Investitorji bi subvencije, denarja ni

Ministrstvo za gospodarstvo ocenjuje, da bi bilo treba za naložbe podjetij v prihodnjem letu dodeliti dodatnih 20 milijonov evrov.
Fotografija: Yaskawa se za gradnjo tovarne robotov v Sloveniji ni odločila le zaradi državne podpore, ampak tudi dobrih izkušenj v Sloveniji. Državno subvencijo pa pričakujejo tudi za drugo fazo projekta.
Foto Jure Eržen
Odpri galerijo
Yaskawa se za gradnjo tovarne robotov v Sloveniji ni odločila le zaradi državne podpore, ampak tudi dobrih izkušenj v Sloveniji. Državno subvencijo pa pričakujejo tudi za drugo fazo projekta. Foto Jure Eržen

Ljubljana – Investitorji vse bolj sprašujejo po državnih subvencijah, a denarja za ta namen primanjkuje. Na ministrstvu za gospodarstvo pričakujejo še večje povpraševanje investitorjev po subvencijah, zato ocenjujejo, da bi bilo treba v proračunu za prihodnje leto zagotoviti vsaj dodatnih 20 milijonov evrov. Zdaj je predvidenih dobrih deset milijonov evrov.

Na ministrstvu za gospodarstvo večje povpraševanje po subvencijah pričakujejo zaradi dveh dejavnikov. Po eni strani glede na prejete vloge za pridobitev subvencij, ki jih obravnavajo po zakonu o spodbujanju tujih neposrednih investicij. Trenutno obravnavajo vloge Revoza, italijanskega podjetja Curti, ki bi v Lendavi postavil predelovalnico odpadnih gum, škotskega lesarskega podjetja BSW Timer, ki namerava na Gomilskem postaviti veliko žago z ostalo tehnologijo za proizvodnjo lesnih izdelkov, v Šoštanju peletarno in kogeneracijo na lesno biomaso, v Letušu pa proizvodnjo palet in lesene embalaže ter turškega podjetja Yildizlar Yatirim, ki po prevzemu tovarne ivernih plošč napoveduje vlaganja v Otiškem Vrhu.

Poleg tega pa se je z začetkom julija začel uporabljati nov zakon o spodbujanju investicij, s katerim se izenačuje možnost za dodelitev spodbud tako za domače kot tuje investitorje. »Zakon bo v polnosti zaživel, ko bo na voljo več sredstev za investitorje,« je dejal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti. Zakon predvideva, da če ni zagotovljenih proračunskih sredstev, izda lahko ministrstvo odločbo o zavrnitvi subvencije, posledično lahko s tem izgubljamo pomembne investicijske projekte, nova delovna mesta, predvsem pa projekte, ki bi lahko pomembno vplivali na povečanje dodane vrednosti v določenem sektorju, so poudarili na ministrstvu.

Podjetja namreč poslujejo globalno in se pri izbiri lokacije za nove investicije ponavadi odločajo med več državami. V teh primerih je eden izmed ključnih dejavnikov privabljanja investicij možnost pridobivanja subvencij v določeni državi, saj tako lahko uspešno konkurira drugim državam s podobnim poslovnih okoljem. »Zanimanja po teh sredstvih se je med investitorji povečalo. Treba je biti fleksibilen in odreagirati, ker nam bo sicer v prihodnosti žal, da teh investicij nismo podprli,« je dodal Cantarutti

Letos je za spodbujanje investicij predvidenih 11,68 milijona evrov, prihodnje leto pa 10,32 milijona evrov. Na ministrstvu za gospodarstvo si želijo vsaj dodatnih 20 milijonov evrov za ta namen prihodnje leto.

Višina sredstev. Foto Delo
Višina sredstev. Foto Delo

 

Odločala bo nova vlada


Na ministrstvu za finance so na vprašanje, ali podpirajo povečanje denarja za spodbujanje investicij, odgovorili, da so načeloma naklonjeni učinkoviti porabi javnofinančnih sredstev, ki imajo multiplikativen in pozitiven vpliv na gospodarsko rast: »Vendar se moramo v zadnjih letih zaradi ustavnega določila gibati v okviru fiskalnih omejitev, ki jih predstavlja zgornja meja odhodkov, določena v srednjeročnem proračunskem okviru. To pomeni, da dodelitev večjega obsega sredstev eni politiki pomeni nujno zmanjšanje sredstev na drugih področjih.«

Državni zbor je proračun za prihodnje leto sprejel lani jeseni. Nova vlada bo v skladu s svojo ekonomsko politiko in prioritetami lahko pripravila ali spremembo proračuna 2019 za to leto ali rebalans proračuna prihodnje leto, so še dodali na ministrstvu za finance.
 

Investitorji pričakujejo subvencije


Letos je ministrstvo za gospodarstvo odobrilo sredstva za Yaskawo, GKN Driveline, Magno Steyr, Lek in Lonstroff. Sredstva še niso bila izplačana, ampak bodo predvidoma novembra ali decembra na podlagi zahtevkov z dokazili o realiziranih upravičenih stroških za sofinanciranje.

Prejemniki sredstev. Foto Delo
Prejemniki sredstev. Foto Delo


Magna bo za lakirnico v Hočah prejela 18,6 milijona evrov. Predsednik Magne Europe Günther Apfalter je dejal, da Magna deluje v 30 državah po svetu in povsod dobi subvencijo.

Japonska korporacija Yaskawa bo za tovarno robotov v Kočevju prejela dobrih 5,6 milijona evrov. Predsednik Yaskawe Europe in podpredsednik Yaskawe Electric Corporation Manfred Stern je za Delo lani dejal: »Zelo smo zadovoljni s finančno podporo slovenske vlade, a glavni vzrok za prihod sem so izobražena delovna sila, dobra infrastruktura in dobro sodelovanje z Univerzo v Ljubljani, s katero ga želimo še poglobiti. Finančni vidik je pomemben, a so drugi vzroki najmanj toliko pomembni kot ta.« Yaskawa je letos v Kočevju napovedala še obrat za proizvodnjo elektromotorjev in elektronskih komponent. Na naše vprašanje, ali bodo zaprosili za državno finančno pomoč, je Stern odgovoril: »Verjamemo, da bomo dobili podoben znesek kot za prvo fazo.«

Komentarji: