Gabrijel Škof na vrh vodstva SDH, Božič iz njega

Škof je na čelu našega upravljavca 10 milijard evrov državnega premoženja nasledil Lidio Glavina, ki se je morala spomladi  s tega mesta posloviti.
Fotografija: Gabrijel Škof FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Gabrijel Škof FOTO: Leon Vidic

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga je danes na popoldanski seji odločal o imenovanju novega predsednika uprave. To je postal Gabrijel Škof, sedanji šef Adriatic Slovence. Hkrati je odstopno izjavo podal član uprave SDH Andrej Božič, ki je dolgo časa veljal za kandidata za predsednika uprave, a je bilo v zadnjem času slišati, da v LMŠ z njim niso bili zadovoljni, ker da ni bil dovolj dovzeten za kadrovske in druge politične želje. Božič bo funkcijo opravljal do 1. decembra letos, nato se bo posveti drugim izzivom.

Škof je na čelu našega upravljavca 10 milijard evrov državnega premoženja nasledil Lidio Glavina, ki se je morala spomladi  s tega mesta posloviti. V vmesnem času je družbo vodil nadzornik Igor Kržan, ki se vrača med nadzornike. V upravi je poleg Božiča še Boštjan Koler

Iz SDH so sporočili, da so Škofa izbrali iz nabora 38 potencialnih kandidatov, od katerih so ožji izbor so prišli 4 potencialni kandidati. »Nadzorni svet SDH je na podlagi poglobljene ocene kandidatov, upoštevajoč njihove strokovne, strateške, operativno - vodstvene, organizacijske in osebnostne kompetence ter tudi specifične kompetence potrdil predlog nominacijske komisije, da se za predsednika uprave SDH imenuje gospoda Gabrijela Škof,« so dodali.
 


Kdo je Gabriel Škof?


Gabrijel Škof na vrh Slovenskega državnega holdinga (SDH) prihaja iz zavarovalniških vrst. Na to mesto naj bi ga po neuradnih informacijah pripeljala prva nadzornica SDH Karmen Dietner, ki prav tako prihaja iz zavarovalništva, sicer pa sodi v krog stranke LMŠ.

Škof je v zavarovalništvu deloval od leta 1986, ko je po diplomi na Pravni fakulteti v Ljubljani opravil pravosodni izpit. Sprva je na različnih vodstvenih mestih delal v Zavarovalnici Triglav, novembra 2006 pa je bil imenovan za člana uprave Adriatica Slovenica in leto kasneje postal še predsednik uprave. Oktobra 2017 je nastopil nov petletni mandat. Februarja letos je Adriatic Slovenico prevzel Generali in kot je mogoče izvedeti, novi lastnik Škofa menda ni več videl na vodilnem položaju.

Škofa na vrhu SDH čaka predvsem združevanje osmih državnih turističnih družb in lobiranje za prenovo strategije upravljanja državnega premoženja, za kar se holding že dolgo zavzema, vlada pa to odločitev odmika. Trenutna strategija namreč od državnega upravljavca za prihodnje leto pričakuje kar osemodstotni donos na kapital, za kar pa je že zdaj jasno, da bo težko dosegljivo. V času Škofovega štiriletnega mandata se bodo iztekli tudi številni mandati nadzornikov državnih družb, kar pomeni, da bo tudi pomemben vzvod kadrovanje v teh podjetjih.


 

Komentarji: