Ameriška rast 2,1-odstotna

Ohlajanje je predvsem posledica slabših rezultatov v industrijskem sektorju in padca izvoza.
Fotografija: Skrbi zaDonalda Trumpa? Foto: Reuters
Odpri galerijo
Skrbi zaDonalda Trumpa? Foto: Reuters

ZDA so zabeležile občutno upočasnitev gospodarske rasti. Ameriški bruto domači proizvod (BDP) se je namreč v letošnjem drugem četrtletju okrepil le za 2,1 odstotka, potem ko se je v četrtletju pred tem za 3,1 odstotka, so danes objavili v Washingtonu.

Ohlajanje je predvsem posledica slabših rezultatov v industrijskem sektorju in padca izvoza.
Analitiki so sicer pričakovali, da se je obseg gospodarstva povečal v še manjši meri. Ta scenarij se vendarle ni uresničil, to pa gre pripisati močni zasebni potrošnji.


Statistiki so danes objavili tudi revidirane podatke o gospodarski rasti za lansko leto. Po najnovejših izračunih je ameriški BDP leta 2018 napredoval za 2,5 odstotka, kar je precej manj od cilja, ki ga je postavil ameriški predsednik Donald Trump.
 

Tržni delež Slovenije v ZDA raste


»Večje trošenje ameriških potrošnikov in države v drugem četrtletju 2019 je več kot nadomestilo padec izvoza in znižanje zalog. Slovenski izvoz v ZDA se je v prvih petih mesecih okrepil za 13 odstotkov (255 milijonov evrov), kar pomeni, da se je tržni delež slovenskih podjetij na ameriškem trgu v tem obdobju povečal,« se je na objavo podatka odzvala Gospodarska zbornica Slovenije.

Komentarji: