Na Ljubnem v prihodnjih sezonah ženska novoletna turneja

Ljubno ob Savinji bo v sezonah 2021/22 in 2022/23 gostilo dve tekmi novoustanovljene ženske novoletne turneje.
Fotografija: Legendarna Japonka Sara Takanaši (na fotografiji) med nastopom na Ljubnem. FOTO: Jure Makovec/AFP
Odpri galerijo
Legendarna Japonka Sara Takanaši (na fotografiji) med nastopom na Ljubnem. FOTO: Jure Makovec/AFP

Novico je za STA potrdil tiskovni predstavnik Smučarske zveze Slovenije (SZS) Tomi Trbovc. Ljubno ob Savinji, ki se lahko vsako leto pohvali z odličnim obiskom ženskih preizkušenj, se je tako v drugačnem terminu od pričakovanega znašlo na seznamu tekem za svetovni pokal, ki ga je za sezono 2021/22 odobrila Mednarodna smučarska zveza (Fis). Te tekme in predlagani seznam tekem za sezono 2022/23 pa je na svoji spletni strani objavil poljski spletni portal Skijumping.pl.

Največja novost je zagotovo ženska novoletna turneja, ki bo v tej sezoni imela le eno postajo ter dve tekmi na Ljubnem ob Savinji, za razliko od moških štirih, a bosta preizkušnji prav tako potekali v parih na izpadanje v prvi seriji.
Trenutno po besedah tiskovnega predstavnika SZS že potekajo gradbena dela, s katerimi bi zagotovili umetno razsvetljavo 31. decembra prihodnje letos ter 1. januarja 2022, za dve tekmi letošnje turneje. Tekmi bosta namreč na sporedu po moških kvalifikacijah v Garmisch-Partenkirchnu (31. decembra 2021) oz. drugi tekmi moške turneje na novega leta dan 2022.
 

Tekmi 28. in 29. decembra


Trbovc je v pogovoru za STA dodal, da »nikakor ni bojazni, da organizatorji tekmovanja na Ljubnem ob Savinji ne bi zagotovili vsega potrebnega za prvo žensko novoletno skakalno turnejo«. Za prihodnjo sezono 2022/23 prizorišče za prvi tekmi ženske turneje sicer še ni potrjeno, a je v pogovorih s Fis avstrijski Beljak, je potrdil Trbovc. Tekmi bi bili po potrjenih terminih na sporedu 28. in 29. decembra 2022 v Beljaku, na Ljubnem pa 31. decembra 2022 in 1. januarja 2023. Program sezone 2022/23 sicer še ni potrjen, je pa jasno, da bo v Planici med 22. februarjem in 5. marcem 2023 prvo svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah v Sloveniji.

Predvideni koledar tekmovanj v smučarskih skokih za sezono 2022/23 sicer trenutno vsebuje 38 tekem (posamičnih in ekipnih) za svetovni pokal v moški konkurenci s tradicionalnim zaključkom sezone na letalnici v Planici. Toda ta naj bi se, če bo potrjen s strani Fisa, zgodil najpozneje v zgodovini smučarskih skokov s tekmami med 31. marcem in 2. aprilom. Med številnimi postajami svetovnega pokala je predvidena tudi vrnitev v ZDA na skakalnico v Iron Mountainu.

V ženskem koledarju za sezono 2022/23 je predvidenih 34 tekem (posamičnih in ekipnih) vključno s SP v Planici in novoletno turnejo na Ljubnem, a številni datumi še nimajo prizorišč.

Preberite še:

Komentarji: