Bo Kostić za šefa Gorenjske banke postavil Todorićevega bankirja?

Nadzorni svet: Imenovanja novega predsednika uprave menda ni na dnevnem redu
Fotografija: Miodrag Kostić bo po prevzemu nadzornega sveta, najbrž posegel tudi v upravo Gorenjske banke. Foto Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Miodrag Kostić bo po prevzemu nadzornega sveta, najbrž posegel tudi v upravo Gorenjske banke. Foto Leon Vidic/Delo

Ljubljana – V ponedeljek naj bi se predvidoma zadnjič v sedanji zasedbi sestal nadzorni svet Gorenjske banke. Neuradno je zakrožila informacija, da naj bi Miodrag Kostić že poskušal imenovati svojega človeka v upravo banke, a tega menda ni na dnevnem redu.

Nadzorni svet Gorenjske banke naj bi v ponedeljek obravnaval polletne rezultate kranjske banke, poleg tega pa je zaokrožila informacija, da naj bi poskušala AIK banka Miodraga Kostića v upravo kranjske banke imenovati Maria Henjaka, nekdanjega šefa hrvaške Sberbanke, ki je dajal zadnje kredite Agrokorju, ko je bil ta še v lasti Ivice Todorića.

A te točke menda ni na dnevnem redu, poleg tega naj bi bilo malo verjetno, da bi o novem vodstvu odločali nadzorniki v stari sestavi.
 

Presoja nadzornikov v rokah BS


V nadzornem svetu Gorenjske banke zdaj sedijo Aleš Aberšek, Gregor Rovanšek, Matej Podlipnik, Miran Kalčič, Vladimir Sekulić in Jelena Galić. Slednja dva na tej funkciji zastopata AIK banko Miodraga Kostića, ki je že tretjinska lastnica Gorenjske banke. Kostić je na julijski skupščini uspel z imenovanjem treh novih nadzornikov: poleg Sekulića še Tima Umbergerja in Jurija Bajeca, ki pa bosta mandat nastopila 29. avgusta, ko funkcija usahne Rovanšku in Kalčiču. Vsi trije novi nadzorniki morajo prestati tudi presojo primernosti in ustreznosti. Interni postopki Gorenjske banke za to so po naših informacijah že končani, vsa dokumentacija pa je že poslana na Banko Slovenije.
 

Začasno vodstvo banke


Gorenjsko banko zdaj začasno vodi nadzornik David Benedek, ki se mu začasni mandat izteče 30. septembra. Poleg njega v upravi sedi Mojca Osolnik Videmšek, ki ima edina licenco za vodenje banke, Kostić pa naj bi ji januarja menda že ponujal vodenje banke.

David Benedek Foto Blažž Samec/Delo
David Benedek Foto Blažž Samec/Delo


Kostić bo konec avgusta popolnoma obvladoval nadzorni svet in bo na čelo banke lahko brez težav postavil svojega izbranca. AIK banka je zdaj tretjinska lastnica, na podlagi podpisanih pogodb pa naj bi prihodnje leto kupila tudi 37-odstotni Savin delež in s tem tudi prevzela kranjsko banko.

Komentarji: