Na Finskem brez gledalcev

Biatlonski štart konec tedna v Severni Kareliji bo močno okrnjen, okužbe s sars-cov-2 v taboru Rusije, Slovaške.
Fotografija: Kontiolahti je bil leta 2015 tudi prizorišče svetovnega prvenstva, na katerem je Jakov Fak (desno) osvojil naslov svetovnega prvaka v na 15 kilometrski razdalji. FOTO: Lehtikuva Lehtikuva/Reuters
Odpri galerijo
Kontiolahti je bil leta 2015 tudi prizorišče svetovnega prvenstva, na katerem je Jakov Fak (desno) osvojil naslov svetovnega prvaka v na 15 kilometrski razdalji. FOTO: Lehtikuva Lehtikuva/Reuters

Tik pred sobotnim uvodom v biatlonsko sezono 2020/21 je novi koronavirus še enkrat dodobra spremenil načrte številnim reprezentancam in organizatorjem. Najbolj odmevno je dejstvo, da so se Finci v zadnjem trenutku odločili, da bodo tekme priredili brez gledalcev, čeprav je vse do četrtka veljalo, da si prireditve lahko ogleda po 4500 ljudi.

Finci prireditve ne bi razprodali, saj manjkajo navijači iz Rusije, ki tradicionalno napolnijo Kontiolahti, vseeno pa so prodali več kot 2000 vstopnic. Za odločitev so soodgovorne oblasti, saj so v Severni Kareliji prepovedale množične javne prireditve.

Kontiolahti bo tekme gostil tudi prihodnji teden, brez gledalcev bosta nato potekali še naslednji prednovoletni prireditvi v avstrijskem Hochfilznu in nemški ponovoletni v Oberhofu. Italijanska Anterselva, generalka pred SP na Pokljuki, si želi na tekmovanje povabiti vsaj 500 najpomembnejših gostov.

Obisk gledalcev na Finskem bi bil zato lahko zelo pomemben test za slovenske prireditelje svetovnega prvenstva v februarju na Pokljuki (9./21. 2.), kjer si za zdaj še vedno želijo vsaj 3000 gledalcev. Odločitev o tem bo najbrž znan v začetku decembra.

Okužba načenja tudi reprezentance. Iz ruskega tabora so potrdili, da sta okužena 29-letni Anton Babikov in 32-letni Jevgenij Garaničev, prav tako bo konec tedna izpustila tudi slovaška reprezentanca.

Odločitve o nastopu Latvijcev, Moldavcev in Romunov, pri katerih so prav tako naredili pozitivne teste, še ni.

V slovenskem taboru so imeli srečo, saj so se na pripravah v avstrijskem Ramsauu okužili Miha Dovžan, Alex Cisar in Rok Tršan, a vsi pravočasno okrevali, v vodstvu reprezentance upajo, da so po preboleli bolezni vsaj nekaj mesecev tudi imuni na novo okužbo.

Komentarji: