Gospodarsko razpoloženje navzgor šesti mesec zapored

Glede na maj 2020 je vrednost kazalnika višja za kar 36,8 odstotne točke, ugotavljajo na Sursu, izboljšanje zlasti v predelovalnih dejavnostih in storitvah.
Fotografija: Dolgo pričakovano odprtje teras gostinskih lokalov je povečalo optimizem v storitvah. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Dolgo pričakovano odprtje teras gostinskih lokalov je povečalo optimizem v storitvah. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Najnovejše podatke o slovenski gospodarski rasti v letošnjem prvem trimesečju bodo na Sursu predstavili prihodnji ponedeljek. Kar zadeva drugo trimesečje, ki poteka zdaj, pa bi lahko rast v Sloveniji medletno znašala kar 9,7 odstotka – tudi zaradi učinka osnove, saj se je v istem obdobju lani naš BDP skrčil zaradi zaprtja gospodarstva ob začetku epidemije, ugotavljajo analitiki skupine Consensus. Sicer pa naj bi Slovenija letos in prihodnje leto v povprečju dosegla po 4,4-odstotno letno gospodarsko rast, kaže zadnja, majska napoved Consensusa.

Ob razmeroma ugodnem stanju naročil v izvozni industriji in gradbeništvu se napovedi za našo državo sicer zadnje mesece rahlo višajo, čeprav so nekatere storitve še precej pod predkrizno ravnjo. V Umarju, na GZS in v evropski komisiji predvidevajo, da se bo letos BDP povečal za 4,6 oziroma 4,7 odstotka. Na drugi strani je Banka Slovenije decembra lani še predvidevala, da se bo obseg gospodarstva letos povečal le za 3,1 odstotka, je pa guverner Boštjan Vasle v nedavnem intervju za Delo povedal, da »trenutna predvidevanja BS kažejo, da bo okrevanje v Sloveniji med višjimi v evrskem območju« in da bodo v centralni banki »v nekaj tednih objavili novo napoved, ki bo vsebovala prej omenjena pričakovanja.«


Gospodarsko razpoloženje navzgor


Gospodarsko razpoloženje v Sloveniji se vsaj po podatkih državne statistike že pol leta izboljšuje in je zdaj za 6,8 odstotne točke višje od dolgoletnega povprečja. V maju je bilo razpoloženje za 6,2 odstotne točke višje kot mesec prej, to pa je bilo že šesto zaporedno mesečno zvišanje tega kazalnika. Na mesečno izboljšanje je vplivalo vseh pet komponent, ki ga sestavljajo, najbolj pa je narasel optimizem v v storitvenih dejavnostih.
Glede na maj 2020 – ki ga je obeležilo zaprtje države ob prvem valu epidemije – je bila vrednost tega kazalnika ta mesec višja kar za 36,8 odstotne točke. Na letno izboljšanje je vplivalo vseh pet komponent, najbolj pa izstopata kazalnika zaupanja v predelovalnih in v storitvenih dejavnostih; prvi je bil višji za 15,3 odstotne točke, drugi za 13,7 odstotne točke. Kazalnik zaupanja med potrošniki je bil na letni ravni višji za 3,4 odstotne točke, v gradbeništvu za 2,4 odstotne točke in v trgovini na drobno za 1,9 odstotne točke.


Majski pospešek v evrodeželi in drugje


Prve hitre ocene družbe Consensus Economics, ki povezuje več kot 200 inštitutov iz 25 držav Srednje in Vzhodne Evrope, kažejo, da je ta regija dobro prešla tretji val epidemije. Spodbudni so zlasti prvi podatki o gibanju industrijske proizvodnje in izvoza.

Gospodarska rast je poskočila tudi v evrskem območju, kažejo podatki družbe IHS Markit. Preliminarni podatki kažejo rekordne vrednosti novih naročil v maju, indeks nabavnih menedžerjev pa je pri novih naročilih v maju porasel najhitreje po juniju 2006. To pa po oceni IHS Markita nakazuje pospešeni dvig BDP v evrskem območju v drugem četrtletju letos.

V gospodarskem odboju je prejšnji mesec prednjačila Nemčija, najnovejši podatki pa kažejo, da so jo Francija in druge države v maju dohitele, pri storitvah pa celo prehitele. Še bistveno hitrejši gospodarski odboj od evrskega območja beležijo v zadnjem mesecu v Združenem kraljest

Preberite še:

Komentarji: