Banka Slovenije zvišala napovedi rasti in inflacije

Napoved letošnje gospodarske rasti je povišana na 6,7 odstotka, povprečna medletna rast cen v 2022 pa naj bi se povzpela na 3,8 odstotka.
Fotografija: Banka Slovenije pričakuje, da bo inflacija še nekaj mesecev povišana, nato pa naj bi se v drugi polovici 2022 začela umirjati. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Banka Slovenije pričakuje, da bo inflacija še nekaj mesecev povišana, nato pa naj bi se v drugi polovici 2022 začela umirjati. FOTO: Blaž Samec/Delo

Povprečna medletna inflacija v Sloveniji bo letos znašala dva odstotka, kar je manj od povprečja evrskega območja (2,6 odstotka), prihodnje leto pa naj bi bila situacija obrnjena: povprečna medletna inflacija pri nas naj bi se povzpela na 3,8 odstotka, v evrskem območju pa naj bi bila 3,2-odstotna, izhaja iz najnovejših makroekonomskih napovedi Banke Slovenije.

V naši centralni banki predvidevajo, da bo rast cen ob koncu tega in v začetku prihodnjega leta ostala povišana, nato pa naj bi se postopoma umirila proti koncu prihodnjega leta in nato v 2023 in 2024 obstala na približno 1,8 odstotka. Njihov osnovni scenarij predpostavlja, da inflacijske pritiske v zadnjih mesecih krepijo neskladja na energetskih trgih in težave v svetovnih dobavnih in proizvodnih verigah, ki so pretežno prehodnega značaja.

Kot tveganje pa izpostavljajo epidemiološke razmere, razmere na energetskih trgih, trajnejše omejitve v svetovnih proizvodnih in dobavnih verigah in močnejši pospešek v rasti plač.

Banka Slovenije je pri tem letošnjo napoved gospodarske rasti zvišala s 5,2 na 6,7 odstotka (povprečje evroobmočja znaša 5,1 odstotka), za prihodnje leto pa pričakuje štiriodstotno rast BDP in nato umirjanje na 3,3 in 2,6 odstotka v letih 2023 in 2024. Gospodarska rast naj bi bila v tem obdobju široko osnovana, podprta z domačim povpraševanjem in izvozom.

Komentarji: