Flisar: Vse je v redu, le zebe me kot psa

Slovenski smučarski krosist ta konec tedna na prizorišču zmage izpred treh let v švedskem Idre Fjällu.
Fotografija: Filip Flisar poudarja veliko vlogo ciljne ravnine v Idre Fjällu. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Filip Flisar poudarja veliko vlogo ciljne ravnine v Idre Fjällu. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Ljubljana – »Vse je v redu, le zebe me kot psa,« je po opravljenem sredinem treningu na prizorišču tretje postaje svetovnega pokala v poolimpijski zimi, v Idre Fjällu, šklepetaje poudaril najuspešnejši slovenski smučarski krosist Filip Flisar, ki se je torej vrnil na progo, na kateri je – pred tremi leti – vpisal eno od sedmih zmag na preizkušnjah te kakovostne ravni.

»Vsi smo na istem, tekmovalci, trenerji, delavci ni progi. Drugih težav ni, le vreme je divje. Zelo je mraz in precej piha. Vsi smo premraženi, težko se je ogreti,« je bradati Mariborčan sporočil s Švedske. In res, živo srebro se je včeraj opoldne spustilo do 11 stopinj pod lediščem, v takšnih temperaturnih okvirih bo vztrajalo tudi ves konec tedna, tako da tekmovalcem ne bo nič prizanešenega. Toda vsaj padavin ni, proga je, po prvem treningu sodeč, dobro pripravljena, prikimava Flisar.


Stopnjevanje rezultatov


Decembrski uvod v sezono s tekmo v Arosi in dvema v Innichenu se mu ni optimalno izšel, je pa vsaj nakazal počasen dvig forme, ki jo bo treba natempirati na začetek februarja, ko bo v Park Cityju razširjeno skupno SP smučarjev prostega sloga, smučarskih krosistov in deskarjev na snegu. Filip je zimo odprl brez točk v Švici, na njemu precej ljubem italijanskem terenu pa je dosegel 20. in 15. mesto. Njegova želja je nadaljnje stopnjevanje razultatov. »Takšen je načrt,« ne želi na dolgo in široko razpravljati o ambicijah.

Decembrsko pomanjkanje snega je povzročilo nekaj sprememb v koledarju sezone in za nekaj dni zamaknilo začetek, a se tekmovalci nad tem niso pritoževali, saj so vsi tožili nad pomanjkanjem treningov. Po Innichenu so imeli skoraj enomesečni premor, ki so ga vsi izkoristili ravno za snežne treninge. Flisar, nekdanji alpski smučar, se je – podobno kot že v minulih sezonah – pridružil tudi smukačem in računa, da se mu bo vloženo delo obrestovalo na prihodnjih tekmah: »Malo mi misli že švigajo tudi proti SP, ki je vse bližje, čeprav se vsake tekme lotim enako odločno. Po švedskih preizkušnjah bomo kar neposredno leteli čez 'lužo', pred prvenstvom nas čaka še generalka, svetovni pokal na Blue Mt. v Kanadi.«


Slabši praznični spanec


Toda še prej bo treba opraviti z dvojnim odmerkom v Idre Fjällu, kjer teren Flisarju ustreza. »Proga je dokaj specifična z zelo dolgo zadnjo ravnino, ki ti lahko pomaga ali pa ne. Tam ogromno vlogo igra zavetrje. Ta del lahko hitro spremeni rezultate, sicer pa mi proga načeloma kar ustreza,« zatrjuje Flisar, ki na novo zmago čaka že debeli dve leti (od decembra 2016), medtem ko je na stopničkah nazadnje – petnajstič – pristal marca lani, ko je bil tretji v ruskem Sunny Valleyju.

Na Švedskem bodo danes, v razmaku manj kot treh ur, na sporedu dvojne kvalifikacije za obe tekmi prihajajočega vikenda, ki ju bodo pod streho spravili v soboto (štart ob 11.30) in nedeljo (10.45). Flisar dobri uvrstitvi krvavo potrebuje ne zgolj za dvig samozavesti, temveč tudi za izboljšanje uvrstitve v svetovnem pokalu, trenutno namreč zaseda šele 27. mesto. Mariborčan, ki zdaj živi na Ptuju, je sicer praznične dni izkoristil tudi za to, da je čim več prostih trenutkov preživel z družino. »Hči je bila sicer malo bolna, zato smo nekoliko manj spali, ampak to kot starš vzameš v zakup,« pripomni 31-letni nekdanji svetovni prvak iz Kreischberga.

Preberite še:

Komentarji: