Zasijala je Delova podjetniška zvezda za leto 2018

Pred večerno slovesno podelitvijo nagrade Delova podjetniška zvezda je potekalo tudi Delovo seminarsko vozlišče Posel – zgodba človeškega kapitala.
Fotografija: Nominiranci za Delove podjetniške zvezde za leto 2018. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Nominiranci za Delove podjetniške zvezde za leto 2018. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Na Brdu pri Kranju je potekala slovesna podelitev nagrade Delova podjetniška zvezda

Med govorniki je bila tudi Ksenija Klampfer, ministrica za delo, družino, socialne zadeve. »Kot ministrici mi je pomembno, da podjetniške zvezde zaposlujejo. Kako zagotoviti dovolj kadrov in ustrezno usposobljene kadre. Usposobljeni in motivirani delavci so ključni za uspeh. Ministrstvo bo napore usmerilo v to, da se mladi vključijo v trg dela. Odziv na pomanjkanje kadrov je potreba po stalnem izobraževanju in usposabljanju. Pomembne postajo digitalne veščine, reševanje problemov. Razvijajo se novi modeli dela, naš cilj je vključujoč trg dela in kakovost delovnih mest. Pomanjkanje kadrov je potrebno rešiti celostno. Prepričani smo, da s sklepanjem dvostranskih sporazumov lahko pripomore k podjetniškemu uspehu. Ponosni smo na nominirance za vaše delo.«

»Končuje se peto leto rasti, razmere na trgu so ugodne, v Sloveniji še nikoli ni bilo toliko zaposlenih. Izvoz se povečuje, povečujejo se pokojnine, plače, transferji. Zaposlenost je razdeljena po celotni ekonomiji. Gradbeništvo, turizem, predelovalna industrija in tudi javni sektor. Ali lahko z optimizmom zremo v prihodnost. Tu uporabljamo drugačen besednjak. Izzivi, tveganja. Gospodarski cikel se je prevesil, zadnji podatki kažejo, da  se rast umirja. Pričakovanja, ki jih imajo prebivalci, podjetniki, so visoka. Tveganja delno prihajajo iz domačega okolja, dobri rezultati iz trga dela podjetnikom prinašajo težave pri iskanju kadra. To lahko pritisne na pretirano rast plač. Tveganja iz mednarodna okolja so vsebinsko drugačna. Bojim se, da za Slovenji pomenijo večjo grožnjo, kot primerljive države. Mi smo prihodnost gradili na priključevanju večjim skupnostim. Vsi procesi so drugačni, kot smo se vključevali, zdaj nazadujemo. Ali smo pripravljeni na novo krizo? Brexit, ogrožena je svobodna mednarodna trgovina. Pomembno je, da imamo pri odločitvah pred očmi povečevanje učinkovitost, produktivnost. Slovenija je uspeh gradila na vključevanje,« je na prireditvi povedal Boštjan Vasle, vršilec dolžnosti direktorja Umar. 


Vozlišče Posel


​Pred večerno slovesno podelitvijo nagrade Delova podjetniška zvezda je potekalo tudi Delovo seminarsko vozlišče Posel – zgodba človeškega kapitala. Na njem so potekali seminarji o razvijanju človeškega potenciala, upravljanju rasti podjetja, znanju in izkušnjah med mlado delovno silo, ustvarjanju produktivne organizacijske energije med zaposlenimi …


Mladi so se 2010 ponujali za brezplačna pripravništva, zdaj pridejo z ekscesnimi pričakovanji


Svetovalna in revizijska družba Deloitte je opravila raziskavo o prvih korakih na trgu dela. V vzorec - 6000 - so bili zajeti mladi iz poslovnih ved, pravo, tehnične fakultete. Vprašanih je bilo šest tisoč mladih, tudi iz Hrvaške. Mladi talenti iz Hrvaške so izstopali, da na delovnem mestu gradijo prijateljstvo. Raziskava je vseevropska.



Barbara Žibret Kralj, direktorica in partnerica Deloitte: » Dvajset odstotkov mladih pričakuje, da bodo zaposlitev dobili v enem mesecu, hkrati pa menijo, da jih fakultete niso dobro pripravile na trg dela. Mladi niso pripravljeni na veliko količino dela, stresa, na borbo znotraj organizacije.«

Časi na trgu dela, tudi vstopnem, so se bistveno spremenilo. Če so se mladi 2010 ponujali, da delajo pripravništva brezplačno, zdaj prihajajo z nenormalnimi, celo ekscesnimi pričakovanji. Raziskava je pokazala, da je 1.315 evrov neto pričakovana vstopna plača, če svojih pričakovanj ne dosežejo, pogosto odidejo. »Mladi se iz tujine vračajo, obogateni z izkušnjami, pogosto z bolj realnimi pričakovanji. Pogosto je to, da se vrnejo, ko pride do faze, kjer si ustvarijo družine. Takrat postane Slovenija in njen socialni sistem zelo privlačen,« je povedala Barbara Žibret Kralj.

Podelitev Delove podjetniške zvezde na Brdu pri Kranju. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Podelitev Delove podjetniške zvezde na Brdu pri Kranju. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Luko Dončića od drugih loči miselnost


Podjetniške zvezde se soočajo z dvema tipoma težav, ena je financiranje, druga pa upravljanje denarja ter obvladovanje težav, ko se prodaja in dobički začnejo hitro povečevati, je dejal Luka Podlogar, predsednik uprave KD Skladov.

Pri tem je napovedal odprtje sklada KD growth equity fund, ki bo investiral kapital v mala in srednje velika podjetja ter v mid-cap podjetja (do 3000 zaposlenih). Zanimajo jih podjetja iz predelovalnih industrij, tehnološka podjetja in podjetja s področja zdravstva. Predvidena doba investiranja je od tri do pet let. Želimo si investirati v podjetja, ki potrebujejo kapital za rast in razvoj, ki imajo preverjene proizvode in trg, za odpiranje novih trgov, širitev poslovanja, prevzeme konkurenčnih podjetij, je naštel Podlogar.

Kako pa upravljati fazo rasti? »Ko boste investirali v nove izdelke, investirajte v nujno potrebno, denimo stroje, tehnologije, surovine. Hkrati pa tudi v ljudi, da bodo naredili to rast. Rast pomeni predvsem rast ekip in posameznikov,« je svetoval Lojze Bertoncelj in CorpoHuba. Če je moštvo vredno zaupanja, dobi denar in podporo. Za nogometaše Barcelone dela več sto ljudi, je ponazoril.

Pomembna je miselnost, je poudaril. Mnogo mladih košarkarjev je šlo skozi enake procese in z enakimi orodji kot Luka Dončić – a njega od drugih loči miselnost.

Preberite še:

Komentarji: