Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Bančniki z Wall Streeta se bodo spet lahko lotevali bolj tveganih poslov

Ameriška centralna banka je predlagala tudi spremembo stresnih testov bank, s katerimi preizkušajo, kako so banke pripravljene na finančno krizo.
FOTO: Mark Lennihan/AP
FOTO: Mark Lennihan/AP
31. 5. 2018 | 08:13
31. 5. 2018 | 09:17
3:13
Deset let po veliki finančni krizi se previdnost razgublja, ameriški nadzorniki pa so začeli rahljati finančno zakonodajo. Po kongresu, ki je olajšal pravila za manjše in srednje banke, je škarje prevzela centralna banka Fed in včeraj sprožila postopek za bolj svobodno poslovanje največjih.
 
Zakon Dodd-Frank, poimenovan po njegovih avtorjih, je 2010 prinesel obsežni nadzorni mehanizem za ameriške finančne ustanove. Z njim so močno zategnili uzde, kaj vse lahko banke počnejo z denarjem sojih klientov in  vgradili precej ostre varovalke, s katerimi so želeli preprečiti novo drvenje proti  razpadu finančnega sistema in reševanju nasedlih bank. Skoraj hkrati s sprejemom zakona se je začelo lobiranje za njegovo razvodenitev. Včeraj se je uradno začelo mehčanje enega od osrednjih delov zakonodaje, Volckerjevega pravila, poimenovanega po nekdanjem predsedniku Feda Paulu Volckerju, s katerim so želeli reprečiti tvegane naložbe bank z denarjem svojih strank.
 
Pravilo je bilo deležno ostrih kritik, saj se je iz začetnih dvesto besed skozi zakonodajni postopek razraslo v administrativno zmedo, samo uvodni del šteje 891 strani. Roke so si meli predvsem odvetniki in zunanji svetovalci, ki so finančni industriji pomagali pluti skozi nove zakonodajne čeri. Zato ni presenečenje, da so vsi trije člani uprave zveznih rezerv (dva republikanca in en demokrat) glasovali za spremembe, te bodo prihodnje dva meseca deležne javne obravnave. Predsednik Fed Jerome Powell je zagotovil, da želijo predvsem poenostaviti  administrativno sračje gnezdo, „preveč zapletene in neučinkovite zahteve želimo nadomestiti z bolj vitkimi nizom zahtev“.
 
Sam Volcker je sicer pozdravil poenostavitve, a hkrati opozoril, da pri tem ne smejo ogroziti temeljnega načela, po katerem bančne skupine kakršnekoli velikosti ne smejo sodelovati pri trgovanju za svojo korist, ki bi bilo v nasprotju z osnovnim interesom javnosti in njenih strank. Šest največjih ameriških bank – JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Wells Fargo, Bank of America in Citigroup – že ves čas močno lobira za spremembo pravila, ki jim med drugim nalagajo, da morajo za vsak borzni posel dokazovati, kakšen je bil njegov namen – ali je bil opravljen za stranko ali je šlo za zavarovanje proti posameznim tveganjem. Sedaj naj bi bile prepuščene notranjemu samonadzoru.
 
Washington se je v času Donalda Trumpa lotil obsežnega brisanja nadzornih pravil na številnih področjih gospodarstva, sedaj se muje pridružila tudi centralna banka, ki je med drugim predlagala tudi spremembo stresnih testov, s katerimi preizkušajo, kako so banke odporne na morebitno novo finančno krizo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine