Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Štefan je še vedno zelen, a tega ne bomo poudarjali v nedogled

Ta mesec pet slalomov za moške, ključno varčevanje energije.
Štefan Hadalin (desno) je tekmovalno zgoščen januar v prejšnji zimi začel z zdravstvenimi težavami. Letos bo previden pri razporejanju moči. FOTO: Tadej Regent/Delo
Štefan Hadalin (desno) je tekmovalno zgoščen januar v prejšnji zimi začel z zdravstvenimi težavami. Letos bo previden pri razporejanju moči. FOTO: Tadej Regent/Delo
5. 1. 2019 | 11:12
5:24
Spodbuden je iztržek slovenske moške smučarske reprezentance po treh slalomih za svetovni pokal. Štefan Hadalin in Žan Kranjec sta dosegla uvrstitvi kariere v tej disciplini. Hadalin z osmim mestom v Saalbachu, Kranjec z enajstim v Madonni di Campiglio. Po dveh tednih premora se bosta jutri (danes bo ženski slalom) udarila s tekmeci v Zagrebu.



Hadalin je v Saalbachu navdušil še z najboljšim časom prve proge. Ko se je že zdelo, da bo nastope nadgrajeval, pa je v Madonni di Campiglio ostal brez finala. Resda je imela skupina, v kateri je štartal, težke razmere, a to ni razlog, da ne tvegaš, pravi trener tehničnih disciplin Klemen Bergant. »Štefan je še vedno precej zelen, ampak tega, da je mlad, ne bomo poudarjali v nedogled. Treba je izkoristiti vsako ponujeno priložnost,« je o Vrhničanu, za katerega je ta sezona tretja neprekinjena v svetovnem pokalu, razmišljal Bergant. Hadalin je prikimal, da je dobil poučno lekcijo, vendar pa je to poglavje zanj zaprto: »Nanj se ne želim ozirati, saj je vsaka tekma preizkušnja zase, na vsaki štartaš z ničle,« je dejal 23-letnik, ki ga v prihodnjih treh tednih čaka pet slalomov.

Žan Kranjec in Štefan Hadalin se bosta jutri s konkurenco merila na sljemenskem slalomu. FOTO: Matej Družnik/Delo
Žan Kranjec in Štefan Hadalin se bosta jutri s konkurenco merila na sljemenskem slalomu. FOTO: Matej Družnik/Delo


Lani ob tem času je najboljši slovenski slalomist zbolel. V Zagrebu je štartal z vročino in antibiotiki, odpornost je padla, zdravstvene težave so se zavlekle, pobrale so mu moči, ni mogel več smučati na ravni svetovnega pokala, težko se je spet sestavil. »Program bo upoštevajoč logistiko in treninge res naporen. Vendar pa že imam nekaj izkušenj iz prejšnjih let. Ključno je ostati čim bolj telesno svež in varčevati z energijo,« je spoznal, kako lažje skozi zanj najbolj natrpan del sezone.
»Je malo bolj ranljiv,« je opozoril trener Bergant. Letos so jo njegovemu tekmovalcu zagodle še bolečine v predelu pokostnice. Med treningi v zadnjih dveh tednih so v ekipi previdno dozirali premore, kar je obrodilo sadove. »Tudi ta počitek je malenkost pripomogel k večjemu nadzoru bolečine,« je potrdil Hadalin.
 

Dobro sodelovanje s Hrvati


Drugačen bo Kranjčev program, za katerega je slalom zgolj priključek veleslalomu. V slalomu ima visoko štartno številko (okrog 80), proge so ponavadi proti koncu tekme razrite, ne dopuščajo uvrstitve v finale. Zato se bodo o njegovih nastopih v ekipi odločali sproti. »Že v prihodnji sezoni bo zanj lažje, saj se bo spremenilo obračunavanje točk,« je razkril Bergant. Kranjec mora ponoviti podoben rezultat, kot ga je dosegel v Madonni di Campiglio, in potemtakem bo imel v prihodnji zimi boljše štartno izhodišče kot tisti iz evropskega pokala, ki ta čas štartajo pred njim.

Kranjec in Hadalin sta ta teden vadila v Kranjski Gori, nazadnje še v Trbižu z italijansko reprezentanco. Pred božičem sta trenirala na Sljemenu, kjer se bosta v konkurenci dokazovala jutri (12.15 in 15.30). »S Hrvati dobro sodelujemo. Pogosto treniramo s Filipom Zubčićem in Istokom Rodešem, v dobrih odnosih smo z njunima ekipama, tudi Zubčić je potem z nami vadil v Kranjski Gori,« je o sosedski pomoči spregovoril Bergant, ki na Sljemenu pričakuje predvsem zanimiv finale, saj bodo nekateri štartali še podnevi brez dodatne osvetljave, drugi pa pod žarometi, kar bo prineslo boljšo vidljivost.

Najvišje na Sljemenu kotira Marcel Hirscher. V novo leto je štartal z izpadom v četrtfinalu na paralelni tekmi v Oslu. Javnost opozarja, da ni razloga za paniko. FOTO: Barbara Gindl/AFP
Najvišje na Sljemenu kotira Marcel Hirscher. V novo leto je štartal z izpadom v četrtfinalu na paralelni tekmi v Oslu. Javnost opozarja, da ni razloga za paniko. FOTO: Barbara Gindl/AFP


Prvi adut zagrebškega slaloma bo Marcel Hirscher, ki ima tudi največ sljemenskih kron, ponaša se s štirimi. Vodilni v skupnem seštevku je na zadnjih dveh tekmah iztržil manj od svojih pričakovanj in sposobnosti. Na slalomu v Madonni di Campiglio je bil 26., na paralelni tekmi v Oslu pa izpadel v četrtfinalu. »Brez panike!« je avstrijski as na blogu opozoril javnost, ki je vajena njegovih zmagovalnih nizov, in dodal, da se ne bo ukvarjal s celostno sliko sezone, saj to ustvarja nepotreben stres, temveč bo šel korak za korakom, iz tekme v tekmo in na vsaki skušal iz sebe iztisniti največ.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine