Najboljši na svetu čaka, da se mu bo pridružil še kdo

Smučarski konec tedna v svetovnem pokalu v znaku hitrih disciplin. Moški v Garmisch-Partenkirchnu, ženske v Sočiju, kje bo slovenske barve danes in jutri zastopala le Ilka Štuhec.
Fotografija: Zmagovalec enega od najzahtevnejših veleslalomov v Adelbodnu Žan Kranjec je med največjimi favoriti za zmago tudi v Garmisch-Partenkirchnu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Zmagovalec enega od najzahtevnejših veleslalomov v Adelbodnu Žan Kranjec je med največjimi favoriti za zmago tudi v Garmisch-Partenkirchnu. FOTO: Reuters

Kdo od slovenskih alpskih smučarjev se bo ta konec tedna med uspešnimi pridružil Žanu Kranjcu? Najboljši Slovenec v tej zimi bo paket tekem v svetovnem pokalu zaokrožil jutri z branjenjem rdeče majice na veleslalomu v Garmisch-Partenkirchnu, njegovi kolegi v najhitrejši disciplini bodo že danes poskušali zasukati krivuljo klavrnih rezultatov navzgor. Ilka Štuhec bo kot edina Slovenka na s snegom zasuti olimpijski Rdeči Poljani nad Sočijem iskala pot do boljše forme.

V Kranjčevem taboru strategijo narekuje trener Klemen Bergant. »Napad je najboljša obramba. Žan ne bo branil majice vodilnega, pač pa bo maksimalno napadal. Le s pristopom 'plin do konca' velja tekmovati v takšni konkurenci. Če bo idealno izpeljal tekmo, bo sekundo hitrejši od tekmecev,« je napovedal osmi veleslalom sezone Bergant. V razmišljanju mu kajpak sledi tudi 27-letni smučar, ki je bil na zadnjih devetih veleslalomskih preizkušnjah kar osemkrat med najboljšo peterico.

»Sem na takšni ravni, da sem lahko na vsaki tekmi tudi najboljši,« je samozavestno dopolnil svojega trenerja z 270 točkami prvi veleslalomist sezone. Sedemnajst manj jih ima Norvežan Henrik Kristoffersen.

V veleslalomu bo tekmoval tudi najboljši slovenski slalomist Štefan Hadalin.

Martin Čater je bil najboljši od Slovencev na edinem treningu. FOTO: AFP
Martin Čater je bil najboljši od Slovencev na edinem treningu. FOTO: AFP


Na prizorišču prve slovenske smukaške zmage Andreja Jermana leta 2007 se bo že danes po znameniti progi Kandahar spustila slovenska posadka »ranjencev«, ki jim v tej sezoni smuči nikakor ne drsijo, kot bi si želeli. Že pet tekem zapored se nihče ni uvrstil med trideseterico.



»Ne vem, kje iskati vzroke,« je po razočaranju v Kitzbühlu povedal trener Gregor Koštomaj, ki je na začetku leta zamenjal Petra Pena. Morda je več dobre volje vlil zadnji in edini trening pred današnjo tekmo, saj je Martin Čater prismučal do 23. mesta, druge uvrstitve naših so bile naslednje: 43. Klemen Kosi, 45. Miha Hrobat, 51. Boštjan Kline, 62. Nejc Naraločnik.


Štuhčeva upa na zasuk


S slabo popotnico, 18., 19. in 20. mestom minuli konec tedna v Banskem, se je v Soči odpravila Ilka Štuhec, a v upanju, da bo »dobro delo«, kot je zatrdila, obrodilo sadove. »Na treningih sem že bila hitra, pomembno je, da ponavljam dobro smučanje, ohranjam mirnost, verjamem vase in dajem vse od sebe,« je pred današnjim smukom in jutrišnjim superveleslalom povedala Mariborčanka.

Močno sneženje je onemogočilo izvedbo treningov na olimpijski progi, na kateri je Tina Maze prismučala Sloveniji prvo olimpijsko zlato v najhitrejši disciplini, zato bo imela dvakratna zaporedna svetovna prvakinja težko nalogo, da bi izpolnila želje trenerja Stefana Abplanalpa.

Ilka Štuhec je nastope v Banskem že pozabila in se osredotočila na tekmi v Sočiju. FOTO: AFP
Ilka Štuhec je nastope v Banskem že pozabila in se osredotočila na tekmi v Sočiju. FOTO: AFP


»Cilj je povezati predstave, na katerih je bila blizu zmagovalnemu odru. Ilko je treba spraviti v pravi ritem,« je razmišljal Švicar.

V Sočiju ne bo vodilne v skupnem seštevku Mikaele Shiffrin, ki si je vzela tekmovalni premor.


Otoplitev ogroža 56. Zlato lisico


»Ni še panike, le slaba volja in zaskrbljenost,« je generalni sekretar 56. Zlate lisice Srečko Vilar s previdnostjo predstavil stanje na progi, na kateri se bodo 15. in 16. t. m. »lisičke« merile za točke svetovnega pokala. Vodja tekmovanja Mitja Dragšič je zatrdil, da bi snežni kontrolor pri Mednarodni smučarski zvezi Markus Mayr prižgal zeleno luč za izvedbo tekmovanja, toda napovedana otoplitev v prihodnjih dnevih ne vliva pretiranega optimizma. Mayr bo v Maribor dopotoval v četrtek in odločil, kaj bo z mariborsko tekmo. Odpovedani moški preizkušnji in olimpijski generalki iz Yanqinga, ki bi morali biti v obdobju Zlate lisice, bodo izpeljali v Saalbachu (13. in 14. t. m.).

Preberite še:

Komentarji: