Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Gradnja, kakršne še ni bilo

Kitajska je že dolga leta daleč največja proizvajalka in porabnica cementa, saj ogromno vlaga v novo infrastrukturo.
V predmestju Pekinga rasejo nove stanovanjske stolpnice v bližini termoelektrarne.<br />
FOTO: Tingshu Wang/Reuters
V predmestju Pekinga rasejo nove stanovanjske stolpnice v bližini termoelektrarne.<br /> FOTO: Tingshu Wang/Reuters
25. 2. 2021 | 19:16
26. 2. 2021 | 19:48
2:15
Kitajska je leta 2020 izdelala 2377 milijonov ton cementa, 1,6 odstotka več kot leto prej, je poročal kitajski državni statistični urad. Decembra so v državi začeli 3203 gradbene projekte s skupno investicijsko vrednostjo 415,6 milijarde dolarjev.

To sta samo dva drobca informacij, ki kažeta, kako pomemben del kitajskega gospodarskega razvoja so obsežna vlaganja v infrastrukturo. Po krizi zaradi covida-19 na začetku lanskega leta je bila Kitajska edino večje gospodarstvo, ki je leta 2020 premagalo recesijo, delno tudi zaradi investicij v nova stanovanja, ceste, mostove, železnice, jezove in vodne kanale ...

Vsi ti projekti zahtevajo ogromne, pravzaprav nepredstavljive količine cementa. Gradbena aktivnost na Kitajskem je nenehno rasla več kot dvajset let, vrh je dosegla leta 2017. V poznejših letih se je zdelo, da se bo ustalila na nekoliko nižji ravni, a že leto 2020 in verjetno tudi letošnje leto spet prinašata rast.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


Statistiki so tudi izračunali, da je v obdobju največje intenzivnosti gradnje Kitajska v treh letih porabila več cementa, kot so ga Združene države Amerike v sto letih. Skoraj neverjetna primerjava, a jo je mogoče zelo preprosto pojasniti.

Kitajska se intenzivno gospodarsko razvija zadnjih trideset let, beton, ki je razmeroma poceni, enostaven za vgradnjo, z uporabo prefabricianih elementov pa omogoča tudi zelo hitro gradnjo, je tam material izbora na vseh področji. Amerika in Evropa v infrastrukturni in industrijski gradnji tradicionalno uporabljata tudi veliko jekla, v stanovanjski gradnji pa opeko in les. Drugi dejavnik pa je seveda velikost države – Kitajska ima prebivalcev za dve Evropi ali pa za tri ZDA ...

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine