Kaj je letos zaznamovalo trge in kaj pričakujemo prihodnje leto?

Svetovni trg: Kljub še vedno ugodnim gospodarskim trendom in napovedim naj vlagatelji svoje naložbe raje razpršijo.
Fotografija: Infografika Delo
Odpri galerijo
Infografika Delo

Ob izteku leta se ozremo nazaj in proučujemo, kako uspešno je bilo, hkrati pa pripravljamo načrte za prihodnost. To velja tako za podjetja, društva, občine, države kot za družine in posameznike. Isto počnemo opazovalci in akterji na finančnih trgih, kjer preteklo leto ocenjujemo predvsem po donosih in oceni, kateri dogodki so vplivali na gibanje kapitalskih indeksov. Pri načrtovanju upoštevamo vse vrste napovedi in ugotavljamo, kakšna je verjetnost recesije. Če je minimalna, poskušamo oceniti, kolikšna bo rast BDP, in posledično, kako hitro se bodo povečevali dobički podjetij. Ko pridobimo te ocene, proučimo, ali so kapitalski trgi precenjeni, podcenjeni ali so približno na povprečju, in na koncu temu primerno prilagodimo naložbene portfelje. Čez leto prilagajamo naložbene portfelje glede na dogajanje na trgih, na katero vplivajo vsi zgoraj omenjeni dejavniki.

In kaj je letos zaznamovalo kapitalske trge? Leto smo začeli optimistično na krilih ob koncu leta 2017 sprejete davčne reforme v ZDA. Kmalu, to je februarja, je sledil intenziven popravek, ki je trgom vzel zagon. Potem smo se približno mesec ali dva vsi vpleteni spraševali in drug proti drugemu argumentirali, ali gre za popravek ali začetek medvedjega trenda. Približno maja se je izkazalo, da je šlo za popravek in polni energije smo zakorakali v poletne mesece, ki so bili popolnoma nestresni, ravno pravšnji za poletne počitnice. Vzrok za rast so bili predvsem odlični poslovni rezultati, predvsem ameriških podjetij. Tudi rast BDP v ZDA je bila izjemna, v Evropi že nekoliko manj. Malo več težav je bilo mogoče zaznati na trgih v razvoju, kjer so na plan prihajale dolgo prezrte strukturne težave posameznih držav. Imeli smo krizo v Turčiji in Italiji, potem smo vsi nestrpno pričakovali vmesne volitve v ameriški kongres in senat. Ves ta čas je bil v valovih v ospredju brexit, rdeča nit in največja potencialna težava (grožnja) so bila in še vedno so trgovinska razmerja, ki jih mediji ljubkovalno imenujejo trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko. Ves čas aktivno vpleteni na kapitalskih trgih pozorno poslušamo, kaj imajo povedati predsedniki centralnih bank. Vse potencialne grožnje in zaplete so trgi absorbirali na krilih rasti dobičkov in nadpovprečne gospodarske rasti, dokler se na začetku oktobra ni zgodil nov popravek. Vsi vpleteni na kapitalskih trgih smo spet v podobnih razmerah kot ob februarskem popravku in sprašujemo se, ali je to popravek ali začetek medvedjega trenda.

In tako pridemo do pričakovanj in načrtovanja prihodnjega leta. Trenutno smo na kapitalskih trgih priča povečani negotovosti glede razpleta številnih dejavnikov in spremenljivk, ki pripravljajo nadaljnji trend tako na obvezniških kot na delniških trgih. Ekonomski indikatorji v Evropi predstavljajo nadaljnje ohlajanje evropskega gospodarstva, medtem ko so podatki v ZDA še vedno relativno dobri. Pod črto je svetovno gospodarstvo še v dobri kondiciji, zaupanje potrošnika še vedno solidno, brezposelnost majhna, vrednotenja delnic pa po zadnjem popravku pod dolgoletnim povprečjem. A vendar, politične odločitve še naprej pomembno vplivajo na sentiment na finančnih trgih, medtem ko so rasti ali zmanjšanje dobičkov podjetij na koncu ključna kategorija, ki usmerja tržne trende. Na splošno zato velja, da bo za vlagatelja tudi prihodnje leto pomembno, da bo imel svoje naložbe razpršene v različne naložbene razrede.

Komentarji: