Evropski varuhi konkurence proti nemškim avtomobilskim velikanom

Očitki dogovarjanja o tehnologijah za čiščenje izpuhov.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Berlin – Evropska komisija nemškim proizvajalcem avtomobilov BMW, Daimler in Volkswagen očita protizakonito dogovarjanje o tehnologijah za čiščenje izpuhov. Razsodba še ni dokončna, saj čakajo še na izjave iz Münchna, Stuttgarta in Wolfsburga, avtomobilski velikani pa se morda že morajo pripraviti na milijardne kazni. Šlo naj bi za dogovore o katalizatorjih za dizelske motorje in filtrih za bencinske.

V postopku, ki po odkritjih v reviji Der Spiegel poteka že od leta 2018, sta se Daimler in Volkswagen Evropski komisiji ponudila za kronski priči, najbrž v upanju, da bodo zato kazni manjše, a še ni mogoče napovedovati, ali bodo pri tem uspešni. V Bruslju jim namreč očitajo, da so z dogovarjanjem o sistemih za čiščenje izpuhov slabili tekmovanje za inovativne rešitve ter uporabnikom odvzeli možnosti za kupovanje okolju prijaznejših avtomobilov, pa čeprav so imeli na voljo primerne tehnologije. Če bo dokazani, bo takšno obnašanje prestopek proti evropski protikartelni zakonodaji.

Evropski varuhi konkurenčnosti ne preiskujejo prestopkov nemških avtomobilskih družb proti okoljevarstveni zakonodaji. To počnejo drugi, in tudi takšne evropske tožbe in uredbe bodo lahko nemške proizvajalce prizadele z visokimi kaznimi, potem ko so nekatere med njimi, še posebej Volkswagen, že doletele drakonske kazni v ZDA.

Komentarji: