Timi Zajc le pol točke do stopničk

Mladi slovenski smučarski skakalec je bil na četrti tekmi poletne velike nagrade FIS v Courchevelu četrti.
Fotografija: Timi Zajc se je spogledoval s stopničkami. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Timi Zajc se je spogledoval s stopničkami. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Courchevel – Komaj 18-letni slovenski smučarski skakalec Timi Zajc je na četrti letošnji preizkušnji poletne velike nagrade FIS v francoskem Courchevelu vpisal svoj najboljši dosežek doslej na tekmovanjih te kakovostne ravni. Zasedel je namreč nehvaležno četrto mesto, za stopničkami pa zaostal pičle pol točke. Po prvi seriji je bil peti, v drugo pa je eno mesto pridobil na račun Avstrijca Stefana Krafta, ki ga je polomil in zdrsnil povsem na rep finalistov. Zajc je na prvih treh tekmah tega poletja vselej končal med devetim in dvanajstim mestom, zdaj pa je v skupni razvrstitvi že sedmi. V kvalifikacijah se je izkazal še bolj, saj si je pokoril vso konkurenco.


Pol točke bi se dalo izvleči pri doskoku


»V kvalifikacijah sem opravil kar dober skok, nisem bil pod pritiskom. Na tekmi mi je malo zmanjkalo do stopničk, a sem vseeno vesel. Te pol točke bi se dalo izvleči pri doskoku, a tudi skok še ni bil tehnično pravi, kar me motivira za naprej. Zelo sem zadovoljen, da sem vseskozi blizu najboljših, da me le malenkosti ločijo do odra,« je poudaril Zajc, glavni trener Gorazd Bertoncelj pa ga je dopolnil: »Zadovoljni smo s Timijevim rezultatom. Res je zmanjkalo le pol točke do stopničk, a naj bo to rezerva za prihodnje tekme, predvsem za zimo. Lahko smo zadovoljni tudi z dosežkom Anžeta Laniška, manj pa s ponesrečenim skokom Domna Prevca, ki je dobro skakal v kvalifikacijah. Prva serija je bila zelo zahtevna v spremenljivem vetru, ko je bilo treba imeti tudi malo sreče. Zdaj se bomo resnično pripravili, trening pa gradili na tehniki, kar je doslej manjkalo. Na voljo imamo šest tednov, da se res dobro pripravimo za zimo.«


Brez Poljakov


Na tej tekmi, prvič v sezoni, niso nastopili najboljši Poljaki, ki so močno zaznamovali uvodne tri preizkušnje, kar so izkoristili tekmeci na čelu z Rusom Jevgenijem Klimovom, ki je z največjo daljavo serije vodil že po polovici, v drugo pa ubranil tudi napad Avstrijca Daniela Huberja, ki ga je neslo kar 133.5 metra daleč, kar je bil tudi najboljši skok tekme. Klimov se je razveselil svoje krstne zmage in četrtih stopničk na poletni veliki nagradi FIS, v skupni razvrstitvi sezone pa se je povzpel na tretje mesto (205 točk), le za Poljaka Kamila Stocha (300) in Piotra Zylo (230). Od Slovencev se je do točk na dvanajstem mestu dokopal še Lanišek, medtem ko so bili Domen Prevc, Tomaž Naglič in Rok Justin prekratki. Sezona se bo čez dva tedna nadaljevala v japonski Hakubi z dvema posamičnima preizkušnjama, na katerih bo Slovenija nastopila z ekipo B.


IZIDI


1. Jevgenij Klimov (Rus) 259,9 točke (132 in 129 metrov)
2. Daniel Huber (Avs) 254,3 (128.5, 133.5)
3. Roman Koudelka (Češ) 247,9 (125.5, 130)
4. Timi Zajc (Slo) 247,4 (125, 128.5)
5. Jukija Sato (Jap) 245,7 (131, 127.5)
12. Anže Lanišek (Slo) 222,4 (123.5, 118.5)
37. Domen Prevc (Slo) 86,9 (112.5)
45. Tomaž Naglič (Slo) 75,8 (104)
47. Rok Justin (Slo) 72,4 (108)

 

Komentarji: