Kraft preskočil konkurenco, Zajc skočil na osmo mesto

Uvodna tekma svetovnega pokala v smučarskih skokih na Finskem.
Fotografija: Stefan Kraft je dobil uvodno tekmo. FOTO: Jussi Nukari/AFP
Odpri galerijo
Stefan Kraft je dobil uvodno tekmo. FOTO: Jussi Nukari/AFP

Avstrijski smučarski skakalec Stefan Kraft (326,2 točke), ki je blestel že na treningih, je zanesljivi zmagovalec uvodne tekme 45. sezone svetovnega pokala v finski Ruki. Za njim so se zvrstili trije Nemci, na stopničkah sta stala še Pius Paschke (315,6) in Stephan Leyhe (313,2). Najboljši Slovenec je bil Timi Zajc (298,6) na osmem mestu.

Zajc, ki mu je v finalu uspel izjemen skok, je s 17. mesta po prvi seriji skočil na osmo. »Škoda manjše napake v prvi seriji, ki me je stala višje uvrstitve. Tako sem dosegel solidno osmo mesto. Za jutri si želim dva podobna skoka kot danes v drugi seriji in upam, da bom še višje kot danes, je po tekmi povedal 23-letni Zajc. Do točk so prišli tudi preostali štirje Slovenci. Peter Prevc (290,3) je s 16. mesta po polovici tekme napredoval na 13. »Rekel bi, da je to kar uspešen začetek sezone s prvo tekmo med petnajsterico. Po dolgem premoru od tekem svetovnega pokala je ta uvrstitev kar dobra. Vesel sem dolgih zimskih skokov,« je dejal kapetan slovenske vrste, ki je moral lansko sezono po grdem padcu na domačem svetovnem prvenstvu v Planici predčasno končati.

Anže Lanišek (284,3), ki je bil po prvi seriji med Slovenci najvišje na 11. mestu, je v finalu nazadoval na 15., Domen Prevc (282) je napredoval na 17. mesto, dve točki pa je z 29. mestom ujel tudi Žiga Jelar (233,3). »Rekel bi, da je za menoj solidna tekma. Znam veliko boljše skočiti, znam pa tudi slabše. Kar je pomembno, startali smo. Uvrstitev v 'top 15' tudi ni slab dosežek. Glavo gor in jutri je nova priložnost,« je svoj nastop na uvodu v zimo ocenil lani skupno tretji v svetovnem pokalu Lanišek.

Timi Zajc je v drugo odlično skočil. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Timi Zajc je v drugo odlično skočil. FOTO: Borut Živulović/Reuters

Polom Poljakov

Selektor slovenske reprezentance Robert Hrgota je prav tako nastope svojih varovancev na prvi tekmi ocenil za solidne. »V sezono smo startali solidno. Odlično osmo mesto Timija z napako v prvi seriji. Brez te bi se lahko boril za sam vrh. Tudi drugi fantje so dobro nastopili. Glede na prvo tekmo so imeli manjše krče pri skakanju. Prva tekma je za nami, skakanje je na visoki ravni, tako da lahko zdaj umirjeno stopnjujemo, s sproščenostjo pa bodo prišli tudi še boljši rezultati.«

Prvo ime sneženega uvoda v sezono pa je bil izkušeni Kraft, ki je bil najboljši v obeh serijah in je slavil 31. zmago v karieri, skupno pa 99. stopničke. »Popoln začetek sezone, fantastični pogoji, tako se mora začeti svetovni pokal. Neverjetno sem vesel, da se je vse 'poklopilo' z dvema res 'kul' skokoma,« je v Ruki dejal Kraft. »Trdi treningi so se izplačali. Poleti sem poskusil vse, da bi spet bil med najboljšimi – trenutno sem najboljši, to je čudovito in neverjetno,« je dodal zmagovalec.

Tridesetletni Avstrijec bo imel tako že v nedeljo priložnost, da pride do jubilejnega 100. zmagovalnega odra. Rekorder po številu stopničk v svetovnem pokalu je sicer legendarni Finec Janne Ahonen (109), čigar sin Mico Ahonen je bil na dsobotnem prvencu v svetovnem pokalu 44.

Branilec skupne zmage Norvežan Halvor Egner Granerud (282,6) se je moral na uvodni tekmi zadovoljiti s 16. mestom, grenak štart v sezono pa so doživeli Poljaki, saj so imeli le enega finalista. Dawid Kubacki (266,8) je končal kot 21. V nedeljo v Kuusamu sledi še ena posamična tekma, ki se bo s prvo serijo začela ob 16.15.

Preberite še:

Komentarji: