Fak in Bauer s 17. mesta po nedeljski izziv

Slovenska aduta solidna v smučini, Bauer brezhiben na strelišču - Norveški favorit Johannes Thingnes Bø potrdil svojo premoč.
Fotografija: Zmagovalna trojica. FOTO: Tt News Agency/Reuters
Odpri galerijo
Zmagovalna trojica. FOTO: Tt News Agency/Reuters

Östersund – Tako težko pričakovana uvodna preizkušnja v moški konkurenci 50. svetovnega prvenstva v biatlonu je slovenskemu taboru ponudila mešane občutke. Jakov Fak in Klemen Bauer sta si namreč razdelila 17. mesto, si pripravila solidno izhodišče za nedeljsko zasledovanje, a obenem je ostajal vtis, da bi bila lahko tudi višje. Prve posamične lovorike na prvenstvu se je veselil vodilni biatlonec Johannes Thingnes Bø.

Potem ko ga skoraj dva meseca ni bilo v tekmovalni karavani, je Fak v zadnjih dneh predvsem ugibal, kam sploh sodi v primerjavi s tekmeci. Nad premiernim dosežkom ni bil prav pretriano presenečen, povsem na jasnem si je, da po januarskih zdravstvenih težavah v smučini ne more biti tako hiter kot v svojih najboljših dneh. Zlasti pa posebno poglavje pripada svetovnemu prvaku Bøju. Naš adut in norveški as sta štartala skupaj s številkama 27 in 28. »Pri priči sem se odločil, da ne bom sledil njegovemu ritmu, ker bi mi pobralo moči. Že tako sem največ časa zapravil v zadnjem krogu,« je poudaril vodilni slovenski biatlonec. Poznejša analiza je razkrila, da je bil Norvežan za pol minute hitrejši v sklepnem krogu, obenem je potrdil svojo premoč v sezoni, v kateri je tudi po tekaških časih z naskokom najboljši.

Fak pa bi bil vsekakor bližje deseterici, če ne bi zgrešil ene tarče. Polomil ga je pri prvem poskusu stoje, ko je bilo na dlani, da je prehitro sprožil. »Drži, res bi lahko še malo počakal. Ko sem se pozneje zbral, ni bilo težav,« je dejal, a obenem tudi ponudil prepričanje, da bi prav lahko bil v »klubu 10« na današnji nedeljski zasledovalni tekmi. Ta bo ob 16.30. »Lažje mi bo teči, saj bo v gneči več medsebojnih primerjav. Če bom na strelišču ohranil natančnost, sem lahko tudi na kakšnem višjem mestu od desetega,« se je skrivnostno nasmehnil dvakratni svetovni prvak ter se še enkrat začudil, da sta si z reprezentančnim kolegoom Bauerjem razdelila uvrstitev: »To se mi ni zgodilo še nikoli nit na državnem prvenstvu, sploh pa ne na tekmi najvišje mednarodne ravni.«

Prve posamične lovorike na prvenstvu se je veselil vodilni biatlonec Johannes Thingnes Bø. FOTO: Tt News Agency/Reuters
Prve posamične lovorike na prvenstvu se je veselil vodilni biatlonec Johannes Thingnes Bø. FOTO: Tt News Agency/Reuters

 

Tretjič doslej brez napake na strelišču


Bauer pa je bil zadovoljen ob spoznanju, da je tretjič doslej v karieri šprintersko tekmo opravil brez zgrešene tarče. Prvič v tujini, saj je dvakrat doslej zabeležil »ničlo« na pokljuškem šprintu. »Tukaj v Östersundu sem dobil potrdilo, da zadnji uspešni strelski poskusi na treningu niso bili naključni,« je dejal Bauer po svoji tretji najboljši uvrstitvi v šprintih svetovnega prvenstva. Pred desetimi leti je bil v Koreji 13., dve leti pozneje v Rusiji 15. Smučina zanj, kot tudi za številne tekmece, ni bila najhitrejša, novo sneženje je pač terjalo davek. »A pomembno je, da mi izhodišče v nedeljskem zasledovanju obeta priložnost za napad,« se veseli naš drugi udeleženec nedeljskega preizkusa. Miha Dovžan (62.) in Mitja Drinovec (85.) se na to tekmo nista uvrstila.  

Komentarji: