Inflacija v februarju spet rahlo višja

Na letni ravni smo prejšnji mesec imeli 3,4-odstotno, na mesečni pa 0,8-odstotno rast cen življenjskih potrebščin, so izračunali na statističnem uradu.
Fotografija: Na februarsko rast cen so vplivale podražitve naftnih derivatov. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Na februarsko rast cen so vplivale podražitve naftnih derivatov. FOTO: Jure Eržen/Delo

Cene življenjskih potrebščin so se v februarju v primerjavi z mesecem prej zvišale za 0,8 odstotka, na letni ravni pa smo imeli 3,4-odstotno inflacijo, ugotavlja državni statistični urad (Surs). Letna inflacija se je tako v primerjavi z januarjem zvišala za desetinko odstotne točke, sicer pa se je v zadnjih 12 mesecih izrazito znižala, v lanskem februarju je medletno znašala 9,3-odstotka.

Na februarsko mesečno inflacijo so sicer najbolj vplivale podražitve počitniških paketov na tujem (za kar 22 odstotkov) in višje cene naftnih derivatov (tekoča goriva so bila dražja za 3,9, dizelsko gorivo za 2,5 in bencin za dva odstotka) ter oblačil (za 1,9 odstotka). 

Na letni ravni pa so se storitve v povprečju podražile za 5,1, blago pa za 2,6 odstotka. Cene blaga dnevne porabe in poltrajnega blaga so se zvišale za 3,6 oziroma. 3,2 odstotka, medtem ko so se cene trajnega blaga znižale za 1,8 odstotka.

K letni inflaciji so največ, po 0,6 odstotne točke, prispevale višje cene v zdravstvu (višje za 10,9 odstotka) ter pri izdelkih in storitvah iz skupine stanovanja, voda, električna energija, plin in drugo gorivo (višje za 4,7 odstotka). S po 0,4 odstotne točke so sledile podražitve storitev v restavracijah in hotelih (dražje za šest odstotkov), raznovrstnega blaga in storitev (za 5,2) ter hrane in brezalkoholnih pijač (za dva odstotka). Po drugi strani so se najizraziteje pocenili počitniški paketi doma (za 12,2 odstotka) in inflacijo ublažili za 0,3 odstotne točke, še ugotavljajo statistiki. 

 

Preberite še:

Komentarji: