Evrske države maja okrepile izvoz in trgovinski presežek

Izvoz in uvoz blaga iz evrskega območja sta se v prvih petih mesecih okrepila za pet odstotkov, v Sloveniji pa celo za dvakrat toliko. 
Fotografija: Evrsko gospodarstvo letos še vedno živahno izvaža, kažejo podatki Eurostata. FOTO: Fabian Bimmer/Reuters
Odpri galerijo
Evrsko gospodarstvo letos še vedno živahno izvaža, kažejo podatki Eurostata. FOTO: Fabian Bimmer/Reuters

Članice evrskega območja so maja v druge dele sveta izvozile za dobre 203 milijarde evrov blaga, kar je sedem odstotkov več kot maja lani. Na drugi strani se je za nekaj manj, dobre štiri odstotke, na 180 milijard evrov, povečal tudi blagovni uvoz v države z evrom, ki so v maju ustvarile blagovni presežek v mednarodni trgovini v višini 23 milijard evrov, kažejo zadnji podatki Eurostata.  

Ne glede na letošnje trgovinske napetosti in skrbi, povezane z možno uvedbo carin in usihanjem mednarodne trgovine, so spodbudni tudi podatki o izvozu in uvozu evrskih držav v letošnjih prvih petih mesecih. Oba sta se povečala za približno pet odstotkov. Še boljše so številke za Slovenijo: naš celotni izvoz se je v tem obdobju okrepil za deset odstotkov, na 16,9 milijarde evrov, uvoz pa za celo dvanajst odstotkov, na 16,3 milijarde evrov, je objavil Eurostat.

Vodilna evrska izvoznica in naša najpomembnejša trgovinska partnerica Nemčija je v prvih petih mesecih svoj celotni izvoz povečala za dva odstotka, na 566 milijard evrov, uvoz pa za štiri odstotke, na 466 milijard evrov, in s tem ustvarila za kar 95 milijard evrov (približno dva slovenska letna BDP) zunanjetrgovinskega presežka.   

Komentarji: