Jakov Fak v luči domačega SP razmišlja o zasuku

Slovenska moška štafeta je močno opozorila nase, naš vodilni biatlonec pa je na zadnji tekmi svetovnega prvenstva nastopil v svoji realni podobi te sezone.
Fotografija: Jakov Fak je za konec SP prikazal solidno predstavo. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Jakov Fak je za konec SP prikazal solidno predstavo. FOTO: Matej Družnik/Delo

V Anterselvi na Južnem Tirolskem se je spustil zastor na 51. svetovno prvenstvo v biatlonu. Kot je že v navadi, je bil za slovo od pisanega desetdnevnega tekmovanja včeraj na sporedu moški skupinski start, v njem pa se je naš edini udeleženec Jakov Fak uvrstii na rob zgornje polovice – na 15. mesto.

Med Slovenci si je vizum nastopa med najboljšimi biatlonci na svetu priboril le Jakov Fak, pred petimi leti svetovni prvak v tej prestižni disciplini, tokrat je tekmo sklenil v realni podobi te sezone,. Nove lovorike se je veselil norveški as Johannes Thingnes Bø, kar je bila zanj že 10. zlata kolajna na svetovnih prvenstvih, tretja zdaj v Anterselvi. "Domov se vračam s šestimi kolajnimi, tega res nisem pričakoval," je bil presrečen. Sploh pa je njegova zgodba v tej sezoni prav posebna. Z življenjsko spremljevalko se je januarja razveselil rojstva sina, zato izpustil tradicionalni uvodni postaji prvega meseca v koledarskem letu, Oberhof in Ruhpolding, se k tekmovalni karavani vrnil na naši Pokljuki in tam napovedal boj za vrh v Anterselvi.

Johannes Thingnes Bø se iz Anterselve vrača na Norveško kar s šestimi kolajnami. FOTO: AFP
Johannes Thingnes Bø se iz Anterselve vrača na Norveško kar s šestimi kolajnami. FOTO: AFP


Vodilni slovenski biatlonec je priložnost za vidnejšo uvrstitev zapravil pri zadnjem strelskem postanku, ko je zgrešil dve tarči. Tekmo je začel hitro, prvi opravil s tarčami na uvodnem postanku, nato se resda ni spustil v dir z najboljšimi, saj se je zavedal slabše telesne pripravljenosti, a ob brezhibnem učinku na strelišču ne bi bil daleč od nove kolajne. Tako je v Anterselvi ostal brez nje, najbližje ji je bil na 20-kilometrski preizkušnji, ko je bil četrti.

Sicer se je v lepi luči s Fakom v soboto izkazala slovenska moška štafeta, pred njo so bile le štiri vodilne biatlonske velesile – Francija, Norveška, Nemčija in Rusija. Obenem se po drugem zaporednem velikem tekmovanju brez kolajne za slovenski biatlon zastavlja vprašanje, kako se bodo pri izbrani vrsti lotili naslednje zime, ta pa bo zaradi prvenstva na domači Pokljuki prav pod posebnim drobnogledom. Fak je pred dnevi spregovoril o možnosti sestavljanja mikro ekipe, ne preseneča, da si želi po poti Ilke Štuhec ali pred njo še Tine Maze, saj po dosežkih pri slovenski biatlonski vrsti močno izstopa, obenem pa je bil razočaran, in to ne prvič, nad izbiro štartne skupine trenerja Uroša Velepca za tekmo v šprintu ...

Preberite še:

Komentarji: