Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Predstavitvena informacija

Mala in srednja podjetja – lahka tarča kibernetskih napadov

Kaj lahko naredite za večjo kibernetsko zaščito podjetja?
Lahka tarča kibernetskih napadov: mala in srednja podjetja. FOTO: iStock
Lahka tarča kibernetskih napadov: mala in srednja podjetja. FOTO: iStock
6. 11. 2023 | 09:16
6. 11. 2023 | 09:17
4:38

Trendi na področju kibernetskih incidentov kažejo, da so kibernetski napadi vse pogostejši, vse bolj raznoliki in vse bolj drzni. Na svetovni ravni je bila v zadnjih letih vrsta hekerskih napadov na velike korporacije, državne ali vladne ustanove in agencije ter mednarodne institucije. 

Ti podatki sporočajo, da se spletni kriminalci vse bolj specializirajo in organizirajo, da so kos velikim informacijskim sistemom, ki namenjajo veliko časa, denarja in energije kibernetski zaščiti. Pri tem znajo hekerji oceniti, kakšno odkupnino bo podjetje pripravljeno plačati. Kako zelo so potem izpostavljena mala podjetja in posamezniki?

Po podatkih SI-CERT-a je v letu 2022 v Sloveniji v 78 % vseh obravnavanih kibernetskih incidentih z izsiljevalskimi virusi tarča napada poslovni subjekt.

Kaj bi morala delati mala in srednje velika podjetja

Mala in srednja podjetja so še posebej na udaru zaradi več razlogov. Namenjajo namreč manj denarja za ustrezno programsko opremo in izvajanje preventivnih ukrepov in imajo na voljo manj specialnih kadrov. Običajno pa se zgodi, da pozabijo na najpomembnejše dejstvo: izobraževanje vseh zaposlenih. Najbolj pogosta vstopna točka za izsiljevalske viruse so namreč še vedno priponke v elektronski pošti.

Pomemben del zaščite naj bo zavarovanje

Škode, ki jih kateri koli kibernetski varnostni incident lahko povzroči podjetju, so različne: od neposrednih finančnih stroškov zaradi izsiljevanja do škode na komunikacijsko-informacijskem sistemu, izgube podatkov in možnosti glob, pa tudi škod, kot jih prinaša prekinjeno poslovanje.

Zavarovanje vključuje tudi asistenco

Za podjetja je pri Zavarovalnici Triglav na voljo samostojno zavarovanje kibernetske zaščite. Strokovnjaki za kibernetsko varnost pravijo, da se pogosto zgodi, da ob kibernetskem varnostnem incidentu v podjetju nastopi panika. Zaposleni ne upoštevajo protokola ravnanja, če ga podjetje sploh ima. Nenadzorovana dejanja pa utegnejo povzročiti še več škode kot sam kibernetski incident.

Izgubljenega ugleda vam zavarovanje ne more povrniti, lahko pa vam s hitrim in strokovnim odzivom na incident pomaga zajeziti škodo, ki bi vplivala na ugled vašega podjetja.


Naročnik oglasne vsebine je Zavarovalnica Triglav.

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine