Delova osebnost leta 2020 je epidemiolog Mario Fafangel

Bralce in uredništvo Dela je prepričal epidemiolog, predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).
Fotografija: Prejemnik naziva Delove osebnosti leta dr. Mario Fafangel ob direktorici Dela d.o.o Nataši Luša in odgovornem uredniku Dela Bojanu Budji. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Prejemnik naziva Delove osebnosti leta dr. Mario Fafangel ob direktorici Dela d.o.o Nataši Luša in odgovornem uredniku Dela Bojanu Budji. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Delova osebnost leta 2020 je dr. Mario Fafangel, predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Kot so izbor utemeljili v uredništvu Dela, je Fafangel »prvi človek stroke, ki nas vodi po nemirnem morju epidemije. Človek, ki smo ga v letu 2020 poslušali, mu zaupali in mu verjeli.« 

Priznanje ob prejemu naziva sta mu podelila direktorica medijske hiše Delo Nataša Luša in odgovorni urednik Dela Bojan Budja, ki je izbor bralcev in uredništva Dela utemeljil še s temi besedami: »Že ko je prvič stopil pred kamero – v metuljčku in telovniku, s kodrastimi lasmi in masko, s katero sporoča, da zagovarja znanost –, smo vedeli, da je drugačen. O epidemiji govori strastno, a stvarno in hkrati pomirjujoče. Brez ovinkov pove, da situacija ni dobra, a da luč na koncu tunela je. Petkrat, desetkrat, če je treba, ponovi, da moramo nehati iskati krivca in s prstom kazati na ljudi. Da moramo stopiti skupaj. Da mora vsak od nas pomagati in narediti vse, kar lahko, da se krivulja nagne čim bolj navzdol.«

image_alt
Upam, da s cepljenjem skupaj stopamo proti koncu epidemije


Prireditev s podelitvijo naziva Delove osebnosti leta 2020 si lahko ogledate na posnetku:
 

 

Posebno, izjemno leto


»Nenehno razlaga, kaj o virusu vemo in česa še ne, predvsem pa je pripravljen znova in znova razlagati, zakaj je cepljenje tisto, ki bo omogočilo ponovno odpiranje javnega življenja,« je o lavreatu še povedal Budja. 

Spregovoril je tudi o aktualnem času. »Leto, ki je za nami, je bilo posebno, izjemno. Tudi zato je bilo letos izjemoma trinajst nominirancev za Delovo osebnost leta. Zanimivo in pomenljivo je, da med njimi ni nikogar iz politike. Ta podatek pove veliko, vse,« je še dodal.

Dr. Mario Fafangel, »prvi človek stroke, ki nas vodi po nemirnem morju epidemije«. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Dr. Mario Fafangel, »prvi človek stroke, ki nas vodi po nemirnem morju epidemije«. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 

Izjemni posamezniki, enaintridesetič


Delo je že 31. leto zapored v ospredje postavilo izjemne posameznike, ki s svojim delom in držo osvetljujejo naš prostor in družbo. Prireditev, ki tradicionalno poteka vse od leta 1990 in s katero se uredništvo simbolno poslovi od starega leta in s tistim, ki ga je zaznamoval ali zaznamovala v najboljšem smislu, je tokrat zaradi znanih razlogov minila brez občinstva. Medijska hiša Delo jo je organizirala v Klubu Cankarjevega doma v skladu s priporočili NIJZ in posnela, danes pa premierno predstavila. 

Kdo je izjemna osebnost izjemnega leta, je skupaj z glasovi bralcev odločilo uredništvo, ki je konec novembra razglasilo trinajsterico nominirancev. V njej so bili: Bojana Beović, Darko Brlek, Andrej Šter, Andrej Janež, Jure Knez, Dušan Mramor, Iztok Kramberger in Tomaž Rodič, Tadej Pogačar, Luka Renko, Ana Roš, Mario Fafangel, Tatjana Lejko Zupanc.

Na prireditvi, ki jo je vodil radijski moderator Igor Velše, so bile tudi tokrat podeljene še Delove novinarske nagrade, znova pa je bila razglašena tudi Delova beseda leta, ki je istočasno ena od enajstih finalistk ZRC SAZU za slovensko besedo leta. 

Andrej Kren, direktor podjetja Delo d.o.o. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Andrej Kren, direktor podjetja Delo d.o.o. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
»Za nami je nenavadno leto, za katerega si želimo, da se ne bi nikoli ponovilo,« je v svojem nagovoru povedal direktor medijske družbe Delo Andrej Kren.

Opozoril je tudi na birokratske ovire, kot je, denimo, prepoved ponujanja časopisov v lokalih, a je bil zato portal delo.si v letu 2020 med najbolj branimi slovenskimi plačljivimi portali.

Seveda je sledila tudi zahvala bralkam in bralcem. In voščilo. Naj leto 2021 temelji na verodostojnih vsebinah, zdravju in pozitivni naravnanosti!
 

»Dosežki so predvsem množica neuspelih poskusov in napak«


Dr. Jadran Lenarčič, nekdanji direktor Inštituta Jožef Štefan in Delova osebnost leta 2019. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Dr. Jadran Lenarčič, nekdanji direktor Inštituta Jožef Štefan in Delova osebnost leta 2019. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Slavnostni govornik dr. Jadran Lenarčič, dolgoletni direktor Instituta Jožef Stefan, ki je postal Delova osebnost leta lani, je v svojem govoru povedal, da v znanosti ne pričakuješ nagrad.

Dosežki so predvsem množica neuspelih poskusov in napak. In če želiš poleteti, boš velikokrat padel. Iz krize nas lahko potegnejo le znanje in trdo delo. Bolezen bomo obvladali s cepivom, ki so ga in ga še bodo razvili znanstveniki. 

Dr. Lenarčič je poudaril še, da je »biti Delova osebnost leta velika čast in odgovornost nositi težo poslanstva tega cenjenega priznanja. So ljudje, ki pridejo, in so ljudje, ki pridejo in pustijo sled.«

Namestnica odgovornega urednika Dela Olga Cvetek je razglasila Delovo besedo leta. Ta je za leto 2020 cepivo. Pri Delu nismo oklevali in izbrali tisto, na kar smo čakali vse leto.

FOTO: Uroš Hočevar/Delo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Preberite še:
image_alt
Delova beseda leta 2020: cepivo


Odgovorni urednik Dela Bojan Budja je razglasil tudi letošnje Delove novinarske nagrade. Priznanje za izstopajoče novinarske dosežke leta 2020 so prejele Delova dopisnica iz ZDA Barbara Kramžar, Delova notranjepolitična novinarka Suzana Kos in novinarka Slovenskih novic Tanja Jakše Gazvoda. Priznanje za najboljšo fotografijo leta je prejel Delov fotoreporter Jože Suhadolnik za fotografijo Deklica na avtobusu, ki pripoveduje zgodbo o generaciji, ki jo je epidemija prizadela le nekoliko manj kot najstarejše med nami.

Tudi Delova fotografija leta odraža leto, ki ga je zaznamovala epidemija. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Tudi Delova fotografija leta odraža leto, ki ga je zaznamovala epidemija. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Posebno nagrado za življenjsko delo je prejela Delova dolgoletna novinarka Jožica Grgič. Utemeljitev te nagrade so na Delu komentirali z naslednjimi besedami: »Slog pisanja Jožice Grgič je pogumen in dostojen, zanimiv in hkrati poglobljen, velika zgodba se lahko skriva tudi v tematiki, ki se zdi obrobna. Zgodba. Da moramo iskati in pisati zgodbe, je pogosta mantra. Jožica Grgič zgodbo res zna napisati.«

Preberite še:
image_alt
Pogumne, zanesljive in srčne zgodbe

Preberite še: