Predstavitvena informacija

Obiščite podjetja in prepoznajte svoj talent

Dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva
Fotografija: FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images/istockphoto

Letos bodo slovenska podjetja že četrtič odprla svoja vrata po vsej Sloveniji in obiskovalcem omogočila, da spoznajo zanimive in perspektivne poklice. Tako želijo slovenska podjetja pomagati vsem mladim, ki se še odločajo o tem, kje nadaljevati šolanje, pa tudi tistim odraslim, ki iščejo nove izzive v zaposlitvi. 

Dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva, ki ga organizira Gospodarska zbornica Slovenije, bo 28. 11. 2019 ob 16.30 v več kot 100 podjetjih po vsej Sloveniji. Vsa podjetja bodo odprla svoja vrata ob isti uri. Seznam podjetij in njihove kratke opise najdemo na www.odkrijsvojtalent.si, kjer si izberemo podjetje in se prijavimo. 

Ta dan je namenjen spoznavanju perspektivnih poklicev v delovnem okolju, kjer se ti dejansko opravljajo. Obiskovalci si lahko ogledajo delovna mesta in se pogovorijo s strokovnjaki različnih poklicev. S takšnim pristopom želimo v podjetjih obiskovalcem ponuditi vpogled v različne poklice, predvsem tiste, ki so našim očem bolj skriti in jih ne poznamo dovolj, da bi nas lahko zanimali. Že zgolj v enem podjetju lahko spoznajo različne poklice – od tehničnih do logistike, razvoja, nabave, prodaje, marketinga, računovodstva in financ in še veliko drugih. Obiskovalci preverijo tudi delo zaposlenih v tistih poklicih, ki jih zanimajo, pa si želijo pred končno odločitvijo pridobiti več informacij o naravi dela, procesih.

Zaradi premalo informacij o poklicih in možnostih izobraževanja zanje pogosto zamujamo priložnost, da si res izberemo karierno pot, ki bi nas izpolnjevala in nam omogočala razvoj. Najbolj realne informacije pa lahko ponudijo ravno delodajalci. To je potrdilo tudi več kot 5000 obiskovalcev, ki so se v preteklih treh letih udeležili Dneva odprtih vrat v različnih podjetjih, saj bi se v 98 odstotkih želeli ponovno udeležiti obiska podjetij. Navdušeni so bili učenci in dijaki ter tudi njihovi starši.

Več informacij o različnih poklicih omogoča lažje prepoznavanje poklicnih interesov posameznika, njegovih potencialov in talentov. Pomembno pa je predvsem to, da se izognemo napačnim odločitvam zaradi premalo informacij.