Zelena energetska transformacija ni vprašanje, ampak nujnost

Dr. Ivan Herak: Član uprave ACI za finance, korporativno pravo in človeške vire, piše o sedanjosti in prihodnosti trajnostnega navtičnega turizma.
Fotografija: Ivan Herak, nekdanji hrvaški minister za turizem, zelo dobro razume pomen zelenega navtičnega turizma. FOTO: Neja Markicevic/CROPIX
Odpri galerijo
Ivan Herak, nekdanji hrvaški minister za turizem, zelo dobro razume pomen zelenega navtičnega turizma. FOTO: Neja Markicevic/CROPIX

Ob 40. obletnici družbe ACI, največje verige marin v Sredozemlju, se že obračamo v prihodnost navtičnega turizma ter tudi turizma v celoti. S strateškim razmišljanjem, novimi idejami, aktivnostmi, projekti in navtičnimi preboji že ustvarjamo prihodnost navtike. Prihodnost, ki je energetsko vzdržna in zelena ter v koraku z najsodobnejšimi tehnološkimi dosežki.

Trajnostni turizem pa ni le trend, ampak tudi skupni cilj, za katerega bi se morali že zdavnaj prizadevati vsi akterji nacionalnega, regionalnega in globalnega turističnega sektorja. Ko gledamo na splošno, je to nekakšen poslovni trend, v primeru turizma, predvsem navtike, pa nimamo druge izbire − trajnost je načelo, ki smo ga kot nacionalna navtična veriga in regionalni vodja dolžni uporabljati. In to smo tudi storili veliko prej, kot se je o omenjeni temi začelo razpravljati.

ACI nenehno utrjuje svojo vlogo vodilnega v navtiki in o trajnosti ne razmišlja le, odkar je ta postala nekakšen trend, temveč nanjo gleda že več let kot na nujnost. Podjetje upravlja dva največja in najpomembnejša vira, ki ju ima naša država – morje in obalo, zato je naša odgovornost v primerjavi z drugimi podjetji neprimerljivo večja. Za nas zato ni le trend ali orodje za utrjevanje podobe v javnosti, ampak absolutna nujnost v vseh segmentih delovanja podjetja.

Tudi v prihodnjih letih smo pripravljeni prevzeti pobudo pri uvajanju novih tehnologij in jih vključevati v naše poslovanje. Menim, da moramo vsi, ki smo vključeni v turistični sektor, trajnost razumeti kot cilj, in ne kot trend, saj trajnost ni v modi, ampak smo jo prisiljeni ozavestiti in začeti živeti tako, da ohranjamo tako naše najdragocenejše naravne vire kot tudi prihodnost novih generacij.

ACI se je prijavil na razpise Evropske unija »North Adriatic Hydrogen Valley (Horizon Europe Programme – Clean Hydrogen Joint Undertaking)« oziroma je član konzorcija »Dolina vodika Severni Jadran«. V konzorciju sodelujejo Hrvaška, Slovenija in Furlanija - Julijska krajina.

ACI kot regionalni navtični vodja, a tudi kot vodilni v zeleni energetski tranziciji navtičnega turizma, katerega cilj je čim večja učinkovitost pri upravljanju energije, je idealen kandidat za promocijo novih trajnostnih projektov. Gotovo pa je eden od ciljev, na katerega se osredotočamo kot vodilni v navtiki, uvajanje energetskih rešitev in inovacij, ki vključujejo zelene vodikove tehnologije. Te so v našem sektorju še posebno pomembne in se še posebej kažejo v zaprtih morjih, kot je Jadran.

Ivan Herak, nekdanji hrvaški minister za turizem, zelo dobro razume pomen zelenega navtičnega turizma. FOTO: Neja Markicevic/CROPIX
Ivan Herak, nekdanji hrvaški minister za turizem, zelo dobro razume pomen zelenega navtičnega turizma. FOTO: Neja Markicevic/CROPIX

Projekt »Hydrogen Valley North Adriatic« je ena ključnih komponent širšega projekta »Mobility Corridor with Zero Emissions North Adriatic«. ACI kot tehnološki vodja navtike v Sredozemlju je bil vedno pred svojim časom in je vodil trende celotnega sektorja. S svojim poslovanjem in razmišljanjem o novih korakih se uveljavljamo kot nepogrešljivo ime v navtiki prihodnosti. In tudi kot podjetje, ki vodi novo dobo trajnostne, zelene in digitalne navtike. Naši najpomembnejši projekti so dokaz, da mislimo resno.

Paradni konj verige, ACI marina Rovinj, je bila leta 2019 popolnoma obnovljena. Poleg tega da je ponosna nosilka prestižnih petih sider, od takrat slovi kot naša tehnološko najnaprednejša marina. Poleg rovinjske marine so še tri marine ACI popolnoma digitalizirane, in sicer Split, Vodice in Skradin. Omenjene marine uporabljajo napreden sistem racionalnega ravnanja z vodo in elektriko, s katerim so dosegli izjemne prihranke.

Marina Skradin uporablja robotske in senzorske tehnologije, ki so prihodnost v domači navtiki. Šele z gradnjo ACI Marine Rijeka v Porto Barošu bomo dobili novega paradnega konja hrvaškega navtičnega turizma in energetske tranzicije celotnega Jadrana. Vse naše celoletne marine so že več kot dvajset let nosilke mednarodno priznanih modrih zastav, ki pomenijo najvišje priznanje za odgovorno ravnanje z morjem in obalo ter skrb za čistočo okolja.

Poleg tega je ACI eno prvih hrvaških turističnih podjetij, ki je certificirano po vseh štirih standardih ISO − ISO 9001 za kakovost, ISO 14001 za okolje, ISO 50001 za energetsko učinkovitost in ISO 21001:2013, ki predstavlja mednarodni standard za sistem upravljanja varnosti informacij. Dokaz naše skrbi za okolje so številne čistilne akcije, ki jih v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi in društvi kontinuirano izvajamo v vseh marinah našega sistema.

Letos je ACI Marina Cres uvedla tudi tehnološko rešitev, imenovano morski smetar, ki neprekinjeno filtrira morsko vodo, zbira plastiko, mikroplastiko, detergente, olja in druge materiale s površine ter preprečuje, da bi ti odpadki odplavali na odprto morje ali padli na dno ter tako povzročili škodo na morski flori in favni.

Navtični turizem je ena najpomembnejših sestavin nacionalnega turizma, celovita reforma, ki jo je začelo ministrstvo za turizem in šport, pa je usmerjena v trajnost in zeleno preobrazbo. Trajnostni turizem je naša sedanjost, predvsem pa naša prihodnost in prihodnost prihodnjih generacij.

Nova strategija trajnostnega razvoja turizma in novi zakon o turizmu bosta pripomogla k izboljšanju in uresničevanju naših skupnih prizadevanj za ustvarjanje zelenega navtičnega turizma. Tudi druga turistična podjetja bosta spodbudila, da postanejo energetsko trajnostna in digitalna.

Zavedati se je treba, da je trajnostni turizem zelo konkurenčen, hitro raste in se razvija ter zato pritegne veliko investitorjev in ustvarja veliko novih, zanimivih delovnih mest, ki so v zadovoljstvo lokalne skupnosti in tudi družbe kot celote. Z novo zakonodajo bo trajnost postala prioriteta, kar bo na koncu pripomoglo k povečanju konkurenčnosti hrvaškega turizma.

Komentarji: