Veličastna Fourcadova predstava za slovo

Na zadnji moški tekmi nevsakdanji spodrsljaj Jakova Faka, kristalna globusa pa sta tako kot lani osvojila Johannes Thingnes Bø in Dorothea Wierer.
Fotografija: Martin Fourcade je ob svojem slovesu od tekmovalnega športa zmagal, za konec pa je v skupni razvrstitvi osvojil 2. mesto. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Martin Fourcade je ob svojem slovesu od tekmovalnega športa zmagal, za konec pa je v skupni razvrstitvi osvojil 2. mesto. FOTO: AFP

Francoz Martin Fourcade, najboljši biatlonec zadnjega desetletja na svetu, je v veličastnem slogu sklenil svojo športno pot. Slovo je napovedal v petkovih večernih urah na Finskem, o čemer smo poročali, nato je tokrat v zasledovanju, zadnji tekmi te sezone, zmagal, a končna lovorika za skupno zmago je pripadla drugo leto zapored Norvežanu Johannesu Thingnesu Bøju. Za pičli dve točki je v končnem vrstnem redu – 913:911 – ugnal Fourcada, ki pa se je prav za konec veselil že svoje 83. posamične zmage, ponosen je kajpak na 5 zlatih olimpijskih kolajn in 13 naslovov najboljšega na svetu.



Sicer so bile stopničke na zadnji tekmi zime povsem francoske, saj sta bila na odru še  Quentin Fillon Maillet in Emilien Jacquelin. Slovo od sezone se ni razpletlo po željah vodilnega slovenskega reprezentanta Jakova Faka, zasedel je le 38. mesto s kar 6 zgrešenimi tarčami. Soliden je bil Klemen Bauer (21.), točke je osvojil še Miha Dovžan (34.), Rok Tršan je bil 50.
Naš biatlonski as, skupno v tej sezoni 14., pa ga je polomil že kmalu po štartu, saj je prva dva strela meril v napačno tarčo in tako navzlic trem zadetkom v nadaljevanju že moral v dva kazenske kroga. "Razumljivo je, da je nato nadaljeval tekmo nezbrano, pa tudi že sicer glave niso bile povsem naravnane na tekmo, saj smo vsi razmišljali o predčasni vrnitvi v domovino," je poudaril glavni trener slovenskih biatloncev Uroš Velepec, ki pa navzlic drugi zaporedni sezoni brez stopničk za slovenski biatlon v svetovnem pokalu ter na prvenstvu v Anterselvi ni razočaran nad končno bero: "Jakov je bil dvakrat četrti in enkrat peti ter tako zares blizu odra. V primerjavi s prejšnjo sezono je storil korak navzgor. Moštveno pa smo tudi boljši, kar smo pokazali tako v posamični konkurenci kot tudi na štafetnih tekmah."

Zmage na ženski zasledovalni tekmi, po kateri je padel zastor nad biatlonsko sezono 2019/20, se je veselila Francozinja Julia Simon, dan prej je bila v šprintu le 11., novi kristalni globus pa je osvojila vodilna italijanska biatlonka Dorothea Wierer.

 

Preberite še:

Komentarji: