Francozi prodali banko SKB madžarski OTP

OTP se poteguje tudi za nakup Abanke in menda za Addiko banko.
Fotografija: Prodaja SKB madžarski OTP ni presenečenje, saj se Societe General umika iz regije. Foto: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Prodaja SKB madžarski OTP ni presenečenje, saj se Societe General umika iz regije. Foto: Mavric Pivk/Delo

Madžarska banka OTP se je s francosko bančno skupino Societe Generale dogovorila za nakup banke SKB, ki je med petimi največjimi slovenskimi bankami. Madžari imajo v Sloveniji še večje ambicije, saj nameravajo kupiti še Abanko, zanimajo se menda za Addiko banko, vse bolj pa se krepijo tudi po Balkanu.

Societe Generale je z madžarsko OTP podpisala dogovor o prodaji SKB banke in njenih podružnic, torej SKB Leasinga in SKB Leasinga Select, je objavila francoska bančna skupina. Prodajo morata potrditi še Banka Slovenije in Evropska centralna banke ter agencija za varstvo konkurence. To naj bi se zgodilo v prihodnjih mesecih, so Francozi zapisali v sporočilu za javnost, kjer niso razkrili cene. Zapisali pa so, da bo imela prodaja na poslovanje skupine v prvem letošnjem polletju zaradi z njo povezanih slabitev negativen učinek v višini 67 milijonov evrov.

Prodaja je pričakovana, saj se Societe Generale umika iz regije jugovzhodna Evropa, da bi izboljšala svojo kapitalsko ustreznost in zmanjšala izpostavljenost tveganjem. Prav tako je kupec pričakovan; Societe Generale je doslej prodala več svojih bank prav madžarski OTP, ta pa je doslej neuspešno naskakovala slovenski trg.

OTP banko vodi milijarder Sandor Csanyi, prijatelj madžarskega premiera Viktorja Orbána in predsednik madžarske nogometne zveze. OTP je v Sloveniji vstopila tudi v projekt Emonika v Ljubljani, v katerega je prav tako vstopila OTP.

Sandor Csanyi. Foto Reuters
Sandor Csanyi. Foto Reuters

 

Kakšno banko je kupila OTP?


SKB je prva slovenska banka, ki je pristala v tuji lasti, potem ko jo je leta 2001 prevzela Societe Generale. Francoska banka je sicer v Slovenijo vstopila že sredi devetdesetih, a je bila njena dejavnost usmerjena na pravne osebe.

Po nerevidiranih podatkih je SKB lani za tretjino povečala čisti dobiček, ki je znašal 57,6 milijona evrov. Čisti obrestni prihodki so se povečali za pet odstotkov in dosegli 82,3 milijona evrov. Močno so poskočili neobrestni prihodki (provizije, kapitalski dobički). Po podatkih SKB je imela konec leta desetodstotni tržni delež posojil, pri čemer se je obseg novih posojil povečal za 5,8 odstotka. Tržni delež stanovanjskih posojil je konec lanskega leta znašal 13,9 odstotka, tržni delež posojil pravnih osebam, pa je znašal 8,7 odstotka.

Vseh podatkov za lani banka sicer še ni razkrila. Bančna skupina ima več kot tri milijarde evrov bilančne vsote. V Sloveniji je z dobrimi osmimi odstotki tržnega deleža po bilančni vsoti med petimi največjimi bankami in spada tudi med sistemsko pomembne banke. Ima tudi dokaj razvejano mrežo več kot 50 poslovalnic po Sloveniji.

Iz Societe Generale so še sporočili, da bodo v Sloveniji z novim lastnikom ponujali nekatere skupne storitve na področju investicijskega bančništva, kapitalskih trgov, upravljanja likvidnosti in drugih.
 

Kaj se dogaja v slovenskem bančnem sistemu?


Na slovenski bančni trg prihaja močan konkurent, bančni sistem pa se bo še naprej konsolidiral. Pri slednjem želi pomembno vlogo igrati OTP. Madžari so se neuspešno potegovali že za nakup Nove KBM, za katero je nato več ponudil ameriški sklad Apollo. Zdaj so tako Apollo kot OTP, pa tudi AIK banka srbskega poslovneža Miodraga Kostića v tekmi za nakup tretje največje slovenske banke Abanke.

Za Abanko se tako potegujejo kupci, ki že imajo banko v Sloveniji; Apollo torej Novo KBM, AIK banka ima v lasti Gorenjsko banko, OTP pa pridobiva SKB. Vsi trije kupci bi tako z nakupom Abanke pomembno okrepili ekonomijo obsega in tržni delež ter s tem pridobili možnost za optimizacijo, iskanje sinergij in krčenje stroškov.

Na slovenskem bančnem trgu je še nekaj manjših bank, ki bi jih lahko k sebi priključili večji kupci. Predvsem pa bo v prihodnjih letih Novo KBM – morda skupaj z Abanko – prodajal Apollo. Ta bo predvidoma zanimiva predvsem za avstrijske bančne skupine, morda tudi za OTP.
 

Kaj se dogaja v regiji?


Banka v delni državni lasti NLB tako na domačem trgu dobiva novega konkurenta, pomembno vlogo pa želi največja slovenska banka igrati tudi na Balkanu, kjer vse pomembnejša postaja OTP. Ta je od Societe Generale kupila več njenih bank, poleg slovenske SKB, še hrvaško Splitsko banko, pa podružnice francoske bančne skupine v Srbiji, Črni gori, Moldaviji, Bolgariji in Albaniji.

OTP se po neuradnih podatkih zanima tudi za nakup Adikko banke, ki je nastala iz Hypo banke in je prisotna tudi v Sloveniji, ter za prevzem hrvaške RBA banke, je poročal Jutarnji list.
 

Komentarji: