga nestrpno pričakujemo doma. Lahko se vrne pokončno, za nas je junak. Tisti, ki mislijo, da so izgnali neke principe, so dokazali, da jih sploh nimajo. Deset dni so maltretirali teniškega igralca, da so mu na koncu sporočili tisto, kar so že od začetka vedeli, da mu bodo. Ne bi bilo težav, če mu bi že na začetku povedali, da ga kot necepljenega ne bodo spustili v državo. So se pa nato spomnili zdravstvenih izjem, po katerih so nekateri lahko dobili vizum. Novak je vse storil, kot je bilo potrebno, a mora vseeno domov,« je ogorčen Vučić.

Opozicija zahteva povračilne ukrepe

Medtem ko Vučić ne načrtuje povračilnih ukrepov, pa te zahteva opozicija. Koalicija NADA zahteva, da se avstralski veleposlanik razglasi za nezaželeno osebo, saj naj bi šlo za pregon avstralskih politikov proti Srbu in Srbiji. »Ne samo, da so najboljšemu igralcu napravili nenadomestljivo škodo, ponižali so Srbijo in vse njene državljane. Zato moramo ostro odgovoriti na arogantno obnašanje avstralskih oblasti. Naš ambasador mora zapustiti Avstralijo, njenega tukaj pa razglasiti za nezaželeno osebo,« zahteva Miloš Jovanović, kandidat za predsednika.

Podporo Đokoviću so že izrazili tudi minister za šport Vanja Udovičić, domača teniška zveza, številni drugi športniki in tudi politiki. »Odločitev o izgonu Đokovića je škandalozna in je pokazala, kako v nekih drugih državah funkcionira oziroma ne deluje vladavina prava,« je izjavila srbska premierka Ana Brnabić.

Preberite še:

Komentarji: