Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Arabci kupili ruski delež v Fortenovi, ostra reakcija hrvaške družbe

Sberbank je 43,4-odstotni delež v lastništvu hrvaške skupine, ki je med drugim lastnica Mercatorja, prodala vlagatelju iz Združenih arabskih emiratov.
Ruska banka Sberbank je s prodajo hitela zaradi sankcij. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Ruska banka Sberbank je s prodajo hitela zaradi sankcij. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
3. 11. 2022 | 07:55
3. 11. 2022 | 16:04
4:45

Sberbank je  43,4-odstotni delež v lastništvu hrvaške skupine Fortenova, ki je med drugim lastnica Mercatorja, prodala vlagatelju iz Združenih arabskih emiratov Saifu bin Marhanu Alketbiju, so sporočili iz največje ruske banke. V Fortenovi opozarjajo, da jim ni poznano, da bi bila za prodajo izdana dovoljenja glede sankcij, zato bi lahko šlo za kaznivo dejanje.

Nakup je po pisanju časnika Jutarnji list že potrdil tudi arabski investitor. V njegovem uradu so navedli, da je bila transakcija nakupa deleža v Fortenovi zaključena 31. oktobra, podrobnosti niso razkrili. »S tem poslom se začenja obdobje strateških vlaganj Saifa Alektbija na Hrvaškem. Prepričani smo, da bo ta naložba izjemno pomembna za skupino Fortenova in celotno hrvaško gospodarstvo,« so dodali.

Ni bilo skrbnega pregeda, niti dovoljenj

Iz Fortenove, ki jo vodi Fabris Peruško, je prišel oster odziv. FOTO: Roman Šipić/Delo
Iz Fortenove, ki jo vodi Fabris Peruško, je prišel oster odziv. FOTO: Roman Šipić/Delo
Jutarnji list ob tem objavlja odgovor Fortenove o prodaji deleža. »Fortenova nima uradnih informacij o prodaji deleža Sberbanke. Premoženje Sberbanke je pod sankcijami in za prodajo je potrebno dobiti dovoljenja. Prvi potencialni kupec deleža Sbebanke madžarski Indotek teh dovoljenj ni uspel dobiti. V drugem poskusu pri prodaji deleža pokojinskim skladom so bile dovoljenja pridobljena, vendar so predstavniki nemškega Allianza v nadzornem svet AZ sklada zaustavili nakup. Po vedenju Fortenove nobena dovoljenja niso bila pridobljena in ne vidimo, kako bi se veljavna prodaja lahko zgodila. Prav tako po pokojninskih skladih nihče ni opravil skrbnega pregleda družbe. Če so se izognili sankcijam, je to kaznivo dejanje in družba pri tem ni sodelovala.«

Fortenova je lastnica največje slovenske trgovine Mercator. FOTO: Matej Družnik/Delo
Fortenova je lastnica največje slovenske trgovine Mercator. FOTO: Matej Družnik/Delo

Vlada napoveduje preverbo posla

Prodaji se čudijo tudi v hrvaški politiki. Iz vlade so sporočili, da posla ne morejo komentirati, ker o njem nimajo nobenih uradnih informacij, niti vlada v posel ni bila vključena. Napovedali pa so, da bodo preverili vsa relevantna dejstva glede prevzema ruskega deleža v Fortenovi.

Predsednik sabora Gordan Jandroković pa se je vprašal, ali so hrvaške obveščevalne službe vedele za transakcijo in ali je ta v skladu s pravili glede sankcij. Iz hrvaške vlade so sporočili, da njihovo finančno ministrstvo ni dobilo nobenega zahteva za odobritev tega posla do 31. oktobra, ko se je iztekel rok iz uredbe Sveta EU, ki ureja sankcije zoper Rusijo, do katerega so lahko države članice odobrile posamezen posel sankcioniranim ruskim podjetjem oziroma državljanom. Stjepan Čuraj z ministrstva za finance je dejal, poroča Jutarnji list, da je mogoče, da je takšno dovoljenje dala Nizozemska, o čemer pa v vladi nimajo informacij.

Po drugi strani v Sberbank trdijo, da je bila prodaja opravljena po vseh mednarodnih pravilih in standardih, brez kršitev. Dodali so, da so kupnino prejeli 31. oktobra in da niso več delničar Fortenove.

Prvi potencialni kupec so bili Madžari

Ruska Sberbank je izstop z hrvaške skupine napovedala že pred časom, ta postopek pa so pospešile sankcije proti Rusiji. Največja ruska banka je sicer aprila podpisala pogodbo o nameri za prodajo deleža z madžarsko-ameriškim nepremičninskim investicijskim skladom Indotek, ki ga vodi eden najbogatejših Madžarov Daniel Jellinek. Ta ima tesne povezave z madžarskim predsednikom vlade Viktorjem Orbanom, ki je v Evropski uniji najbližji ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Slednje bi lahko bilo med razlogi, zakaj Sberbank ni dobila dovoljenja za prodajo deleža Indoteku.

Na Hrvaškem pa so si želeli, da bi delež kupili hrvaški pokojninski skladi, za kar so si prizadevali tudi v sami Fortenovi. Vendar pa so predstavniki nemškega zavarovalniškega velikana Allianz pred dnevi glasovali proti sodelovanju njihovih skladov v poslu, zato se načrti niso uresničili.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine