Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Predstavitvena informacija

Nestvarna lepota narave v srcu hrvaškega Jadrana

Narodni parki, otoki, gozdovi in številne druge naravne znamenitosti so del Zadrske županije, ki bo zagotovo osvojila vaše srce.
Nacionalni park Paklenica FOTO: Aleksandar Gospić
Nacionalni park Paklenica FOTO: Aleksandar Gospić
19. 2. 2024 | 15:40
29. 2. 2024 | 09:46
3:30

Zadrska županija v središču hrvaškega Jadrana je ena najlepših turističnih destinacij na Hrvaškem in obiskovalce privablja s svojo bogato kulturno dediščino, čudovitimi plažami, kristalno čistim morjem in odlično gastronomsko ponudbo. Odlikuje jo ugodna geografska lega in ponuja idealne razmere tako za aktivne počitnice kot za sproščen oddih z družino.

Mesto Zadar z bogato 3000-letno zgodovino je središče regije in privablja številne radovedne goste. Dolga obala s čudovitimi plažami in spektakularni gorski vrhovi ustvarjajo nestvarno lepoto, ob kateri vam bo jemalo sapo.

Plezalno središče

Nacionalni parki, naravni parki, otoki, gozdovi in številne druge naravne znamenitosti so del te regije, ki bo zagotovo osvojila vaše srce. Na tisoče in tisoče obiskovalcev se vedno znova vrača in išče nova doživetja v očarljivem okolju. Posebej priporočamo centre za obiskovalce v parkih Zadrske županije, ki so usmerjeni v trajnostno upravljanje naravne dediščine.

Eden od teh centrov je Podzemno mesto Paklenice v Nacionalnem parku Paklenica. Ta moderni in interaktivni center je posvečen gorovju Velebit in ponuja izobraževalno razstavo, ki vam bo razkrila lepote tega območja, naravne fenomene, zgodovino življenja ljudi in Paklenico kot plezalno središče v tem delu Evrope.

Priporočamo tudi obisk interpretativno-izobraževalnega centra Grpašćak v naravnem parku Telašćica, ki je na najvišjem klifu v Jadranskem morju, kjer je nekoč stala vojaška utrdba na Dugem otoku. Tu lahko obiskovalci izvedo več o varstvu narave, otoških ekosistemih in številnih zanimivostih o rastlinah in živalih, ki živijo na tem območju. Ena od zanimivosti centra je tudi interaktivni prikaz podvodnega sveta Telašćice, kjer se obiskovalci lahko virtualno potapljajo in raziskujejo pestrost morskega življenja. Tu je tudi botanični vrt z različnimi endemičnimi rastlinskimi vrstami, ki rastejo samo na tem območju.

Interpretativno-izobraževalni center Grpašćak v naravnem parku Telašćica. FOTO: Filip Brala
Interpretativno-izobraževalni center Grpašćak v naravnem parku Telašćica. FOTO: Filip Brala

Podzemni svet

Kdor se odpravi v Zadrsko županijo, ne sme izpustiti centra odličnosti Cerovške jame (Cerovačke špilje) v osrčju naravnega parka Velebit, na mestu, kjer se srečata lepota neokrnjene narave in bogata kulturna dediščina. Obiskovalci lahko spoznajo fascinanten podzemni svet, največja zanimivost pa so zagotovo jame, ki ponujajo neverjetne prizore stalaktitov in stalagmitov, in podzemna jezera, ki jemljejo dih. Tukaj lahko obiskovalci vseh generacij izvedo več o geologiji, arheologiji in biologiji območja na interaktivnih razstavah, delavnicah in v izobraževalnih programih.

Zadrska regija ponuja nepozabno doživetje za vse obiskovalce, zato ne zamudite priložnosti, da se sami prepričate o lepoti tega čarobnega območja v srcu hrvaškega Jadrana.


Naročnik oglasne vsebine je TS Zadarske županije

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine