Mikaela Shiffrin in Dominik Paris z globusoma

Superveleslaloma na finalu svetovnega pokala alpskih smučark in smučarjev v Andori
Fotografija: Mikaela Shiffrin polni svojo polico z lovorikami. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Mikaela Shiffrin polni svojo polico z lovorikami. FOTO: Reuters

Američanka Mikaela Shiffrin je na finalu sezone v Andori osvojila svoj premierni mali kristalni globus v superveleslalomu. Na današnji tekmi v Soldeuu ni zmagala, je pa prehitela obe tekmici v boju za zmago v končni razvrstitvi sezone v tej disciplini. Finalni ženski superveleslalom sezone je dobila Nemka Viktoria Rebensburg.

Rebensburgova, ki je že na sredinem smuku posegla zelo visoko, bila je druga, je svojo tretjo superveleslalomsko zmago osvojila s startno številko 15. Najprej je v tej disciplini zmagala v Schladmingu leta 2012, drugič pa v Cortini d'Ampezzo leta 2013. To je njena 17. zmaga v svetovnem pokalu.

Avstrijka Tamara Tippler (+0,15) je osvojila drugo mesto, Italijanka Federica Brignone (+0,34) je bila tretja.

Izide ženskega superveleslaloma lahko vidite tukaj

Na tekmi se je odvil tudi troboj za superveleslalomski mali kristalni globus. Tega je dobila Shiffrinova, ki je tekmo končala na četrtem mestu, tik pod stopničkami, kar pa je še vedno bilo dovolj za zmago v seštevku discipline.

Na finalnem superveleslalomu sezone sta imeli možnost za mali globus tudi Tina Weirather iz Lihtenštajna (268) in Avstrijka Nicole Schmidhofer (253), a nista uspeli prehiteti ameriške zvezdnice, ki je pred Andoro imela na svojem superveleslalomskem računu 300 točk.

Weiratherjeva je celo končala z odstopom in brez točk. Schmidhoferjeva, ki je v sredo osvojila svoj prvi mali globus v smuku, pa se je na četrtem mestu izenačila s Shiffrinovo, kar pa je bilo premalo za prevzem vodstva.

Američanka je imela na koncu 350 točk, Schmidhoferjeva (303) 47 manj, Weiratherjeva (268) na tretjem mestu pa 82 točk manj.


Še veleslalomska lovorika


Shiffrinova, ki je v sredo dopolnila 24. let starosti, si je že pred finalnimi tekmami sezone svetovnega pokala 2018/19 zagotovila veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku, šesti slalomski mali globus ter teoretično tudi veleslalomski globus.

Američanka z malim kristalnim globusom za superveleslalom.
Američanka z malim kristalnim globusom za superveleslalom.


Razlika med Shiffrinovo, ki ima na vrhu veleslalomskega seštevka 515 točk, in izzivalko za mali veleslalomski globus Slovakinjo Petro Vlhovo (418 točk), znaša velikih 97 točk. Vlhova pa bi globus osvojila le v primeru, da v Andori zmaga, Shiffrinova pa ne osvoji točk.

Shiffrinova je do Andore nastopila na štirih superveleslalomih in na vseh štirih zmagala. V Lake Louisu, St. Moritzu, Cortini d'Ampezzo in na svetovnem prvenstvu v Åreju, kjer je osvojila naslov svetovne prvakinje v disciplini.

Schmidhoferjeva je slavila na superveleslalomu v Garmisch-Partenkirchnu, med zmagovalkami superveleslaloma v sezoni pa je bila tudi Slovenka Ilka Štuhec, ki je zmagala v Val Gardeni.

Štuhčeva je zaradi poškodbe kolena že pred finalom v Andori predčasno končala sezono. V superveleslalomski razvrstitvi je osvojila končno 11. mesto (153 točk). Na moškem superveleslalomu sta nastopila tudi Klemen Kosi in Boštjan Kline.
 

Južnotirolsko slavje


Zmagal je Dominik Paris, Italijan je v Andori po smuku osvojil še superveleslalom ter prišel do svoje 16. karierne zmage v svetovnem pokalu. Z zmago je osvojil tudi svoj prvi mali kristalni globus. V razvrstitvi superveleslaloma je sezono končal na prvem mestu.

Drugo mesto na finalnem moškem superveleslalomu je osvojil Švicar Mauro Caviezel (+0,15), tretji je bil Avstrijec Vincent Kriechmayr (+0,44). Caviezel in Kriechmayr sta tudi na stopničkah v razvrstitvi discipline, Avstrijec na drugem in Švicar na tretjem mestu.

Dominik Paris s svojo trofejo za najboljšega v superG.
Dominik Paris s svojo trofejo za najboljšega v superG.


Paris, ki je v življenjski formi, je šele drugi Italijan s superveleslalomskim malim globusom. Južni Tirolec je ponovil dosežek rojaka Petra Runggaldierja, ki je bil na vrhu seštevka v sezoni 1994/95.

V tej sezoni je osvojil sedmo zmago, še tretjič v tej zimi je prišel do dvojčka zmag na enem prizorišču. V Bormiu, Kvitfjelu in zdaj še v Soldeuu je dobil obe preizkušnji v hitrih disciplinah, tako smukaško kot superveleslalomsko, zmagal pa je tudi na najprestižnejši tekmi sezone, za katero je dobil največjo denarno nagrado, na smuku v Kitzbühelu.

Februarja v Åreju je prav na superveleslalomu osvojil svojo prvo zlato kolajno na svetovnih prvenstvih.

Paris je z dobljenim seštevkom končal norveško prevlado v tej disciplini. Pred Parisom je kar sedem superveleslalomskih globusov bilo v lasti Norvežanov. Kjetil Jansrud in Aksel Lund Svindal sta jih vsak imela po tri, Aleksander Aamodt Kilde pa enega.
 

Kosi zgrešil vratca


Za superveleslalomski seštevek je imelo v Andori teoretične možnosti kar šest smučarjev. A Paris z zmago in skupno 430 točkami ni dopustil presenečenja. Naslednji na lestvici je tako imel na koncu 84 točk manj.

Superveleslalomski nastop sta si zagotovila tudi dva Slovenca, saj sta se prebila v prvo petindvajseterico. Klemen Kosi je napad na točke končal brez uvrstitve. Na enem izmed skokov je zašel iz smeri ter zgrešil vrata.

Veliko bolje se je zadnja tekma v sezoni razpletla za Boštjana Klineta, ki je dosegel 12. mesto ter se uvrstil v najboljšo petnajsterico, ki je na finalu sezone upravičena do točk svetovnega pokala in točk za startno listo. Za Parisom je zaostal 1,46 sekunde.

Boštjan Kline je sezono sklenil z 12. mestom.
Boštjan Kline je sezono sklenil z 12. mestom.


Kline je superveleslalomsko sezono končal na 21. mestu (63 točk) v končnem seštevku discipline, Kosi (42 točk) pa je 25. superveleslalomist sezone.

Izide moškega superveleslaloma lahko vidite  tukaj

 

Komentarji: