Jeseni bo na borzi kotiral prvi nepremičninski sklad v Sloveniji

Hoteli Union so družbo razdelili na dejavnost hotelov in gostinstva ter dejavnost upravljanja nepremičnin. Slednje so oblikovali v nepremičninski sklad Equinox.
Fotografija: Portfelj sklada vključuje osem nepremičnin: štiri hotelske in štiri poslovne. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Portfelj sklada vključuje osem nepremičnin: štiri hotelske in štiri poslovne. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Na Ljubljanski borzi bo od jeseni kotiral tudi nepremičninski sklad Equinox nepremičnine. Gre za prvi na borzi kotirajoč nepremičninski sklad pri nas, nastal pa je z ločitvijo družbe Hoteli Union na dejavnost hotelov in gostinstva ter dejavnost upravljanja nepremičnin.

image_alt
Prvi koraki k nepremičninskim skladom


Portfelj sklada vključuje štiri hotelske in štiri poslovne nepremičnine, med drugim Hotel Union in stolpnico Delo. Skupna površina nepremičnin, ki so vključene v sklad, znaša okoli 65.000 kvadratnih metrov, sporočajo upravljavci sklada, ki obenem obljubljajo dividendno donosnost v višini pet odstotkov na leto.
 

Sklad naj bi dopolnjevali


Izvršni direktor sklada je Matej Rigelnik, sicer tudi direktor družbe Hoteli Union. Kot partnerji v skladu so navedeni Varja Dolenc, Tadej Počivavšek, Peter Krivc in Primož Jagarinec.

Matej Rigelnik pravi, da uvaja poslovni model, ki ga v ZDA poznajo od leta 1960, v Evropi pa zadnji dve desetletji. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Matej Rigelnik pravi, da uvaja poslovni model, ki ga v ZDA poznajo od leta 1960, v Evropi pa zadnji dve desetletji. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Rigelnik razlaga, da so z ustanovitvijo sklada sledili zgledu iz večine razvitega sveta, kjer lastniki hotelov hkrati niso tudi lastniki nepremičnin: »Nepremičninski skladi v Sloveniji so večinoma nepregledni, z zaprto lastniško strukturo. Naš cilj je oblikovati transparenten in vlagateljem zanimiv sklad po zgledu podobnih igralcev v ZDA in Evropi. Začetno vrednost ocenjujemo med 50 in 100 milijoni evrov, sklad pa bo tudi dopolnjeval obstoječi portfelj. Dolgoročno se vidimo ne le kot najpomembnejši igralec na trgu hotelskih in poslovnih nepremičnin, temveč tudi pri stanovanjskih nepremičninah,« začetek sklada opisuje Rigelnik.

Ob že naštetih nepremičninah sklad zajema tudi Hotel Lev, The Fuzzy Log, uHotel, Poslovne prostore Kompasa, poslovne prostore družbe Nomago in poslovni objekt Modna hiša.

Preberite še:

Komentarji: