Ključ do uspeha v majhni ekipi so hitri odzivi in povezanost

Tekmovalni direktor pri Stöckliju Beni Matti v dvojni vlogi, z Ilko Štuhec ločita zasebnost in posel.
Fotografija: Beni Matti, tekmovalni direktor pri Stöckliju, na SP na Švedskem skrbi za deset smučarjev, ki tekmujejo na opremi švicarskega proizvajalca. FOTO: Peter Gerber Plech
Odpri galerijo
Beni Matti, tekmovalni direktor pri Stöckliju, na SP na Švedskem skrbi za deset smučarjev, ki tekmujejo na opremi švicarskega proizvajalca. FOTO: Peter Gerber Plech

Åre – Potem ko je Ilka Štuhec okrog vratu prejela zlato snežinko za naslov svetovne prvakinje v smuku, je razrezala torto in nazdravila z vodstvom smučarske zveze, svojo ekipo, mediji in navijači v trgovini enega od sponzorjev reprezentance v Åreju, nato pa so jo počastili še pri Stöckliju, njenem opremljevalcu smuči. Švicarji so dobili najlepšo reklamo na belih strminah, naslova se je razveselil tudi tekmovalni direktor Beni Matti, sicer partner Mariborčanke.

Za vsakim uspešnim moškim stoji uspešna ženska. A Štuhčeva in Matti sta bila uspešna vsak na svojem področju, še preden sta postala par.»Dober dan, kako si?« pozdravi Bernhard Matti, krajše Beni, 38-letni nekdanji smučar iz Švice, ki zaradi tekmovalnih izkušenj pozna do podrobnosti beli cirkus. Deset let dela za Stöckli, na položaju tekmovalnega direktorja pa je četrto sezono. Svetovno prvenstvo v Åreju je po tistem v St. Moritzu 2017 in olimpijskih igrah v Pjongčangu njegovo tretje veliko tekmovanje v tej vlogi. Pravi, da je vedno živčen, ko je na štartu kdo od Stöcklijevih smučarjev: »Vedno si želim, da pokažejo, da oprema deluje.« Nič bolj ni živčnost izrazita, ko tekmuje njegova izbranka, je pa vsakič situacija posebna. »Moraš ločevati zasebni in poslovni del,« je kratko in jedrnato dejal sogovornik, ki je na poti 200 dni na leto.


O Sopotniku z izbranimi besedami


Te dni ima na Švedskem veliko dela, a v tem uživa. Veliko je koordinacije med serviserji, testnimi smučarji in tekmovalci, odide na ogled v izvidnico, meri temperaturo, opazuje razmere ... »Po ogledu gremo v delavnico za pripravo smuči, preverimo material, pogovorimo se, kaj naj spremenimo v opremi glede na razmere. Po koncu treninga ali tekme, na kateri opazuješ, kako se odziva oprema, počakaš tekmovalce z njihovimi vtisi. Sledi analiza in pogovori, kaj bomo naredili za naslednjič, povežemo se tudi s proizvajalci maž, če so morda prišli do kakšnih ugotovitev, ki jih mi še nimamo, svoje rezultate zaupa še testna ekipa,« je spregovoril o hitrih odzivih, ki so v spreminjajočih se razmerah zelo pomembni. Tudi pri delu s Štuhčevo je proces enak.
Za njenega serviserja Aleša Sopotnika pravi, da je zelo izkušen in strasten do dela, ki ga opravlja. »Zelo sem vesel, da ga imamo. Garač je, zelo natančen pri vsaki svoji potezi.«


Popolno zaupanje serviserju


Ponavadi se odločijo na tekmi uporabiti smučko, ki se na testih na prizorišču izkaže za najhitrejšo. »Zgodi pa se tudi, da smučar zaupa točno določeni, tisti, na kateri je zmagal. Tekmovalci so različni. Tina Maze, denimo, je vedno dala odličen odziv, izbor in pripravo pa je povsem zaupala serviserju. Na štart je šla s prepričanjem, da ima najhitrejše smuči. Viktoria Rebensburg je drugačna, bolj varno se počuti, če ona sprejme odločitev. Ilka je podobna Tini, 100-odstotno zaupa Alešu,« je razkril.
Stöckli ima 18 tekmovalcev v svoji družini, deset se jih dokazuje na tem SP. Dva sta se poškodovala – Martin Čater in Laurenne Ross. Zanimivo, zgodovina sodelovanja švicarskega opremljevalca in slovenske reprezentance je dolga več kot desetletje. Prvi, ki so presedlali na njihovo znamko, so bili Andrej Jerman, Rok Perko in Alek Glebov v sezoni 2006/07. Pozneje se jim je pridružila Mazejeva, pa Boštjan Kline, Štuhčeva in drugi.

»Smo majhno podjetje. Naša prednost je povezanost, tesno sodelovanje. Če se kdo poškoduje ali odstopi, se pozna, da imamo enega manj, ker nimamo veliko smučarjev. V delovnem procesu pa smo hitri in zelo odzivni, hitro se vse dogovorimo,« je še dodal Beni Matti, ki se je od Štuhčeve poslovil dan po kolajni, saj je Mariborčanka tedaj že odpotovala domov.

Preberite še:

Komentarji: