»Govorice o odpuščanjih ne držijo«

Graška družba se je odzvala na poročanje avstrijskih medijev ter zanikala govorice o tem, da naj bi brez dela ostalo 1800 zaposlenih. 
Fotografija: Že septembra so odpustili 700 zaposlenih, česar vodstvo družbe takrat ni hotelo komentirati. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Že septembra so odpustili 700 zaposlenih, česar vodstvo družbe takrat ni hotelo komentirati. FOTO: Tadej Regent/Delo

V graški družbi Magna Steyr, ki ima podružnico tudi v Hočah, naj bi brez dela ostalo 1800 zaposlenih, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA, ki se sklicuje na časnik Kurier. Vzrok za odpuščanja naj bi bil splošno ohlajanje avtomobilskega sektorja. V Magni so se na poročanje avstrijskega časnika odzvali ter za STA poudarili, da gre za govorice brez resnične podlage. 

»Informacije o odpuščanjih, kot so navedene v prispevku avstrijske tiskovne agencije APA, ne držijo. V tem hipu ne izvajamo tovrstnih programov odpuščanja. Gre za govorice brez resnične podlage, govoric pa nočemo komentirati,« so sporočili iz Magne

Kot je slišati iz virov blizu Magne, bi bilo odpuščanje v takšnem obsegu brez predhodnega usklajevanja s sindikati, zavodom za zaposlovanje in drugimi deležniki tako rekoč neizvedljivo. Po poročanju agencije APA naj bi brez dela ostali predvsem zaposleni za določen čas in drugi začasni delavci. V graški tovarni trenutno menda dela okoli 9000 ljudi, pri čemer ni znano, kolikšen je delež začasnih delavcev. Že septembra so sicer v obratu Magne v Gradcu odpustili 700 zaposlenih, česar vodstvo družbe takrat ni hotelo komentirati. Tudi tokrat so agenciji odgovorili, da špekulacij ne komentirajo. Vzrok za tokratna odpuščanja so menda težave avtomobilskega sektorja, ki se pojavljajo po vsem svetu, ki jih je povzročilo predvsem ohlajanje globalnega gospodarstva.


 

Zaradi odpuščanj završalo tudi v Hočah


Graška družba je podružnico zgradila tudi v Hočah, kjer pa je septembra prav tako završalo zaradi odpustitve šestih zaposlenih v lakirnici. Delo so izgubili zaradi tehnoloških, procesnih in organizacijskih razlogov v luči varčevalnega programa zaradi upada naročil, pet od šestih pa je napovedalo vložitev tožb. Odpuščeni in predstavniki sindikata so namreč prepričani, da so bile odpovedi delovnega razmerja nezakonite, problematizirali pa so tudi način prekinitve delovnega razmerja.

Poslopje nove tovarne Magna v Hočah. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Poslopje nove tovarne Magna v Hočah. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Hoška podružnica Magne mora sicer po pogodbi z državo za prvo fazo naložbe v lakirnico, ki je stala 150 milijonov evrov, zaposliti 404 ljudi do novembra 2022. Če hoče počrpati nekaj več kot 18 milijonov evrov državne spodbude za investicijo, za katere izvedbo je bilo treba preskočiti kar nekaj ovir, pa bo morala v desetih letih, do leta 2027, zaposliti tisoč ljudi.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je v intervjuju za tednik Mladina konec oktobra dejal, da v podjetju zavezo do države uresničujejo ter da so se že začele tudi aktivnosti za drugo in tretjo fazo. Investicija bo znašala 540 milijonov evrov, gradnja pa se bo začela predvidoma v prvi polovici prihodnjega leta, je povedal.

Preberite še:

Komentarji: